APZ UP
petek, 16. junij 2023

Koncert APZ UP v Koštaboni

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) pod vodstvom Ambroža Čopija in Andreje Tomažič Hrvatin vabi na koncert, ki bo v nedeljo, 18. junija 2023, ob 19. uri v stari šoli v Koštaboni. 

APZ UP, ki vse od ustanovitve leta 2004 deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem ter s podporo Univerze na Primorskem in Mestne občine Koper, se ob sklepu 19. sezone delovanja odpravlja julija na mednarodno zborovsko tekmovanje v grško Prevezo. Koncert, ki ga pevke pripravljajo, je eden od pripravljalnih koncertov pred turnejo. Ker se zbor redno predstavlja koprskemu občinstvu, želijo svoje petje predstaviti tudi občanom v zaledju Kopra. 

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM (DEKLIŠKI)

zbor

Zbor je bil ustanovljen leta 2004 kot ženska zasedba in prerasel do konca prve sezone v mešani pevski zbor, ki je do lani deloval kot mešana zasedba, občasno tudi v ženski zasedbi za posamezne projekte in tekmovanja. Od oktobra 2022 dalje pa kot dekliški pevski zbor. Zbor od ustanovitve dalje deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). V dekliškem zboru poje v letošnji sezoni okoli 25 študentk Univerze na Primorskem in nekaj drugih zborovskih navdušenk. Zbor vodi skladatelj in dirigent Ambrož Čopi. Njegova asistentka Andreja Tomažič Hrvatin pa bo zbor vodila na tekmovanju v Grčiji. Program zbora zajema celo vrsto glasbenih zvrsti in stilov, od renesanse do sodobne glasbe. Posebna pozornost pa je vselej namenjena skladbam sodobnih slovenskih skladateljev. Z naročanjem in izvedbo novih skladb, APZ UP nenehno spodbuja nove dosežke na vokalnem področju in s tem bogati zakladnico slovenske zborovske glasbe. V vseh letih svojega obstoja je zbor pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter spodbujevalec nastanka novih skladb. S svojimi koncerti ter izdajo novosti na zgoščenkah pa poudarja vsebinsko izjemnost projektov APZ UP. Zbor se redno povezuje s primorskimi glasbeniki in sodeluje z domačimi in tujimi zbori pri oblikovanju odmevnih koncertov kakovostne vokalne in instrumentalne glasbe v ciklu Simfonic voices, ki pomembno sooblikuje kulturno ponudbo na Obali, v zadnjih 14 letih. Zbor je tudi organizator mednarodnega mladinskega zborovskega festivala Aegis carminis, ki vključuje tekmovanja skladateljev, dirigentov, zborov in solistov.

Uspehi dekliškega pevskega zbora Univerze na Primorskem na tekmovanjih:

  • 4. mednarodno zborovsko tekmovanje Istanbul (Turčija, 2014):
    - prvo mesto v kategoriji ženski pevski zbori.
  • 23. tekmovanje slovenskih zborov Naša pesem Maribor (Slovenija, 2014):
    - zlata plaketa,
    - posebna nagrada za najboljši ženski pevski zbor.
  • Mednarodni zborovski festival Ohrid (Makedonija, 2011):
    - prva nagrada v kategoriji dekliških pevskih zborov.
  • 29. mednarodno zborovsko tekmovanje Festival de Musica de Cantonigròs, Cantonigròs (Španija 2011):
    - drugo mesto v kategoriji ženskih zborov.
  • 12. mednarodno zborovsko tekmovanje duhovne glasbe Prèveza (Grčija, 2006):
    - zlato priznanje in prvo mesto v kategoriji zborov enakih glasov.

 AMBROŽ ČOPI, dirigent in umetniški vodja APZ UP je študiral kompozicijo pri Danetu Škerlu in Urošu Rojku. Za svoje dosežke je v času študija prejel naziv Mladi glasbenik leta 1995 in Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (1997). Svoja prva znanja iz vokalne glasbe in dirigiranja je pridobil kot asistent dirigenta Stojana Kureta. Vodil je vrsto slovenskih zborov: Komorni zbor Nova Gorica, Mešani pevski zbor Obala, APZ Univerze na Primorskem, Komorni zbor KGBL itd. Z njimi je dosegel petnajst zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter šestindvajset prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z APZ Univerze na Primorskem je nastopil kot finalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija, 2009). Leta 2014 mu je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil Gallusovo plaketo – najvišje priznanje JSKD RS za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju. Leta 2016 je prejel Škrjančevo priznanje, ki mu ga je podelil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole ter najprestižnejšo nacionalno priznanje, nagrado Prešernovega sklada. Njegove skladbe so predstavljene na petih avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli (APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dir. Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (Komorni zbor Ave, dir. Ambrož Čopi) in Sanjam (Slovenski komorni zbor, dir. Martina Batič), I believe (Dekliški zbor Glasbene šole Koper, Maja Cilenšek/Vikra-Vokalna skupina Glasbene matice Trst/Vokalna akademija Ljubljana, Stojan Kuret). Izdane so pri založbah Astrum, Sulasol, DSS in ICOT. Ambrož Čopi poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter kot zunanji sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.

ambrož
andreja

ANDREJA TOMAŽIČ HRVATIN, asistentka dirigenta APZ UP je učiteljica, glasbenica in zborovodkinja, doma iz Povžan, sedaj pa živi v Tubljah pri Hrpeljah. Svojo glasbeno pot je začela z učenjem klavirja pri Nadji Oblak na Glasbeni šoli Sežana. Po splošni gimnaziji v Sežani je vpisala študij razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Kopru, kjer je z odliko diplomirala iz glasbene didaktike pri dr. Mirku Slosarju. Med študijem je vzporedno dokončala srednjo glasbeno šolo iz petja pri prof. Tanji Grlica na umetniški gimnaziji v Kopru, leta 2016 je zaključila študij zborovskega dirigiranja in vokalne kompozicije na Konservatoriju za glasbo v Trstu; dirigiranje je študirala pri Adrianu Martinolliju, kompozicijo pa pri Marcu Sofianopulu, Stefanu Bellonu in Fabiu Niederju. Od leta 2016 je samozaposlena v kulturi kot dirigentka. Je asistentka Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, umetniška vodja Vokalne skupine Karina, zborovodkinja MoPZ Slavnik in MePZ Sežana. Z omenjenimi zbori sodeluje kot dirigentka, vokalna pedagoginja, scenaristka, ki skrbno pripravlja tematske koncerte, kjer se skladbe prepeletajo z igro, plesom in poezijo. Kot dirigentka in pevka občasno sodeluje tudi z drugimi zbori. Njen skladateljski opus obsegajo pretežno zborovske skladbe. Napisala in posnela je glasbo za nekaj gledaliških predstav za otroke, ki so jih pripravile vzgojiteljice iz vrtca Koper. V domači občini sodeluje v odborih za pripravo kulturnih prireditev. V letu 2016 je napisala knjigo z naslovom Pesmi in pevska tradicija v občini Hrpelje – Kozina, v kateri je zbrala ljudske in ponarodele napeve, ki so se v preteklsti peli v krajih omenjene občine. Zbrala je zgodovino pevskih zborov, ki so delovali v omenjenih krajih. Knjiga je pomemben prispevek k ohranjanju ljudske in glasbene kulturne dediščine v domači občini. Z APZ UP je na 5. tekmovanju primorskih pevskih zborov in malih skupin prejela zlato priznanje z odliko in posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne skladbe. V letu 2011 ji je Zveza kulturnih organizacij Koper podelila srebrno plaketo. V letu 2018 je z Vokalno skupino Karina prejela priznanje za perspektivno zasedbo na regijski reviji Sozvočenja v organizaciji JSKD.

SIMON KRAVOS je študij klavirja pričel na tržaški Glasbeni Ma:ci s prof. Tamaro Ražem. Udeležil se je številnih klavirskih tekmovanj, na katerih je prejel visoke nagrade. Med temi so tekmovanje Antonio Salieri v Legnagu, tekmovanje Tomaž Holmar v Naborjetu, Primorsko tekmovanje mladih pianistov v Novi Gorici in mednarodno koroško klavirsko tekmovanje v Radljah ob Dravi. Komponira: je začel za klavir, kjer je preko improvizacije spro: odkrival harmonska pravila in raziskoval razne glasbene zvrs:: od klasične do jazza in popularne, elektronske in ljudske glasbe. Leta 2015 in 2016 je sodeloval na tečaju kompozicije na Glasbeni ma:ci v Trstu, pod vodstvom prof. Bojana Glavine. Leta 2017 se je udeležil slovenskega tekmovanja Comp Comp za mlade skladatelje, kjer je dosegel 2. mesto s svojimi Variacijami na ljudsko melodijo “Marko skače”. Od leta 2019 študira kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Dušana Bavdka. Pisal je za različne zasedbe med katerimi so godalni in simfonični orkester, orkester klarinetov, solis:čni instrumen: in komorni sestavi. Preizkusil se je tudi v pisanju minutne opere, ki je bila v okviru projekta “Mini Opere” izvedena v SNG Opera in Balet v Ljubljani januarja 2023. Glavne značilnos: skladateljevega sloga so izrazita melodika, ljubezen do ljudskega zakladnika, polnokrvna ekspresivnost glasbe ter nenehno iskanje novega.

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM 

Andreja Tomažič Hrvatin, dirigentka


Jacob Handl - Gallus (1550-2591)
REGNUM MUNDI, OM 4/138 (Johannes Tauler)

Pavel Chesnokov (1877-1944)
SVETE TIKHIY, op. 9/21 (Večernice, prevod iz grške hvalnice Phos Hilaron)

Ambrož Čopi (1973)
TOTA PULCHRA ES MARIA (Juditina knjiga, Visoka pesem 4:7)

Pablo Casals (1876-1973)
NIGRA SUM (Visoka pesem 1:4a, 2:10b, 11, 12a)

Simon Kravos, klavir 

Pavle Merkù (1927-2014)
KOPRIVE (Tone Kuntner)

Samo Vovk (1989)
TA NA SOLBICI (Samo Vovk in Barbara Grahor)

Rudi Bučar / Andreja Tomažič Hrvatin, prir. (1985)
TISTI LJUDJE (Rudi Bučar)

Moses Hogan (1957-2003), prir.
MY SOUL'S BEEN ANCHORED IN THE LORD (spiritual)


Ambrož Čopi, dirigent


Ambrož Čopi (1973)
MISSA SPEI / MAŠA UPANJA
- Kyrie eleison
- Gloria
- Sanctus
- Benedictus
- Agnus Dei

Simon Kravos, klavir

Prevodi besedil pesmi

REGNUM MUNDI
(Johannes Tauler)

Zaničeval sem kraljestvo sveta
in vso lepoto sveta
iz ljubezni do Gospoda Jezusa Kristusa:
ki sem jih videl, ki sem jih ljubil,
v katere sem verjel,
v katerih sem bil vesel.

SVETE TIKHIY
(Večernice, besedilo prevedeno iz grške hvalnice Phos Hilaron)

Nežna svetloba, sveta slava,
nesmrtnega nebeškega Očeta,
blaženega svetega Jezusa Kristusa:
glej večerno svetlobo
petje Očeta,
Sina in Svetega Duha, Boga.
Pravilno je v vsakem trenutku
da Vam pojem pesmi na samem.
Božji sin, darovalec življenja,
glej, svet ti daje slavo.

NIGRA SUM (Pesem pesmi 1:4a, 2:10b, 11, 12a)

Sem temnopolta, a prikupna jeruzalemska hči,
Zato sem ugodila Gospodu in pripeljal me je v svojo sobo ter mi rekel:
Vstani ljubezen moja in pridi.
Za zdaj je zima mimo, dežja je konec in ni ga več,
V naši deželi so se pojavile rože, prišel je čas obrezovanja.
Aleluja.

TOTA PULCHRA ES MARIA
(Juditina knjiga, Visoka pesem 4:7)

Vsa si lepa, Marija,
in prvotni madež greha ni v tebi.
Ti si slava Jeruzalema,
ti si veselje Izraela,
daješ čast našim ljudem.
Si zagovornica grešnikov.
O Marija,
Devica najbolj inteligentna,
Mati najbolj usmiljena.
Moli za nas,
Prosi za nas
našega Gospoda Jezusa Kristusa.

KOPRIVE
(Tone Kuntner)

Koprive zrastejo vsemu navkljub,
zoper smrt in življenja obup.
Zrastejo žgoče, bodeče, v družinah,
na pogoriščih in razvalinah.
Zrastejo kot nadležen plevel,
izbrana hrana, zdravilna zel.

TA NA SOLBICI
(Samo Vovk & Barbara Grahor)

V vasi Solbica je bila poroka,
noge so udarjale ob tla tako glasno,
da so preglasile reko Bilo.
Odmevalo je od gore Kanin.
V vasi Solbica je bila poroka,
noge so udarjale ob tla tako glasno,
da so preglasile cerkveni zvon.
Odmevalo je od gore Kanin.
Gora, visoka gora Kanin.

TISTI LJUDJE
(Rudi Bučar)

Sanjamo z odprtimi očmi
in gledamo na lepe stvari.
Slišimo nežne glasove,
ki v mehko melodijo nas ovijajo.
O, ja, to smo tisti ljudje,
ki pojemo in plešemo.
O, ja, to smo tisti ljudje,
ki smo s soncem obsijani in gledamo naprej.
Ko gledamo z višine na ta svet,
se tu in tam zazdi ves preklet.
Če se spustimo z oblakov na hribe in gore,
nas reka odpelje v sinje modro morje.
Za nas, ki smo polni strasti,
za prave duše nas nič ne skrbi.
Daj, pridi z nami na pot, ki nas vodi do tja,
kjer je radost in ljubezen doma.

MY SOUL'S BEEN ANCHORED IN THE LORD
(Spiritual)

Moja duša je zasidrana v Gospodu.
Preden ostanem in pomagam en dan,
prepevam in molim.
Kričim in molim in se nikoli ne ustavim,
dokler ne dosežem vrha gore.
Moja duša je zasidrana v Gospodu
Ga boste hvalili?
Oh, da, aleluja
Vsemogočnega Boga?
O, da.
Ste zasidrani?
Da, zasidran sem.
Gospod, ljubim te.
Da, služil ti bom.
Gospod, hvalil te bom.
Vsemogočni Bog, moja duša je zasidrana v Gospodu.

MISSA SPEI / MAŠA UPANJA

Kyrie eleison 

Gospod, usmili se. Gospod, usmili se.
Kristus, usmili se. Kristus, usmili se.
Gospod, usmili se. Gospod, usmili se.

Gloria

Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so blage volje.
Hvalimo te, slavimo te, molimo te, poveličujemo te,
zahvaljujemo se ti zaradi tvoje velike slave.
Gospod Bog, nebeški Kralj, Bog Oče vsemogočni.
Gospod, edinorojeni Sin, Jezus Kristus,
Gospod Bog, Jagnje Božje, Sin Očetov.
Ti odjemlješ grehe sveta, usmili se nas.
Ti odjemlješ grehe sveta, sprejmi našo prošnjo.
Ti sediš na desnici Očetovi, usmili se nas.
Zakaj edino ti si Sveti, edino ti Gospod,
edino ti Najvišji, Jezus Kristus,
s Svetim Duhom: v slavi Boga Očeta. Amen.

Sanctus

Svet, svet, svet si ti, Gospod, Bog vsega stvarstva.
Polna so nebesa in zemlja tvoje slave.
Hozana na višavah.

Benedictus

Blagoslovljen, ki prihaja v imenu Gospodovem.
Hozana na višavah.

Agnus Dei 

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, usmili se nas.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, usmili se nas.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, podari nam mir.