Splošno
četrtek, 03. januar 2019

Velika udeležba na novoletnih skokih v morje

Kar 686 se ni ustrašilo mrzlega morja.

Na centralni plaži v Portorožu so pripravili tradicionalne, že 15. novoletne skoke v morje. Prireditve se je udeležilo rekordnih skoraj 686 ljudi z vseh koncev Slovenije in tujine, pogumneže pa je z obale spremljalo še več tisoč turistov in naključnih obiskovalcev.

Temperatura morja okoli 11 stopinj Celzija, kolikor je imel na prvi dan novega leta tudi zrak v Portorožu, ni odvrnila številnih udeležencev iz Slovenije in tudi tujine, da ne bi na poseben način obeležili prehoda v novo leto.

Sprva je glede na število predhodnih prijav kazalo na kar 800 udeležencev, a kot je povedal organizator prireditve Nino Cokan, so jih na koncu našteli 686. A tudi to je zadostovalo za nov rekord, saj je ob prejšnjem rekordu leta 2017 v morje skočilo 545 ljudi. Po Cokanovem mnenju ljudje na začetku vedno vzamejo dogodek z rezervo, ko pa vidijo odziv množice in tudi pozitivne nasmehe ljudi, pa čez leta pridejo sami. »Zdaj imamo že tudi veliko domačinov, ki redno skačejo z nami,« je še dejal. Dogodek sicer ni omejen na domačine, saj udeleženci prihajajo iz »praktično vsakega mesta v Sloveniji«, skupno pa iz desetih držav. Glede na podatke iz predhodnih prijav je najstarejši udeleženec štel 79 let, najmlajši pa komaj štiri.

V prihodnjem letu si organizatorji želijo povezati vse štiri obalne občine, tako da bi istega dne ob isti uri skoke poleg v Portorožu izvedli še v občinah Koper, Izola in Ankaran. Razpoloženje ob letošnjih skokih je nekoliko pokvarila slabost enega od udeležencev, ki se je po uspešnem skoku v morje ob prihodu na kopno zgrudil in so ga morali oživljati, vendar je k sreči po zadnjih podatkih z njim vse v redu.

Za tiste, ki jim je bila slovenska obala predaleč ali pa so si želeli še večjega izziva, so tudi v Velenju organizirali prav tako tradicionalen novoletni potop v tamkajšnje jezero, v Celju pa so hrabri plavalci skočili v Savinjo. Že v ponedeljek so deseto leto zapored najpogumnejši skočili v Blejsko jezero, podoben dogodek so pripravili tudi na Jezerskem.

Vir: www.dostop.si