Predsednik
četrtek, 25. april 2013

UTD - UTOPIJA ALI ...?

»Po Evropi starši pošast – pošast komunizma,« je že sredi 19. stoletja zapisal Karl Marx. Komunizma že zdavnaj ni več, a zadnja leta naj bi po Evropi strašila predvsem »komunistična ideja« o uvedbi Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD).

Seveda v resnici ne gre za idejo, ki bi zrasla na zelniku komunistov, je pa res, da se je nekateri otepajo ko hudič križa. Začetki ideje segajo že par stoletij nazaj, čeprav se je o UTD-ju največ začelo govoriti v zadnjem desetletju, razprave pa je še spodbudila gospodarska kriza s slabšanjem socialnega položaja prebivalstva.

Kaj pa sploh je UTD? Gre za idejo, da bi vsak državljan, vsak mesec, neodvisno od opravljenega dela, prejel znesek, ki v tej državi določa mejo tveganja revščine – to v slovenskem primeru znaša nekaj manj kot 600 evrov.

Kot rečeno, so v zadnjem letu razpravo o UTD spodbujale predvsem posledice gospodarske krize: naraščajoča revščina, vse večje število brezposelnih, propad nekaterih gospodarskih panog, itd.

UTD bi po mnenju zagovornikov večino teh stvari rešil, precej bi se poenostavil tudi sistem socialnih transferjev.

Pri razpravah o UTD je za zdaj več pomislekov kot konkretnih idej in odgovorov kako ta sistem vpeljati. Uvedba UTD bi bila za državo precej draga, Slovenijo bi denimo stala skoraj 15 milijard evrov letno. Precej upravičen pomislek je tudi ta, da bi uvedba UTD zmanjšala motiviranost ljudi za delo, plače bi se v gospodarstvu zanesljivo zmanjšale, nekateri pa opozarjajo celo na to, da bi uvedba UTD na dolgi rok celo uničila socialno državo.

Kakorkoli, tudi če a priori ne podpiramo UTD, je vredno razmisliti vsaj o nekaterih drugih vprašanjih, ki jih odpira. Nekatere finančne institucije so izračunale, da se tudi po koncu krize in v primeru rasti gospodarstva število brezposelnih ne bo znižalo na raven izpred krize. Tu pridemo do bistva, iz katerega izvira modernejša ideja o uvedbi UTD. Ta se je pravzaprav pojavila zaradi razmisleka, kam s človeško delovno silo po tem, ko bodo naše delo v celoti nadomestili stroji. Ta proces se sedaj že dogaja. Razmislek o UTD, kot rešitve izhoda iz krize, pa spodbuja tudi razmislek o tem, ali so dosedanji ukrepi, ki jih sprejemajo države, pravi. Učinkujejo očitno ne.

Na ŠOUP-u sicer (še) nismo podprli uvedbe, smo pa podprli začetek pilotnih raziskav o UTD. Gre za evropsko državljansko pobudo z zbiranjem podpisov podpore (v Sloveniji jih morajo do 14. januarja 2014 zbrati 6000), s katero se želi Evropsko komisijo spodbuditi in zavezati k izvedbi teh začetnih študij. Če želiš, lahko podporo oddaš TUKAJ.

Več informacij o sami pobudi pa najdeš TUKAJ.

Marko Pavlič,

predsednik ŠOUP

Zanimivo /povezane novice

26.09.2018

#imakemysoup

Študentke in študenti, pozdravljeni in dobrodošli na Obali.

02.10.2017

#imakemysoup

Študentke in študenti pozdravljeni in dobrodošli na ŠOUP-ovi spletni strani.

30.12.2016

Predsednikovo voščilo

Zaključuje se leto 2016 in z njim se končuje tudi eno poglavje našega življenja. Ob tej priložnosti bi rad, da se...