Šport
ponedeljek, 05. november 2018

Obiskali bomo svetovni pokal v odbojki na mivki v Črnučah

Promocija Evropskega univerzitetnega prvenstva v odbojki na mivki 2019.

Prihodnje leto bo v Kopru potekalo Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki – EUC Beach Volley Koper 2019. Odbojka na mivki se je v Sloveniji resneje organizirala šele po ustanovitvi neodvisne države leta 1991 in od tedaj je bilo napravljenih veliko pomembnih korakov naprej.

En od ključnih trenutkov za slovensko odbojko na mivki se je zgodil lani. Tedaj so namreč predali namenu pokrita peščena igrišča v Parku Ludus v Črnučah in tako je bilo prvič v Sloveniji omogočeno treniranje odbojke na mivki čez celo leto. Predvsem to pomeni, da lahko odslej precej širša baza igralk in igralcev vadi tudi pozimi. Prvi konkreten rezultat podaljšanja obdobja vadbe pa je bil ta, da se je povprečni nivo individualne forme hitro povišal.

Ker obenem najboljšim ni potrebno več igrati 'navadne odbojke', ampak se lahko s svojimi partnerji več in bolje uigravajo, uigranost pa je temelj vsakega resnega nastopa v odbojki na mivki, so se tudi mednarodni rezultati slovenskih igralcev hitro izboljšali.

Letos pa so tako v Črnučah ustanovili tudi Rekreativno ligo v odbojki na mivki. Slednja se je začela oktobra in bo potekala do maja 2019. Zaradi velikega števila ekip so le-te razvrščene v 6 skupin pri moških in 6 pri ženskah. Napovedujejo pa, da bo v prihodnje ekip še več in s tem bo tudi prepoznavnost lige še večja.

In zakaj je športni park v Črnučah pomemben za EUC Beach Volley Koper 2019? Ker je slovenska prestolnica letos poleti prvič gostila svetovni pokal v odbojki na mivki, konec novembra pa bo prav športni park Ludus spet prizorišče dvobojev svetovnega pokala. In tedaj bo tudi ekipa UŠZP poskrbela za promocijo EUC Beach Volley Koper 2019.

Prihodnje Univerzitetno prvenstvo se bo tako predstavilo na najvišjem svetovnem nivoju. Morda pa se bo kdo od prisotnih igralk in igralcev prav zaradi promocijskega obiska spomnil, da ima študentski status  in bo prihodnje leto julija konkurenca v Kopru kar naenkrat še malce bolj kakovostna, kdo ve?

Sicer bo UŠZP v Črnučah v Ljubljani organiziral turnir ekip Univerze na Primorskem v soboto, 8. decembra (od 15. ure dalje). Zmagovalna ekipa v ženski in moški konkurenci se bosta nato marca udeležili mednarodnega turnirja v Eilatu v Izraelu.

Maja 2019 pa bomo sledil še turnir na novih igriščih v Kopru in zmagovalci le-tega bodo lahko nastopali na EUC 2019.