Predsednik
ponedeljek, 18. marec 2013

Kaj smo študenti izbojevali? Več in višje štipendije!

Od 1. oktobra lani pa praktično do včeraj je trajala kampanja oziroma kar »boj« za boljši in do študentov prijaznejši štipendijski zakon. Na koncu smo uspeli – Ministrstvo za delo bo v parlament poslalo s študentskimi organizacijami bolj ali manj usklajen Zakon o štipendiranju!

Seveda ne gre več za (povsem) isti zakon, kot smo ga predstavniki študentov predlagali na začetku in za katerega smo v dobrem tednu zbrali več kot 8.000 overjenih podpisov podpore, a cilj je dosežen – z novim zakonom se končno sistemsko ureja sistem štipendiranja, s tem pa izboljšuje položaj študentov.

Nekaj pomembnih sprememb in novosti: mladoletni dijaki bodo spet upravičeni do državne štipendije, uvaja se nove štipendije za deficitarne poklice, odpravlja nekatere birokratske ovire pri kadrovskem štipendiranju, omogoča združevanje nekaterih štipendij oziroma prejemanje več štipendij hkrati, Zoisove štipendije bodo odslej v večji meri nagrajevale nadarjenost in izjemne dosežke in ne več toliko samo pridnost (dobre ocene).

Seveda so bili v pogajanjih z Ministrstvom za delo potrebni nekateri kompromisi – na obeh straneh! Tako denimo študenti nismo povsem uspeli z zahtevo, da se omogoči združevanje vseh štipendij (še vedno se na primer ne da hkrati prejemati Zoisove in državne štipendije, se pa pri državnih štipendijah lahko prejema dodatek na uspeh), cenzus pri državnih štipendijah ostaja enak.

Kakorkoli, ni razloga, da bi kdorkoli od tistih, ki smo se pogajali in sodelovali pri nastajanju novega Zakona o štipendiranju, imel slabo vest ali bil nezadovoljen z izkupičkom. V danih razmerah (politična kriza, slabo gospodarsko stanje v državi) smo dosegli največ kar lahko, dijaki in študenti pa bodo po novem na boljšem. Kar je nazadnje tudi najbolj in edino pomembno! Sicer pa je že usklajen zakon šele vložen v Državni zbor in se ga da z amandmaji še izboljšati.

Delo, ki smo ga opravili predstavniki študentov v tej kampanji se je torej več kot izplačalo. A na koncu smo zmagovalci vsi: od tistih, ki smo 1. oktobra zbrali dovolj podpisov za začetek postopka, tistih, ki smo nato v novembru v dobrem tednu zbrali več kot 8.000 podpisov za vložitev novega zakona v Državni zbor, tistih, ki smo sodelovali na javni predstavitvi mnenj v Državnem zboru, tistih, ki smo se z Ministrstvom za delo pogajali do seveda vseh nas – študentov in dijakov – ki bomo zaradi tega jutri na boljšem.

Morda bom še vedno v časopisu prebral kako pikro na račun študentskih funkcionarjev, kako se ne borimo za pravice študentov, da živimo samo na račun njih, itd. A pri sebi vem, da smo v primeru Zakona o štipendiranju in še v katerem drugem dosegli nekaj, zaradi česar se prihodnjim generacijam študentov ne bo potrebno toliko ukvarjati s tem, kje dobiti denar za študijsko literaturo, študijske izlete, visoke najemnine, itd.

Če želite izvedeti več o predlogu novega Zakona o štipendiranju, vas vabim, da si ga preberete v spodnji priponki.

Zanimivo /povezane novice

26.09.2018

#imakemysoup

Študentke in študenti, pozdravljeni in dobrodošli na Obali.

02.10.2017

#imakemysoup

Študentke in študenti pozdravljeni in dobrodošli na ŠOUP-ovi spletni strani.

30.12.2016

Predsednikovo voščilo

Zaključuje se leto 2016 in z njim se končuje tudi eno poglavje našega življenja. Ob tej priložnosti bi rad, da se...