Šport
petek, 23. avgust 2019

Mesec dni do Ironmena

Svetovno znani triatlon se vrača.

V nedeljo 22. septembra bodo južnoprimorske občine že drugič gostile triatlonce iz vsega sveta na prestižnem triatlonu I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria 2019.

Po lanskem razprodanem in vrhunsko izpeljanem prvem tekmovanju, letos organizatorji napovedujejo še višjo udeležbo. Ob tem dodajajo, da organizacija poteka nemoteno in da je poskrbljeno za vse podrobnosti tekmovanja, predvsem pa za varnost vseh udeležencev in gledalcev, ki je seveda na prvem mestu.

Tudi letos bo tekmovanje IRONMAN zaznamovalo vse obalne občine, občino Milje in hrpeljsko-kozinsko občino. Piran in Portorož bosta gostila največ tekmovalcev in njihovih spremljevalcev, zato bo tam tudi letos pripravljena posebna zabava, tokrat v hangarju portoroške Marine. Izola bo že v soboto 21. septembra gostila tek za najmlajše IRONKIDS, v nedeljo pa bo na izolskih cestah potekal velik del zaključne tekaške preizkušnje triatlona.  Občine Ankaran, Milje in Hrpelje-Kozina bodo udeleženci bolje spoznali prek najdaljšega - kolesarskega dela tekmovanja, vse preostalo dogajanje pa bo gostila Mestna občina Koper.

Tako bo v koprski Taverni v petek in soboto pred tekmovanjem potekala registracija športnikov in športnic. V nedeljo, 22. septembra, bo na mestnem kopališču start plavalnega dela triatlona ob 9. uri, v bližini pa bo tudi območje, kjer bodo plavalci presedlali na kolesa in se odpeljali proti Ankaranu, Miljam in Klancu pri Kozini. Podobno kot lani se bodo kolesarji vrnili v Koper prek Šavrinskega gričevja v zaledju občine, potem pa si bodo nadeli tekaške copate in se po obalni cesti podali proti Izoli. Tudi cilj triatlona I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, podelitev priznanj najboljšim tekmovalcem ter razdelitev 40 mest za svetovno prvenstvo na Novi Zelandiji bo v Taverni.

Organizatorji napovedujejo, da bo v letošnjem že drugem tekmovanju sodelovalo vsaj 1600 odraslih triatloncev, medtem ko jih je bilo lani nekaj več kot 1400. Če k tem številkam dodamo še več kot 250 otrok, ki jih napovedujejo za sobotno izolsko IRONKIDS tekaško preizkušnjo za otroke na Sončnem nabrežju, se počasi že bližamo k skupni številki 2000 udeležencev. Prijave otrok za tek IRONKIDS zbirajo na posebnem zavihku uradne spletne strani triatlona www.ironman.com/slovenia70.3. Otroke od 2 do 14 let pa lahko brezplačno prijavite tudi v poslovalnicah banke SBERBANK v Sloveniji.

Organizatorji triatlona I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria tudi letos pozivajo prebivalce vseh južnoprimorskih občin in še posebej vseh krajevnih skupnosti, skozi katere bo potekalo tekmovanje, da se jim pridružijo kot prostovoljci in s skupnimi močmi pomagajo pri vrhunski izpeljavi tega športnega dogodka. Udeleženci lanskega prvega tekmovanja so bili navdušeni nad prvovrstno organizacijo dogodka in neverjetno predanostjo vseh, ki so pri njem sodelovali. Prav zaradi prostovoljcev bo mnogim tekmovalcem Slovenska Istra tudi letos ostala v nepozabnem spominu.

Vse potrebne informacije so na voljo na uradnem spletnem portalu triatlona I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria: www.ironman.com/slovenia70.3, kjer lahko zainteresirani prostovoljci najdete tudi povezavo na prijavnico. Rok za prijavo je 30. avgust. Organizatorji se vnaprej zahvaljujejo za vaše sodelovanje!

Navkljub letošnji še višji udeležbi bodo organizatorji s pomočjo prostovoljcev poskrbeli, da bo tekmovanje potekalo varno, ob spoštovanju vseh cestnih predpisov in da bodo po končani prireditvi vsa prizorišča čim prej pospravljena in vrnjena v prejšnje stanje. Sicer pa bodo tudi letos prebivalci obveščeni o cestnih zaporah za 22. september prek državnih, regionalnih in občinskih kanalov obveščanja (časopisi, radio, TV, splet, posebna občinska obvestila prek pošte).

Za vrhunsko atmosfero na prireditvi pa organizatorji k sodelovanju vabijo tudi lokalne glasbenike, glasbene skupine, godbe na pihala, orkestre in didžeje, da ob trasi triatlona poskrbijo za glasbeno spremljavo. Navijaško vzdušje in srčno spodbujanje tekmovalcev bodo še pripomogli k nepozabnosti dogodka!

Od letošnjih novosti velja posebej izpostaviti tudi spremljevalni dogodek 'IRONMAN Rrestaurant Week', za katerega med obalnimi gostinci že vlada veliko zanimanje. Vsem triatloncem in njihovim spremljevalcem bodo lahko na inovativen način predstavili izvrstno slovensko kulinariko ter s tem poskrbeli za dodatno promocijo Slovenije kot vrhunske kulinarične destinacije.  

Septembra se nam torej v Kopru obeta prava športna poslastica. K temu so nedvomno levji delež prispevale tudi vse štiri občine, v katerih poteka dogodek – Koper, Izola, Piran in Ankaran – in Slovenska turistična organizacija kot glavni sponzorji dogodka.