Primss
ponedeljek, 28. november 2016

V boj proti spletni propagandi terorizma

Primorsko svetovalno središče izvaja projekt

Dostopnost spleta in družbenih omrežij ter hitrost širjenja informacij preko številnih spletnih orodij v svoje namene spretno izkoriščajo teroristične organizacije.

V zadnjih letih so sposobnosti uporabe družbenih omrežij terorističnih organizacij za novačenje najstnikov in mladih zastrašujoče. S premišljenim načinom delovanja so uspešno k sebi privabili na tisoče mladih,” sporoča Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

Teroristične organizacije s spletno propagando svojih sporočil ciljajo predvsem na mlade, ki se ne čutijo sprejeti v družbenem okolju in se jim predstavljajo kot nekdo, ki jih sprejema in podpira. Najstniki in mladi dejstvo, da gre zgolj za manipulacijo in izkoriščanje ugotovijo, ko je že prepozno in se znajdejo v okolju, kjer so popolnoma odvisni od nasilnežev. 

Ker je dostopnost do spleta in spletnih vsebin ena temeljnih človekovih pravic, je velik izziv, kako se soočati s tistimi vsebinami na spletu, ki so neprimerne. Mladi na spletu preživijo veliko časa, zato so toliko bolj dovzetni za vsebine, s katerimi prihajajo v stik zato je izredno pomembno ozavestiti mlade, da je neprimerne vsebine potrebno prijavljati pristojnim organom in mlade opolnomočiti, da ne podležejo sovražnim sporočilom, ki skušajo manipulirati z njimi in njihovimi čustvi.

Na Primorskem svetovalnem središču izvajamo projekt »STOP spletni propagandi terorizma«, ki je namenjen ozaveščanju dijakov in mladih o problematiki spletnega novačenja v teroristične organizacije. V ta namen iščemo prostovoljce za pomoč pri izvedbi delavnic, več o prijavi pa si lahko preberete tukaj.

Posredno tovrstne vsebine prispevajo k širjenju nasilja, saj se posamezniki opogumijo in odločijo izvršiti nasilno dejanje, ki morda niti nima izvora v verskem nazoru. »Kot del družbe moramo vsi prispevati k temu, da jasno izrazimo, da nasilja ne želimo tolerirati. Zato so taki projekti zelo pomembni – da nas spomnijo, da smo soodgovorni za smer, v katero se naša družba razvija ter da na to lahko vplivamo,« zaključuje Jeretičeva.


Projekt je sofinanciran s strani Ameriške ambasade. Mnenje, ugotovitve in zaključki ali priporočila, izraženi v članku so zgolj avtorjeva in ne izražajo nujno stališča ameriške vlade.

Zanimivo /povezane novice