Primss
torek, 19. junij 2018

Poslikava podhoda: Zgodovina Kopra v barvah

Mladi barvamo svoje mesto.

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) bo v sredo, 27. junija 2018, od 10. do 20. ure izvajal mladinski projekt Poslikava podhoda: Zgodovina Kopra v barvah, s katerim mladim omogočajo, da na kreativen način prispevajo k spremembi vizualne podobe mesta.

Projekt poslikave enega od koprskih podhodov je zrasel na ideji medsebojnega sodelovanja med mladimi različnih stopenj in smeri izobraževanja (osnovnošolci, dijaki, študenti, mladi brezposelni, …), ki lahko na ustvarjalen način prispevajo k umetniškem utripu našega kraja," projekt opisuje Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

Tema poslikave je zgodovinski razvoj Kopra na način, kot ga vidijo mladi. S tem želimo spodbuditi mlade h kritičnem razmišljanju o družbenih spremembah, ki so pomembno vplivale na razvoj Kopra. Tema je okvirna z namenom, da se mladim dovoli čim večji vpliv pri snovanju in izdelavi končnega izdelka, upoštevajoč strokovno vodenje vključenih mentorjev,” dodaja Kristina Taja Grünfeld, sekretarka za socialo in študentsko problematiko Študentske organizacije Univerze na Primorskem, ki sodeluje pri izvedbi projekta.

"Semedelski podhod (stena vzdolž kolesarske steze) je dolga 47 m in visoka 2,6 m, kar pomeni, da bodo sodelujoči poslikali 122 m2 površine. Nujno pri tem je poudariti, da bodo mladi umetniki ključni pri izdelavi koncepta in načrtovanju poslikave, s katero bodo soustvarjali podobo mesta Koper," dodaja Nikolina Jeretič.

Projekt, pri katerem sodelujeta Center mladih Koper (CMoK FEST), Klub študentov občine Koper (Pozdrav poletju) in Pokrajinski muzej Koper, predvideva vključevanje večjega števila prostovoljcev, pričakovani učinki projekta pa so višja raven vključenosti mladih v razvoj Kopra, krepitvi samopodobe in povezanosti vključenih posameznikov, večja vključenost mesta Koper in nevladnih organizacij pri delu z mladimi, dvig turistične prepoznavnosti Kopra ter ustvarjanje prijetnejšega in umetniškega vzdušja ob obisku podhoda.

"Koprski podhodi še nikoli niso bili tematsko poslikani, kar pomeni, da ta projekt prispeva k svežemu pogledu na vizijo razvoja Kopra. Posebej je potrebno poudariti pomen participacije mladih, ki se skozi projektno delo lahko aktivno udejstvujejo v manjši preobrazbi mestnega videza, kar lahko bistveno vpliva na njihove dojemanje lastne pomembnosti pri soustvarjanju družbene realnosti. Tak pristop krepi medsebojno povezanost in vključenost mladih v družbena dogajanja na lokalni ravni. S pomočjo tehnike »velikih poslikav«, projekt mladim vliva občutek odgovornosti pri vplivanju na podobo mesta," zaključuje strokovna vodja PRIMSS.

CMoKFEST 2018 in Pozdrav poletju 2018

Center mladih Koper bo tudi letos poskrbel za pester začetek poletnih počitnic. V sodelovanju s CMK barom, Klubom študentov občine Koper, Primorskim svetovalnim središčem, ŠOUP-om in Društvom Animov pripravlja mladinski festival CMoKFEST 2018.

Festival se bo odvil zadnji teden v juniju, in sicer od 26. do 29. junija, v prostorih Centra mladih Koper in na različnih lokacijah po Kopru. CMoKFEST kot festival glasbe, umetnosti, športa, druženja in zabave prinaša pestro dogajanje za mlade in manj mlade. Namen festivala je ponuditi mladim vsebine, ki jih v tem okolju pogrešajo in popestriti začetek poletnih počitnic.



Projekt Poslikava podhoda: Zgodovina Kopra v barvah je sofinanciran s strani Mestne občine Koper.

Zanimivo /povezane novice