APZ UP
petek, 30. marec 2018

Simfonic voices: Circum tempus

Koncert Ženskega komornega zbora ČarniCe.

Ženski komorni zbor ČarniCe z dirigentko Moniko Fele v letošnjo pomlad vstopa s projektom Circum tempus (Okrog časa). Gre za vokalno-inštrumentalno delo iz štirinajstih stavkov za ženski zbor, godalni sestav, bariton, deški sopran in tri soprane mladega slovenskega skladatelja Aneja Černeta, s katerim je zbor sodeloval že v preteklih letih. Na treh aprilskih koncertih (v Kopru, Ljubljani in Gornjem Gradu) se bodo pevkam in dirigentki pridružili še Mojca Jerman, Eva Dukarič, Klavdija Jarc Bezlaj (violina), Barbara Grahor (viola), Lara Bojadjieva, Peter Kaiser (violončelo), Tomaž Štular, Urban Čefarin (kontrabas), Matjaž Strmole (bariton) ter Dominik Fele (deški sopran).

Koncert bo v nedeljo, 8. aprila, ob 20. uri v Stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru.

Koncert je organiziran v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices. Projekt je sofinanciran s strani MOK in JSKD.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!
ZA GLASBO, ZA UŽITEK!

CV

Ženski komorni zbor ČarniCe je eden vidnejših zborovskih sestavov v Sloveniji. Članice zbora prihajajo z vseh koncev Slovenije, združuje pa jih ljubezen do glasbe in kakovostnega zborovskega petja. Zbor je v začetku deloval projektno z mnogimi znanimi dirigenti, od leta 2014 pa deluje redno pod vodstvom Monike Fele. ČarniCe so v svojem večletnem delovanju posnele mnogo zgoščenk, v zadnjih letih pa so se udeležile več vidnejših zborovskih tekmovanj. Tako so z novo zborovodkinjo v Mariboru na tekmovanju Naša pesem 2016 v svoji kategoriji dosegle prvo mesto in prejele več posebnih priznanj. Istega leta so se udeležile tudi mednarodnega zborovskega tekmovanja Polifonico v Arezzu. Kljub močni konkurenci so v svoji kategoriji dosegle prvo mesto in se uvrstile v grand prix ter osvojile absolutno drugo mesto tekmovanja. V aprilu 2017 so se na 14. Mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus uvrstile v grand prix tekmovanja in bile imenovane najboljša zasedba enakih glasov. Novembra istega leta so se udeležile Mednarodnega zborovskega tekmovanja v Tolosi in osvojile dve tretji mesti ter posebno nagrado za najboljšo interpretacijo baskovske skladbe.
ČarniCe so znane po svojem izvrstnem zborovskem zvoku, izjemnih interpretacijah, dovršenem nastopu ter raznolikem in privlačnem repertoarju.

Monika Fele (1991), rojena v Ljubljani, je študentka magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom izr. prof. Matjaža Robavsa mag. art. Redno nastopa kot solistka ter deluje kot zborovodkinja.
Leta 2007 je soustanovila Mešani pevski zbor Cum anima, od leta 2014 pa vodi Ženski komorni zbor ČarniCe, s katerim niza vrsto uspehov tako na državni kot tudi na mednarodni ravni. Njene izvedbe so prepoznavne predvsem po zvoku zbora in izrednih muzikalnih interpretacijah, za katere je prejela že vrsto nagrad. Leta 2016 je bila finalistka prvega državnega tekmovanja mladih slovenskih zborovodij. Od septembra 2014 je članica Zbora slovenske filharmonije, edinega profesionalnega koncertnega zbora v Sloveniji, kjer večkrat prevzema večje solistične vloge.
Kot solistka in članica redno sodeluje z vidnejšimi tujimi in slovenskimi zasedbami: Estonski filharmonični zbor, Vokalakademie Berlin, Ingenium ensemble, Zbor sv. Nikolaja ...

Anej Černe (1994) je predstavnik najmlajše slovenske skladateljske generacije. Po opravljeni diplomi iz kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Dušanu Bavdku na isti ustanovi nadaljuje s študijem na magistrski stopnji. Njegova dela so bila predstavljena na domačih in tujih odrih.
Ustvarja glasbo za vse sestave, vedno z željo po skupnem sodelovanju z izvajalci. Njegove skladbe izvajajo vidni slovenski zbori, solisti, komorne skupine in orkestri, kakor tudi otroški zbori in mladi glasbeniki.