Primss
ponedeljek, 08. oktober 2018

Povezovalnice

Nove družabne delavnice v Kopru.

Z novim študijskim letom bodo svoje mesto v Kopru, pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Primorskega svetovalnega središča (PRIMSS), našle nove interaktivne družabne delavnice »Povezovalnice«.

Gre za delavnice sproščanja ter znotraj-osebnega in medosebnega povezovanja. Sestavljajo jih vaje, ki izhajajo iz tehnik meditacije, QI gonga (starodavna kitajska veščina) in »team-buildinga«, uporabljajo pa se tudi plesni elementi in tehnike za vzpostavljanje zaupanja, ki jih uporabljajo izvajalci akrobatske joge. Nekatere od vaj potekajo individualno, pri večini pa udeleženci sodelujejo v paru ali v skupini z drugimi soudeleženci.

Na Zavodu PRIMSS imamo posluh za pobude in projekte mladih, ki imajo  lahko pozitiven učinek na širšo skupnost. Projekt »Povezovalnice« je eden takšnih, ki na interaktiven in inovativen način lahko zbliža ljudi. Prav tako lahko pripomore k premagovanju socialne anksioznosti, ki se pogosto pojavlja v medčloveških odnosih,” pove Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

»Glavni namen delavnic je, da se ljudje sprostijo in povežejo drug z drugim – od tod tudi ime "Povezovalnice", pove vodja projekta Kaja Petek, univ. dipl. biopsihologinja, ki bo delavnice tudi vodila. Da bi razširili informacijo o novih dogodkih v Kopru, so prostovoljci PRIMSS-a v prvem tednu novega študijskega leta izvedli promocijsko akcijo »Podarim objem«, s katero so želeli naključne mimoidoče spomniti na to drobno gesto, ki lahko človeku ne le polepša dan, pač pa tudi olajša marsikatero stisko.

»Odzivi ljudi so bili odlični, iz njih je bilo čutiti, da so tovrstne delavnice nekaj, kar je v času naraščanja pojava depresije in osamljenosti med splošno populacijo, še kako dobrodošlo,« spodbuja k udeležbi izvajalka. Prva delavnica, ki bo brezplačna, se bo odvila že v sredo, 17.10.2018, ob 17. uri v prostorih ŠCUP na Čevljarski ulici 27 v Kopru.

Udeleženci se bodo na delavnici med drugimi učili tudi tehnik sproščanja in umiritve, ki jih lahko uporabljajo v vsakdanjem življenju. Sicer pa so vaje zasnovane tako, da krepijo posameznikovo zmožnost ustvarjalnega izražanja in nebesednega sporočanja čustev, razvijajo zmožnosti sočutne interakcije in stremijo k preseganju občutka ločenosti, ki je običajno vzrok za občutek osamljenosti. Njihov poglavitni namen je torej spodbuditi k premagovanju socialnih strahov in ustvarjanje globljih medosebnih vezi ter negovati posameznikovo zaupanje sebi in drugim.

Čeprav gre za dogodek, pripravljen v sodelovanju s študentskimi organizacijami, pa so delavnice namenjene vse prej kot zgolj študentom. Organizatorji si želijo čim bolj pestrih profilov udeležencev, saj je povezovanje namenjeno prav vsem!

Zanimivo /povezane novice

cmk
12.06.2019

CMoKFEST 2019

Bogat in pester začetek poletnih počitnic.