APZ UP
petek, 21. december 2018

Simfonic voices: Prepletanja

S »Prepletanji« še zadnjič v letošnjem letu.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki od leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), jutri vabi še na zadnji letošnji koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices. 

December je čas, ko se prijatelji med seboj obdarujejo in izrečejo lepe želje. Za pevce APZ UP pa bo največje darilo to, da na koncertu zapojejo in prepletejo glasbene pripovedi z bodočo, zdajšnjo in preteklo generacijo zbora. Z novim programom letošnje sezone se bo tako zbor predstavil na srečanju zasedb, ki so na takšen ali drugačen način povezane z njimi.

Poleg APZ UP bosta nastopila še Komorni zbor Aegida in Vokalna skupina Karina. Koncert bo v soboto, 22. decembra 2018, ob 20. uri v galeriji Frančiškanskega samostana sv. Ane v Kopru.

Pridite in se prepletite z nami tudi vi. Več informacij o samem koncertu je najti tudi na Facebook dogodku/strani APZ UP tukaj.

Vstop na koncert je prost, z vašim prostovoljnim darom pa boste podprli in omogočili izvedbo cikla tudi v prihodnje. 

Pred koncertom bosta APZ UP in KZ Aegida pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija ob 19. uri z nekaj božičnimi skladbami nastopila še na koprskem Titovem trgu v okviru dogajanj Čudolandije. Lepo vabljeni, da se nam pridružite tako na nastopu kot tudi na koncertu.

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

CV

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje JSKD RS za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), ZKD MOK pa mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori, s prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru cikla Simfonic voices pa bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.

APZ UP redno koncertira po Sloveniji in v tujini. S kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo se je z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih tekmovanjih.

Komorni zbor Aegida
Septembra 2015 se je ob prvem srečanju generacij Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem porodila želja po nadaljnjem druženju pevk in pevcev, ki so sooblikovali prvo desetletje zbora. V tem obdobju so se stkala iskrena prijateljstva, zasedba in posamezniki pa pridobili dragocene izkušnje na domačih in tujih koncertnih odrih ter tekmovanjih, od koder se je zbor vračal z najvišjimi uvrstitvami, na mariborski Naši pesmi pa si jo pripel kar pet zlatih plaket. Svoje vidnejše posnetke je izdal na sedmih zgoščenkah.

Sestav, poimenovan Komorni zbor AEGIDA, tako projektno združuje dolgoletne zborovske pevke in pevce, ki so prepevali v APZ UP, v želji po obujanju najžlahtnejših pevskih spominov in druženju z glasbo.

Zbor se je do sedaj predstavil z božičnim koncertom decembra 2015, z dvema celovečernima koncertoma (Postojna, Koper), kjer je premierno izvedel kar štiri nove skladbe (P. Merku, A. Makor, P. Quaggiato, T. Bec), ter s skupnim koncertom z ameriškim univerzitetnim zborom julija 2016 v Kopru. V septembru 2016 je skupaj s Komornim zborom Glasis zapel v koprski cerkvi sv. Bassa, v novembru je sodeloval na diplomskem koncertu asistentke dirigenta na Konservatoriju za glasbo v Trstu, decembra 2016 nastopil na koncertu "Prepletanja" v stolni cerkvi v Kopru, konec aprila 2017 pa s koncertnim programom "Med vzhodom in zahodom" nastopil kot gost mednarodnega festivala v Sofiji (Bolgarija), v dvorani Akademije za glasbo. Pred tem se je v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices koncertno predstavil še v Kopru (v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega), na poti do Sofije pa še v cerkvi Uzvishenja Svetoga Krizha v Nišu (Srbija). 24. marca letos se je KZ Aegida s poezijo Srečka Kosovela in slovenskimi ljudskimi v uglasbitvah in priredbah primorskih skladateljev skupaj z APZ-jem predstavil na koncertu "Vetri v polju šumijo". Koncert je bil organiziran ob praznovanju obletnice rojstva kraškega pesnika Srečka Kosovela.

Zbor vodita dirigenta Ambrož Čopi in Andreja Tomažič Hrvatin.

O imenu zbora 
Nekoč, v pradavnini, je bilo mesto (kjer je zdaj Koper), katerega so poimenovali – Aegida. Gre za grško-tračansko ime, katerega je moč povezati z egido (ščitom) grške boginje modrosti in znanja Atene. Po legendi naj bi se namreč Atena hudo sprla s Pozejdonom, pred njegovim besom pa je pobegnila prav v te kraje današnjega Kopra. Med njunim spopadom naj bi Atenin ščit, prevlečen s kozjo kožo, padel v morje. Ker ga je oboževala, je Atena rotila Zeusa toliko časa, da je njeno egido spremenil v kleč. Da je bila Aegida svojčas zares podobna na morju počivajočemu ščitu, se da videti iz starih slik.

Vokalna skupina Karina združuje osem deklet, ki prihajajo z različnih koncev Primorske in Notranjske. Nekoč so skupaj prepevale v Akademskem pevskem zboru Univerze na Primorskem, sedaj pa pišejo nove zgodbe. Pred šestimi leti so prvič, takrat še v manjši zasedbi, zapele na poroki. Glasba jih je povezala v pravo prijateljsko pevsko skupino. Od leta 2015 delujejo kot društvo v občini Hrpelje – Kozina.

Poleg sodelovanj na mnogih koncertih in prireditvah tudi same organizirajo tematske koncerte; poleg letnega koncerta še poletno prireditev Pesem na vasi, Gregorjev koncert in božični koncert. V domačo občino vabijo pevske zasedbe iz cele Slovenije in zamejstva ter na ta način bogatijo kulturno dogajanje v občini.

Njihov repertoar je raznolik, resen in zabaven, zahteven in sproščen, tako kot so one same, od sakralnih in črnsko duhovnih, do ljudskih, umetnih in priredb slovenskih in tujih popevk. Še posebej rade na koncertne liste uvrščajo skladbe mladih domačih skladateljev. Del repertoarja pa predstavljajo tudi prav za njih napisane skladbe in priredbe Andreje Tomažič Hrvatin, ki je njihova umetniška vodja.