Šport
ponedeljek, 18. februar 2019

Študenti množično na Istrski maraton

Tekaška ekipa Univerze na Primorskem

Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) in Univerza na Primorskem (UP) vsako leto sodelujeta v vrsti domačih in mednarodnih športnih projektov. Letos se bo aktivnostim pridružila še množična skupinska udeležba študentov na 6. Istrskem maratonu.



Istrski maraton je v rekordno kratkem času pridobil na veliki prepoznavnosti doma in v tujini, saj se je število udeležencev že povzpelo na 5000 tekmovalcev. K uspehu prireditve so pripomogli izvrstna organizacija, sodelovanje vseh štirih obalnih občin, slikovite tekalne trase, dobra medijska podpora, pokrovitelji in nepogrešljivi prostovoljci.

Na UŠZP pa so letos pripravili poseben projekt, da bi lahko vsi študenti-tekači UP na 6. Istrskem maratonu nastopili kot enotna organizirana skupina. Zamisel je padla na nepričakovano plodna tla, saj se je za sodelovanje prijavilo rekordnih 91 mladih ljubiteljev teka. V nedeljo 14. aprila bo zato skupina, ki jo bo poleg tekačev in njihovih spremljevalcev dopolnila še podporna ekipa UŠZP-ja, med množico 5000 ljubiteljev teka lepo prepoznavna v barvah univerze.

''Res se veselim udeležbe na maratonu. Prvič se bom preizkusil na taki razdalji, a verjamem, da mi bo s podporo skupine vsekakor uspelo. Začelo se je za šalo, a s prijatelji smo čisto zagrizli v priprave. V skupini je lažje, pa še fajn se imamo,'' pravi študent-tekač Aljoša Habjan.

Na 10 km dolgi trasi rekreativnega teka bo sicer teklo 53 študentov-tekačev, na polmaratonu bo sodelujočih 33, medtem ko se bo 5 študentov UP podalo na start 42,195 km dolge trase klasičnega maratona. 

Več o projektu lahko izveste na naslednji povezavi, kjer boste lahko v kratkem tudi bolj osebno spoznali vse člane tekaške ekipe, spremljali njihove priprave ali pa se pridružili ekipi in prispevali svoj delež z ekipnemu uspehu kot član navijaške ekipe.

''VEM, da bo tudi letos super, saj tek združuje. Same priprave na maraton so zelo fine, saj ubijemo dve muhi na en mah - športamo se in družimo. Največja zabava pa je maraton sam! Vzdušje je takrat prekrasno, trasa je bila ravno prava in enostavno - zabavno je! Na koncu pa smo vsi tako srečni... Se že veselim vseh tekaških dni!'' meni Lovrenc Habe, ki se spominja lanskoletne izkušnje.