Primss
torek, 13. junij 2017

Ste si kdaj izposodili žive knjige?

Čez teden dni si bo v koprski Taverni možno v Živi knjižnici izposoditi žive knjige.

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) je od maja letošnjega leta del nacionalne mreže organizacij, ki izvajajo projekt Živa knjižnica. Projekt na nacionalni ravni koordinira Društvo informacijski center LEGEBITRA.

 Živo knjižnico bo možno obiskati v torek in sredo, 20. in 21. junija 2017, med 16. do 21. uro. Le-ta deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da so knjige žive. Knjige so predstavniki in predstavnice različnih manjšin, marginaliziranih družbenih skupin oziroma osebe, ki se v življenju, zaradi katerekoli osebne okoliščine, soočajo s predsodki, stereotipi in diskriminacijo in so pripravljene o svojih izkušnjah spregovoriti z bralkami in bralci.

Projekt je namenjen ozaveščanju in izobrazbi o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujanju razprav o predsodkih in stereotipih v družbi, saj kot pojasnjuje Kristina Taja Gruenfeld, sekretarka resorja za socialno in študentsko problematiko ŠOUP, ki sodeluje pri izvedbi projekta, »prestop praga knjižnice omogoča, spoznati osebo, ki je morda v življenju nikoli ne bi, in ji zastaviti vprašanje, ki si ji ga verjetno nikoli ne bi upali, s tem pa se podira stereotipne predstave, ki smo si jih ustvarili o določenih ljudeh.«

»Pogosto se zgodi, da osebe večkrat prehitro »predalčkamo« in generaliziramo ter svojo izkušnjo prenašamo na ostale. Če si pa vzamemo čas in se poskusimo vživeti v »svet« osebe, ki živi v enem od »predalčkov«, lahko kaj hitro ugotovimo, da so določeni strahovi, obsojanja in sovražnost popolnoma odveč,« sporoča strokovna vodja PRIMSS Nikolina Jeretič in vabi na srečanje z zanimivimi in pisanimi zgodbami ljudi, ki si jih upajo javno deliti.

»Izposoditi« si bo možno več kot 20 knjig, med drugim istospolno usmerjeno osebo, osebo z izkušnjo izgube spomina, osebo z izkušnjo poskusa samomora, zdravljenega zasvojenca, osebo z dolgoletno izkušnjo dela z odvisniki, osebo s psihadelično izkušnjo, popotnico, in še mnoge druge. 

 

Dogodek lahko spremljate na omrežju Facebook in spletni strani www.primss.si. Projekt podpira Mestna občina Koper.

 

Živa knjižnica eden izmed pomembnih projektov LGBT+ 

 

Na predstavitvi projekta je Katja Sešek, strokovna sodelavka Društva informacijski center LEGEBITRA poudarila, da je, poleg projekta Živa knjižnica, pomemben projekt za spodbujanje medsebojnega spoštovanja in spoštovanja LGBT+ oseb v Kopru tudi »Čas za STIK«.

 

Čas za STIK je mesečni dogodek, ki je namenjen osebam, ki se identificirajo kot lezbijke, geji, biseksualne ali trasspolne osebe oziroma osebe zunaj normativnih spolnih usmerjenosti in identitet.

 

Projekt deluje na dveh ravneh. Prva je individualna raven z namenom kreiranja varnega prostora za LGBT+ osebe, druga pa je namenjena osveščanju splošne javnosti in krepitvi vidnosti LGBT+ oseb. »Osebe z nenormativno spolno usmerjenost in identiteto so vsepovsod, vendar imajo le malo kje možnost varnega prostora,« opaža Katja Sešek.

 


Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) 

 

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) je Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) ustanovila leta 2007 v namen nudenja brezplačne in kakovostne pomoči in svetovanja mladim. V obdobju desetih let je PRIMSS s svojimi področji delovanja pridobil širšo družbeno vlogo v lokalni skupnosti, saj sodeluje z dvema obalnima občinama in razvija projekte, ki se tičejo širše družbene problematike.

 

Neprofitni zavod ponuja storitve subvencioniranega psihosocialnega in brezplačnega pravnega svetovanja za dijake in študente, ki je dostopno tudi ostalim po rednih, ampak sprejemljivih cenah. Izvaja neformalno praktično usposabljanje za mlade svetovalce, ki študentom biopsihologije, inkluzivne pedagogike in sorodnih študijskih smeri omogoča pridobivanje osnovnih znanj in izkušenj v okviru psihosocialnega svetovanja. PRIMSS organizira tudi dogodke in strokovne delavnice, z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti duševnega zdravja in o spoštovanju in sprejemanju drugačnosti. Poleg številnih ostalih projektov deluje v sklopu PRIMSSa tudi Samopomočna skupina za motnje hranjenja, PRIMSS je kot partnerska organizacija uspešno sodeloval v mnogih drugih projektih, tudi čezmejnih.


Zanimivo /povezane novice