Predsednik
četrtek, 15. maj 2014

Blog: Skupnih 191 dni oziroma Seit dela

Od 6. januarja do 15. maja oziroma o tem, kako težko je v praksi pretvorit vse v števila.

Nekaj deset dni pred novim letom sem članom predsedstva ŠOUP in njihovim sodelavcem naročil, da predvidijo plan aktivnosti resorja do 30. 6. V mislim imam zgolj planiranje aktivnosti petih resorjev ŠOUP, tj za: kulturo, mednarodno sodelovanje, šport in študentsko rekreacijo, visokošolstvo in študentsko svetovanje ter socialo in študentsko problematiko. Torej, govorimo samo o predsedstvu ŠOUP, to pomeni, študentih, ki planirajo in izvedejo aktivnosti.


Obdobje od 6. 1. do 30. 6. znaša skupaj 174 dni, od tega 120 delovnih dni. Na podlagi načrta aktivnosti/projektov po posameznih resorjih, ki sem ga 6. 1. uskladil in predstavil sodelavcem, sem prišel do sledečega izračuna: do 30. 6. 2014 bomo izvedli nekaj več kot 73 aktivnosti/projektov. V povprečju samo na število delovnih dni to pomeni aktivnost/projekt na 1,6 dni oziroma na 2,4 dni na vse dni. Vem ja, nekateri so mi že rekli, da je to preveč. Ampak od preveč glava ne boli, mar ne? :P

KULTURA


Sekretarka resorja za kulturo je recimo sprva planirala 13 aktivnosti/projektov. Danes ugotavljam da jih je 19. Po novem. Od tega je do sedaj realizirala 37% planiranega. Tukaj seveda spada delavnica kaligrafije, dan vina in čokolade, PR delavnica, dva potopisna predavanja in dve mednarodni izkušnji študentov. Trenutno se izvajajo štiri projekti, to so: tečaj ruščine v sodelovanju s ŠS UP FM, tečaj fotografije, tečaj strojnega šivanja in potopisno predavanje, kar predstavlja 21% vseh. Izvedli bomo še Dneve kulture, ki predvidevajo več aktivnosti, delavnico o naravni kozmetiki, kjer bodo na račun prišli vsi, ki jih to področje zanima, še eno potopisno predavanje ter še eno mednarodno izkušnjo študenta in organizirali izlet.
No, zaradi sprememb v načrtu, filmskih večerov in tedna filma ni bilo. Aja, ne pozabit na zapiske in spletno stran Knjiga8giga.

MEDNARODNO SODELOVANJE

 

Mednarodno obarvan resor je skupaj s sodelavci ESN Primorska izvedel veliko aktivnosti. Samo s projektom ESN Poletni semester 2014 je tako bilo načrtovano okrog 40 posamičnih aktivnosti in te so: mednarodni večeri, teh je bilo 9, tukaj si lahko naprimer pogledate najavo tistega o Veliki Britaniji,  ESN tematske zabave, polyglot cafe, buddy sistem, social erasmus, erasmus in schools, idr. Nekatere od teh aktivnosti so bile izvedene v celoti, nekatere se še izvajajo, nekatere se bodo izvedle v sodelovanju z drugimi resorji: responsible party bo tako na Mokri čisti 10ki, paintball s piknikom pa danes.
Drugi segment delovanja resorja je vezan na ostale aktivnosti članov resorja, ESN Primorske . Tako so se aktivno udeležili Annual General Meeting ter Bonding Weekend ESN Slovenija. Tretja, malo bolj drugačna plat so kulinarični dnevi kuhinj sosednjih držav, ki so bili izvedeni v celoti ter ena kulinarična delavnica.

 

ŠPORT IN ŠTUDENTSKA REKREACIJA

 

Tudi na šport nismo pozabili. Kot veste, kartica Zdrava zabava vam nudi marsikatero ugodnost, seznam le teh se nadgrajuje, saj nam je cilj ponuditi študentskemu žepu dostopne cene za vse druge aktivnosti s področja športa, ki jih mi ne izvajamo. Res je, tukaj sodelujemo z UŠZP, izvajamo skupaj rekreacijo vsak dan od torka do četrtka (plavanje, badminton, košarka, nogomet, odbojka) in študentske lige v nogometu, odbojki in košarki. Poleg tega je tukaj za rektorjev dan vsako leto Čista 10ka, ki se konča z Brucovanjem in Mokra čista 10ka, ki je uvertura v poletje.
In ja, poleg vsega tega smo pripravili še 7 drugih aktivnosti: Izlet v Planico, ki postaja nekako tradicionalen, čeprav naj mi z Obale ne bi bili za zimske športe. Dvakrat smo gibali, ker je to zakon v sklopu enodnevnega projekta Gibanje je zakon. Izvedli smo All star tekmo, za katero se v prihodnosti moramo še bolj potrudit ter Fifa ŠOUP ligo za tiste, ki radi gibajo preko joysticka. Zmagovalec je znan. Bravo on!

VISOKOŠOLSTVO IN ŠTUDENTSKO SVETOVANJE

 

No, to pa je nekaj kar ne zanima na prvo žogo vsakega, pa bi moralo. Po moje. Sekretar s tega področja se je ukvarjal največ s spremembami Zakona o visokem šolstvu. In ja, on je tisti, ki odgovori na vaše maile, ko vam grozi, da boste ostali brez statusa, ko ne veste kakšne so vaše pravice in dolžnosti na faksu, ko ne veste kam naslovit dopis ter kako ga pripravit. Ja, to je ta sekretar. In priznam, pri nekaterih zadevah podpira, milo rečeno, vašo lenobo.
Znotraj tega resorja smo ravno tako izvedli zbiranje podpisov Za UP! Za pravičnost in enakost. Se spomneš? Potem pa seveda predstavitev ŠOUPa na informativnih dnevih. Še ena taka predstavitev bo najverjetneje, in sicer: okrogla miza na kateri bomo predstavili vse Erasmus izmenjave in institucije s katerimi sodeluje UP ter delavnica o tem, kaj bi želeli delati v življenju. Že veste? .

 

SOCIALA IN ŠTUDENTSKA PROBLEMATIKA

 

Bo dovolj, če povem, da samo Zdravi maj 2014, največji projekt resorja, ponudi v dveh tednih 23 aktivnosti? Ajde, če že vztrajate.
Prepoznajte specifiko, en projekt ima 23 aktivnosti (Zdravi maj), sam resor pa ima 52 aktivnosti, Zdravi maj pa je ena aktivnost resorja. Razumete?
Alora, v okviru tega resorja deluje tudi skupina PreProstoVoljni, ki izvede kar nekaj od teh predvidenih 52 aktivnosti: obisk doma upokojencev, ure pravljic, sprehajanje kužkov, gledališke delavnice za otroke, računalniško opismenjevanje za starejše, krvodajalska akcija, idr. O Piškotu, ki piše zgodbo ste verjetno že slišali oziroma tudi kakega poizkusili, vsekakor pa ste z nami zbrali kak zamašek.
Pomembno je tukaj tudi poudariti prizadevanje resorja za polnjenje sklada za socialno ogrožene študente, pri katerem sodelujejo tudi drugi resorji ter vsebinsko delo na tematikah: študentje invalidi, študentske družine, študentsko delo, študentsko bivanje.
 

Dobro! Zdaj pa smo si pogledali še z druge strani in videli specifičnosti resorjev oziroma kako težko je vse pretvorit v števila ter spravit v razmerje 1:1.
Je delavnica kaligrafije zares lahko enakovredna projektu Zdravi maj z vsemi aktivnostmi in je ta enakovreden vsebinskemu delu s področja visokega šolstva, in če, po katerih kriterijih? Mogoče bom kdaj iznašel skupen imenovalec pri vrednotenju, za zdaj pa ga žal nimam.
Potrudil pa sem se zgolj prikazati za občutek koliko je vsega. In koliko tega se dogaja. In se dogaja. In tisti, ki trdite, da se ne dogaja, ne vem kaj se z vami dogaja ampak vam “dogaja” očitno.

Aja, še to: nismo samo številke, smo študentje in kot pravijo modri ljudje: važna je pot in ne cilj. In vse zgoraj našteto je delček naše skupne poti oziroma poti po kateri hodimo natanko 191 dni (od imenovanja). Do danes, 15. 5. 2014 ko končujem ta malo daljši blog. Po 30. 6. pa lahko upravičeno pričakujete nadgradnjo tega.  

 

Seit Demiri, predsednik ŠOUP
 

Zanimivo /povezane novice

26.09.2018

#imakemysoup

Študentke in študenti, pozdravljeni in dobrodošli na Obali.

02.10.2017

#imakemysoup

Študentke in študenti pozdravljeni in dobrodošli na ŠOUP-ovi spletni strani.

30.12.2016

Predsednikovo voščilo

Zaključuje se leto 2016 in z njim se končuje tudi eno poglavje našega življenja. Ob tej priložnosti bi rad, da se...