Splošno
petek, 17. november 2017

Mednarodni dan študentov

Na dan študentov praznujemo 20. obletnico Študentske ustave.

17. novembra obeležujemo mednarodni dan študentov, na dan, ko so se češki študenti uprli nacistični zasedbi praške univerze in za to plačali s svojimi življenji.
 
Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) na mednarodni dan študentov praznujemo tudi 20. obletnico sprejema Študentske ustave, ki so jo leta 1997 sprejeli predstavniki študentov Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru. Z njo so se utemeljili pogoji za demokratično in samoupravno skupnost študentov, ki se združuje v stanovsko organizacijo, Študentsko organizacijo Slovenije. Ta danes združuje 51 lokalnih študentskih klubov in 3 študentske organizacije univerz, ki skupaj letno izvedejo na tisoče projektov za študente na športnem, kulturnem in zabavnem področju ter skrbijo za pomoč študentom, ko se ti srečajo s pravnimi vprašanji in preprekami pri študiju ali izboljšanju socialnega položaja.

ŠOS in članice bomo danes praznovali ta dan na Slavnostni Akademiji, katere slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez.

Na mednarodni dan študentov pa po naključju z veseljem pozdravljamo tudi uveljavitev Zakona za urejanje položaja študentov, ki je bil v Uradnem listu RS objavljen 2. novembra, pričel pa bo veljati 15 dni po objavi, kar je ravno 17. novembra. Z njegovo uveljavitvijo smo zaključili polletno javno in politično kampanjo za izboljšanje položaja študentov in s ponosom lahko rečemo, da naš trud ni bil zaman. Študenti bodo s prihodnjim tednom uživali v razširjenih pravicah na področjih štipendiranja in subvencionirane študentske prehrane ter koristili status študenta na magisteriju do konca študijskega leta.