Šport
ponedeljek, 23. julij 2018

Z atomsko tretjo četrtino do gladke zmage

Evropske univerzitetne igre - Coimbra 2018.

Košarkarska selekcija Univerze na Primorskem je nastope na Evropskih univerzitetnih igrah v Coimbri začela z visoko zmago. Naši so v tekmi skupine A premagali madžarsko Univerzo iz Miskolca s 94:73 (17:23, 24:17, 29:12, 24:21).


Košarkarji UP so v petek odpotovali na Portugalsko in se nastanili v Coimbri,v soboto dopoldan so opravili prvi trening, popoldan pa je bil na vrsti žreb skupin. V košarkarskem delu EUG sicer sodeluje 16 moških in 16 ženskih ekip.

Žreb je hotel, da so Primorci so v skupini A za nasprotnike dobili univerze iz Miskolca, Seville ter domače Coimbre. Strokovni štab moške košarkarske ekipe Univerze na Primorskem je bil z razpletom žreba zadovoljen, saj se nasprotniki, vsaj na papirju, niso zdeli nepremagljivi. Trener Boštjan Lešnik je pred uvodno tekmo ocenil, da so naši fantje pripravljeni in dobro motivirani za nastop. Kot se je kasneje izkazalo, je imel prav.

Prvi dvoboj v Coimbri so naši sicer začeli z malce treme, vendar pa so slabše odigrali le zadnji dve minuti prve četrtine, ko so Madžari s petimi zaporednimi točkami ušli na 23:17. Potem pa so primorski košarkarji zaigrali precej bolje in sredi druge četrtine že prešli v tesno prednost. Tekma je bila odločena v tretji četrtini, ko so se Slovenci povsem razigrali ter od vodstva z 41:40 prišli do neulovljive prednosti s 70:52. V zadnjem delu igre se je razlika vseskozi gibala okrog 20 točk in na koncu je UP zmagala s 94:73. V drugi tekmi skupine A je španska Sevilla porazila domačo Coimbro z 89:56, tako da so sedaj razmerja moči v skupini že povsem jasna.

»V prvem polčasu smo igrali malce slabše v obrambi, med odmorom pa smo se dogovorili, da 'stisnemo'. In odigrali smo zares atomsko tretjo četrtino. Ampak na naslednjih tekmah bo potrebno odigrati v obrambi brez minute predaha, če želimo konkurirati za višja mesta. Naš naslednji nasprotnik bo Coimbra, ki je morda še najmanj kakovostno moštvo v skupini. Sevilla pa ima nizko, a zelo hitro ekipo in z njimi se bomo v torek najbrž borili za prvo mesto v skupini,« je vtise po prvem tekmovalnem dnevu strnil 'Steve Kerr' UP Boštjan Lešnik.

V primorskih vrstah je na prvem nastopu Tim Škerbec zbral 29 točk, Matija Radanovič 22, Matej Teo Klepač 15, Andrej Volk 13, David Vac 6, Aleks Cvetičanin 5, Dimitri Boccai in Boštjan Lazar po 2 točki. Univerza na Primorskem se bo v drugem nastopu v ponedeljek ob 16.45 srečala prav z domačini.