Splošno
sreda, 21. oktober 2020

Rožnati oktober

Svetovni mesec boja proti raku dojk.

Mesec oktober ali rožnati mesec je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. 

Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje

Izreden pomen pri uspešnem boju proti raku dojk je redno mesečno samopregledovanje, s katerim bi morala vsaka ženska začeti že v mladosti, in sicer vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije. Ob odkritju neobičajnih sprememb, se je potrebno čimprej odpraviti na posvet k svojemu osebnemu zdravniku ali ginekologu. Za pomoč pri pravilnemu samopregledovanju je na voljo tudi mobilna aplikacija Breast Test.

Pomembni nevarnostni dejavniki, ki so povezani z večjim zbolevanjem za rakom dojk so demografski (spol, starost, zemljepisna lega), dejavniki materinstva (zgodnja prva menstruacija, pozna mena, starost več kot 30 let ob prvem porodu, nerodnost, majhno število otrok, opustitev dojenja), oralna kontracepcija (le v obdobju jemanja), hormonsko nadomestno zdravljenje (še po več letih jemanja), nezdrav življenjski slog (alkohol, neuravnotežena prehrana z nasičenimi maščobnimi kislinami, debelost, telesna neaktivnost), mamografska nepregledanost dojk in dednost.


Foto: vizita.si