Splošno
petek, 03. januar 2014

Vse najboljše ŠOUP!

Pred natanko desetimi leti, natančneje 6. januarja 2004 je bila Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) vpisana v Register organizacijskih oblik Študentske organizacije Slovenije in s tem tudi uradno ustanovljena. Prvih deset let so zaznamovali številni projekti in dejavnosti ter nenehno zavzemanje ter priprava različnih akcij za ohranitev pravic študentov. Tako je ŠOUP postal glavni nosilec obštudijskega udejstvovanja na območju južne Primorske.

Med pomembnejše projekte, ki so zaznamovali prvo desetletje obstoja ŠOUP-a, lahko uvrstimo mesečno izdajanje študentskega univerzitetnega časopisa Kažin, vzpostavitev Radia Kažin, vzpostavitev Centra za jezike in medkulturno komunikacijo, zelo uspešno delovanje Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, vzpostavitev Kariernega centra Univerze na Primorskem, Primorskega svetovalnega središča in Primorskega pravnega centra; med redne tedenske aktivnosti pa lahko uvrstimo mednarodne in kulturne večere, potopisna predavanja, športne aktivnosti in tečaje različnih športov, razne delavnice, okrogle mize, razstave, literarne večere in druge dogodke, ki so pomembno pripomogli k popestritvi dogajanja, ne samo za študente, ampak tudi za ostalo občinstvo, ki se naših dogodkov redno udeležuje.

Zaradi letnega krčenja sredstev smo bili na ŠOUPu, predvsem v zadnjih letih, primorani določene projekte tudi začasno ukiniti oziroma zmanjšati njihov obseg, vendar še vedno sledimo viziji, da ključne dejavnosti in projekti za študente ostajajo, ravno tako tudi zastopanje njihovih pravic in interesov.

V tem jubilejnem letu bomo pripravili različne vsebine in dogodke, ki zaznamujejo ta mejnik v delovanju ŠOUP-a. Ob tem vabimo, na prigrizek in sproščen klepet, ravno na rojstni dan, v ponedeljek, 6. januarja 2014, od 9.00 dalje, v naših prostorih, na Gortanovem trgu 15 v Kopru.

»Deseta obletnica naše organizacije je pomemben mejnik za študente Univerze na Primorskem. Deset je za nekoga lahko zgolj številka na papirju, za drugega simbol, lahko pa je trenutek, retrospektiva, ki nam ponuja možnosti grajenja za naprej. ŠOUP je živa tvorba, ki raste, se spreminja, teži k nenehnemu obnavljanju in grajenju. ŠOUP niso projekti, dejavnosti, aktivnosti, ŠOUP smo študentje, ki ga soustvarjamo in oblikujemo po meri vsakega posameznika in hkrati celote. Ob tej priložnosti vas vabim, da se nam pridružite v ponedeljek na sproščenem klepetu, prigrizku ali pijači. Lahko nas pridete zgolj pozdravit, zaželet vse dobro ali pa izrazit vaše nestrinjanje, veseli bomo vsega in vsakega izmed vas, še v večje veselje pa nam bo, da ideje delite z nami in tako sodelujete pri soustvarjanju boljše prihodnosti za vse študente. Vstopite z nami v najstniška leta. Že deset let in še vedno tu – za študente UP,« sporoča Seit Demiri, predsednik ŠOUP.