Primss
četrtek, 03. november 2016

Socialni eksperiment: Kako se odzivamo na stisko sočloveka?

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) je v začetku oktobra v sodelovanju s psihologom Maticem Muncem izvedel socialni eksperiment, s katerim je preveril odziv posameznika na primer duševne stiske v javnosti.

»Z namenom ozaveščanja javnosti o pomenu duševnega zdravja smo v začetku oktobra, ko prav tako obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja, izvedli terenski socialni eksperiment, s katerim smo preverjali kako se na improvizacijo duševne stiske odzivajo mimoidoči. Izhajali smo iz socialnega fenomena razpršene odgovornosti, ki pravi, da se v gruči ljudi odgovornost za morebitne posledice pasivnosti hitro razpršijo,« pojasni Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

 

Predstavitev in premierno predvajanje eksperimenta »Kako se odzivamo na stisko sočloveka?« bo v sredo, 9. novembra 2016 ob 18. uri v Centru mladih Koper. Dogodek bo vodil slovenski psiholog Matic Munc, njihov gost pa bo tudi Zlatan Čordić - Zlatko, ki skrb za družbeno stvarnost kaže skozi umetniško delovanje.

 

»Predstavitvi sledi analiza in pogovor o eksperimentu ter duševnem zdravju, saj smo poleg eksperimenta izvedli anketo, s katero smo preverjali kaj za anketirance pomeni biti duševno zdrav in kako pri sebi in drugih prepoznajo duševno stisko,« na dogodek vabi Nikolina Jeretič in sporoča, da »se lahko na PRIMSS obrne vsakdo, ki potrebuje pomoč in se znajde v stiski, iz katere sam ne najde izhoda.« 

 

PRIMSS, ki deluje v okviru Študentske organizacije Univerze na Primorskem, v osnovi izvaja dejavnost izobraževanja, usposabljanja in svetovanja, področja delovanja pa širi tudi v organizacijo dogodkov, ki osveščajo pereče družbene teme, izvajajo mediacije in še mnogo drugih storitev.

 

Zanimivo /povezane novice