Šport
torek, 24. julij 2018

Proti Coimbri drama s srečnim koncem za UP

Evropske univerzitetne igre 2018 v Coimbri na Portugalskem.

Košarkarska selekcija Univerze na Primorskem je na Evropskih univerzitetnih igrah na Portugalskem tudi v drugem nastopu zmagala, a precej težje od pričakovanj. Naši so v skupini A premagali domačo Univerzo iz Ciombre s 85:80, vendar šele po podaljšku (24:17, 9:16, 26:23, 16:13, 8:13). Tretja tekma proti Sevilli bo odločala o prvem mestu v skupni.


Primorski košarkarji so kljub včerajšnjim opozorilom trenerja spet slabo začeli tekmo, saj so Portugalci povedli z 10:0 in potem še s 24:10. Prva četrtina se je končala z vodstvom domače Univerze iz Coimbre s 26:17, v drugi četrtini pa so Slovenci le prikazali pravi obraz. V obrambi so zaigrali čvrsto, kot bi morali že od začetka in Portugalci so se takoj znašli v težavah. Drugi del igre so naši dobili s 16:9, tako da je bil rezultat ob daljšem odmoru že izenačen. 

Navijači v Sloveniji smo pričakovali, da bodo košarkarji Primorske univerze podobno kot na prvi tekmi v tretji četrtini pohodili plin in v slogu Golden State Warriorsov nadigrali nasprotnike. Toda Portugalci so se po hudem včerajšnjem porazu želeli na domačih tleh pokazati v drugačni luči in tudi v napadu jim je šlo nad pričakovanji, tako da se naši niso uspeli odlepiti. Tekma je naenkrat postala izjemno napeta in izenačena. Primorci so sicer v zadnjo četrtino vstopili s tremi točkami prednosti, Coimbra pa v celotni tretji in celotni četrti četrtini ni povedla niti enkrat, a je v zadnjih minutah odigrala fanatično in vseeno uspela na koncu izenačiti na 72:72. 

Drama se je tako nadaljevala v podaljšek, kjer pa je najbolj razpoloženi primorski košarkar Tim Škerbec  dosegel kar 9 od 13 točk moštva in se s soigralci razveselil zmage s 85:80.

Ker je Sevilla na drugi tekmi dobesedno povozila Miskolc (94:48), sta si slovenska in španska univerza vsaka z dvema zmagama že zagotovili napredovanje v drugi del tekmovanja. V torek  ob 12.15 po slovenskem času pa bosta med seboj odločili, kdo bo prvi v skupini A. Glede na doslej videno bi morali biti Španci pred tem srečanjem v vlogi favoritov, a bo veliko odvisno od agresivnosti in nepopustljivosti primorske obrambe.