Splošno
sreda, 04. oktober 2017

7 napotkov za bruce

Napotki, ki bodo brucem olajšali vključitev v študentsko življenje.

Fakulteta je za novopečene študente lahko prava pot v neznano. Je začetek novega življenjskega obdobja. Kaj je najboljši nasvet, ki ga bruci lahko dobijo, da bo to obdobje njihovo najboljše?

Zagotovo se vsak starejši študent spomni vsaj enega nasveta, za katerega bi bil vesel, če bi ga slišal pred pričetkom študija. Zato smo za bruce smo pripravili seznam 7. najpomembnejših stvari, ki jih je potrebno vedeti na začetku študija.

1.    Mislite, da ste se dovolj učili? Učite se še več!

Dnevi, v katerih ste samo preleteli učno gradivo in dobili dobro oceno so za vami. Pozdravljeni v svetu učenja dva tedna pred izpitom in grizenja nohtov ob negotovosti, če boste kljub vsemu trudu naredili izpit. Potrebno je, da se naučite biti kritični in z učenjem ne čakate na zadnji dan. Za pomoč se lahko vedno obrnete na študente tutorje. Brez učenja in trdega dela pa žal ne bo šlo.

2.    Obnašajte se odraslo.

Čas srednje šole je minil. Odslej se od vas pričakuje, da se boste vedli odraslo in odgovorno. Naredite konec zbadanju sošolcev in prekinjanju profesorjev. Takšno ravnanje kaže na vašo nezrelost in nepripravljenost.

3.    Bodite samostojni.

Samostojnosti se boste morali navaditi. To lahko pomeni, da boste sami jedli malico, šli sami v knjižnico ipd. Študij vas bo prisilil, da boste postali samostojni, pa če ste na to pripravljeni ali ne. Če pa se kdaj znajdete v dilemi, lahko še vedno namenite staršem kakšen telefonski klic in jih vprašate za nasvet.

4.    Poskusite nove stvari.

Morda se sliši klišejsko, vendar je res. V času študija lahko poskusite nešteto različnih stvari. Preizkusite se v športu, za katerega nikoli prej niste slišali, včlanite se v razne klube itd. Obstaja velika verjetnost, da boste vzljubili nekaj, za kar si nikoli niste mislili, da vam je lahko všeč.

5.    Naužijte se nočnega življenja

Za večino brucev je nočno življenje na vrhu seznama »to do«. Zapomnite si, da biti študent pomeni usklajevanja faksa z vašim socialnim življenjem. Študij je najverjetneje čas, v katerem se lahko udeležite največ zabav, zato izkoristite kar vam je ponujeno, ampak pri tem ne pozabite uporabljati možganov. Mislite, da je pametno, da greste v bar sami? Bodite pametni in pripeljite s seboj prijatelje. Verjemite, tako bo bolj zabavno.

6.    Ne diplomirajte iz nečesa, kar vam ni všeč

Veliko študentov tekom študija ugotovi, da so z izbiro študija naredili napako. Če se to zgodi tudi vam, se ne mučite po nepotrebnem s predmeti, ki vas ne zanimajo. Ponovno raziščite kaj vam ponujajo druge fakultete in zamenjajte študijski program.

7.    Uživajte vsako sekundo!

Ljudje ne lažejo, kadar rečejo, da so to najlepša leta vašega življenja. Pojdite ven ob vikendih, praznujte majhne dosežke, družite se s prijatelji in uživajte koliko se da. Čas na fakulteti bo hitro minil, vendar bodo to ostala najpomembnejša leta vašega življenja, s katerimi boste začrtali pot svoji prihodnosti.

Preveri še ŠOUPov INFO BRUC in se informiraj o študentskem življenju na Obali.

Vir: dostop.si