APZ UP
ponedeljek, 28. november 2016

Zaključni baročni koncert Carpaccio 500

Jesenski del cikla Simfonic voices, ki ga Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem posveča praznovanju 500. obletnice umetnine slikarskega mojstra Vittoreja Carpaccia, se v sredo zaključuje.

Peti in zadnji koncert v okviru Simfonic voices: Carpaccio 500 bo potekal v Stolni cerkvi v Kopru, in sicer v sredo, 30.11.2016 ob 20. uri. Nastopili bodo Mešani pevski zbor Obala Koper, ki ga vodi dirigent Sebastjan Vrhovnik ter Baročni ansambel in pevski solisti Akademije za glasbo Ljubljana, pod vodstvom dirigenta Egona Mihajlović. 

 

V koncertni program bodo vključena redkeje izvajana dela slovenskih baročnih skladateljev Janeza Krstnika Dolarja, Antonia Tarsie in Jakoba Frančiška Zupana.

 

Programsko je jesenski del koncertnega cikla naravnan na obujanje glasbenih biserov iz obdobja renesanse, baroka in drugih obdobij, hkrati pa bodo na koncertih zazvenele številne novosti iz vokalnega sveta, nekatere bodo doživele tudi krstno predstavitev.

 

Spremljajte dogodke Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem na blogu APZ UP Kje so moje note? TUKAJ ali na Facebook strani TUKAJ.

 

Vstop na koncert je prost. Vljudno vabljeni!

 

CV

 

Mešani pevski zbor Obala Koper deluje že skoraj štiri desetletja. Od leta 1977 je deloval pod taktirko več pomembnih zborovodij, od novembra 2008 pa ga uspešno vodi uveljavljeni dirigent Sebastjan Vrhovnik. Zbor se nenehno pomlajuje in tako ohranja svojo zagnanost in energijo. Med svoje uspehe lahko zapišejo številne pomembne dosežke na domačih in tujih tekmovanjih, s čimer se uvrščajo v vrh slovenskih zborovskih sestavov. Svoj dober glas z osvojenimi odličji najpogosteje širijo po Evropi, ponesli pa so ga že od Amerike do Španije, od Italije preko Avstrije in Nemčije, Bosne in Hercegovine vse do Islandije. Ponosni so tudi na dvanajst zlatih plaket iz državnega zborovskega tekmovanja »Naša pesem«. Med zadnje uspehe prištevajo lanskoletno zmago na festivalu CroPatria v Splitu. Pevke in pevci aktivno soustvarjajo kulturni utrip v domačem okolju, ki ga bogatijo z odkrivanjem novih koncertnih prizorišč. Izredno dejavni so pri širjenju zborovske kulture, saj v okviru Mednarodnega zborovskega festivala, ki ga organizirajo že od leta 2001, na slovensko obalo pripeljejo vidnejše svetovne zborovske sestave. Na državni ravni večkrat sooblikujejo prireditve ob državnih praznikih, zelo pa jih veseli tudi sodelovanje z mladimi slovenskimi avtorji. 

 

Sebastjan Vrhovnik (1978) se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom doc. Marka Vatovca, kasneje pa prav tako z odliko zaključil magistrski študij na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je docent za zborovsko dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kot predavatelj vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini. Dejaven je tudi kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Mešanega pevskega zbora Obala Koper, kot gostujoči dirigent pa je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom ter s Slovenskim komornim zborom. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije »Emil Adamič«, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, s katerimi je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta ter posebna priznanja na različnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije, posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka, repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

 

Egon Mihajlović

Egon Mihajlović se je rodil 1972 v Postojni. Zgodovinske inštrumente s tipkami (čembalo, hammerklavier, orgle) in staro glasbo (dirigiranje) je študiral na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst v Frankfurtu, kjer je leta 1992 diplomiral. Leta 1996 je z najvišjimi priznanji končal specializacijo pod mentorstvom Boba van Asperena, Haralda Hoerena, Jeana Ferrarda in Luigija Ferdinanda Tagliavinija. Kot solist in specialist predvsem glasbenih del Domenica Scarlattija nastopa od leta 1990 s številnimi solo recitali na najpomembnejših festivalih in koncertnih prizoriščih Evrope in ZDA. Kot dirigent se je Egon Mihajlović specializiral na celotni repertoar baročnega opernega teatra in sakralne glasbe, ki ju od leta 1994 uspešno izvaja v številnih opernih gledališčih, festivalih in koncertnih prizoriščih Evrope. Dirigiral je številnim znamenitim orkestrom, snemal za založbe Raumklang, Cybele, Zenon, prejel tudi nagrado Bavarskega Radia za izjemno interpretacijo dela Rameauja. Egon Mihajlović je umetniški vodja Baročnega Orkestra in Zbora Akademije za Glasbo Ljubljana, kot operni dirigent in umetniški vodja sodeluje tudi s SNG Maribor. Kot Docent za čembalo, historične inštrumente s tipkami in staro glasbo je poučeval na visokošolskih ustanovah v različnih evropskih državah. Danes je predstojnik Oddelka za staro glasbo na ljubljanski Akademiji za glasbo.  Leta 2012 je prejel zlato plaketo Univerze v Ljubljani za poustvarjalnost na področju stare glasbe.  

Štefica Stipančević

Štefica Stipančević je magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Pie Brodnik. Nastopila je v številnih glasbenih produkcijah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in Nemščini. Posebej se zanima za staro glasbo, poleg tega pa je izvedla dva samostojna recitala v Ljubljani. V zadnjem času je večkrat sodelovala s SNG Opera in balet Ljubljana.

Sabina Gruden

Mezzosopranistka Sabina Gruden je študentka petja na magistrski stopnji Akademije za glasbo v Ljubljani pri prof. Barbari Jernejčič Fürst. Izpopolnjuje se na mednarodnih seminarjih, kot solistka je sodelovala pri številnih izvedbah stare in sodobnejše glasbe, nastopila je v SNG Opera in balet Ljubljana ter prejela pomembne nagrade na mednarodnih tekmovanjih v tujini.

Christina Thaler

Christina Thaler je magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Barbare Jernejčič Fürst. Rada se ukvarja s poustvarjanjem glasbe baroka, pogosto se udeležuje seminarjev izvajanja stare glasbe v tujini, nastopila pa je med drugim že v Frankfurtu in Brightonu. Trenutno se izobražuje na glasbeni akademiji v Mainzu.

Gašper Banovec

Gašper Banovec študira solo petje pod mentorstvom prof. Dejana Vrbančiča. Občasno kot zborist sodeluje z ljubljansko opero, kot solist je nastopil v Monteverdijevi operi Orfej ter v Monteverdijevih večernicah. Do leta 2015 je bil član izjemno uspešne vokalne skupine Ingenium, redni član Zbora slovenske filharmonije pa je od začetka leta 2014.

Gregor Ravnik

Gregor Ravnik je ob študiju na Medicinski fakulteti v Ljubljani tudi izredni študent solo petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Pie Brodnik. Zelo uspešno se je udeležil številnih tekmovanj na državnem in mednarodnem nivoju ter sodeloval pri nekaterih pomembnih produkcijah v Sloveniji, na Hrvaškem in v Rusiji.

Rok Oblak

Rok Oblak študira solo petje pri prof. Matjažu Robavsu na Akademiji za glasbo in se redno udeležuje seminarjev ter poletnih šol pri gostujočih profesorjih. Kot solist je v letu 2014 sodeloval v izvedbi jazz opere Vojna in mir, uprizorjeni v Sloveniji, na Hrvaškem in v Rusiji, leto kasneje pa v Krásovi otroški operi Brundibar ter v Händlovem Janezovem pasijonu.