Splošno
četrtek, 15. maj 2014

Primorski pravni center obiskala varuhinja človekovih pravic

Primorski pravni center, ki deluje v Izoli, je včeraj obiskala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, znana tudi kot dolgoletna tožilka in nekdanja predsednica društva Beli obroč. Center je obiskala v okviru t.i. poslovanja zunaj sedeža, katerega namen je približati institucijo tistim, ki jo potrebujejo in se ne morejo zglasiti na sedežu v Ljubljani.

Varuh je samostojen in od drugih državnih institucij neodvisen organ. Bdi nad tem, ali državni organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil v Republiki Sloveniji pri svojem delu spoštujejo človekove pravice in temeljne svoboščine posameznikov in skupin. Varuh lahko preiskuje primere nezakonitega ali nepravilnega dela organov in se pri svojem delu ravna po določilih ustave, pravnega reda Republike Slovenije ter mednarodnih pravnih aktih o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah. Pri svojem posredovanju se lahko sklicuje tudi na načela pravičnosti in dobrega upravljanja.

Varuhinji so na Primorskem pravnem centru predstavili delovanje centra, ki ga je v letu 2009 ustanovila Študentska organizacija Univerze na Primorskem z namenom izvajati oz. nuditi pravne nasvete ter razširjati pravno misel in prispevati k utrditvi pravne varnosti v državi. Glavno vodilo centra je varovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter zavzemanje za pravno in socialno državo.

Z varuhinjo so spregovorili tudi o njihovih izkušnjah in primerih stisk ljudi s katerimi se srečujejo v okviru njihovega delovanja. Eni izmed uporabnic centra so omogočili neposredni stisk z varuhinjo in njenimi sodelavci, ti pa so ji po razgovoru ponudili pomoč s strani njihovega urada.