Šport
četrtek, 13. julij 2017

Drugo zmago Primorcev zasenčila huda poškodba

Vaterpolisti Univerze na Primorskem so drugi tekmovalni dan Evropskega univerzitetnega prvenstva v vaterpolu dosegli še drugo zmago, potem ko so z visokih 12:3 premagali Univerzo sv. Cirila in Metoda v Skopju. A njihov uspeh je povsem zasenčila huda poškodba makedonskega vaterpolista Nikole Tomovskega, zaradi katerega je bila tekma predčasno končana.

Neljubi dogodek se je zgodil v tretji četrtini, ko so Makedonci neuspešno izpeljali napad po levi strani. Takrat se je Tomovski povsem ustavil, njegovi kriki pa so nakazovali, da gre za resno poškodbo. K njemu so hitro priplavali igralci obeh ekip in mu pomagali iz bazena, takrat pa je postalo jasno, da gre za hudo poškodbo kolena. Makedonskega igralca so odpeljali z rešilnim avtomobilom, tekma pa se je končala predčasno z izidom 12:3 za Primorce.

Na preostalih tekmah je Univerza v Splitu s kar 14:2 premagala Univerzo v Beogradu, tekma med Univerzo v Lyonu in Univerzo v Budimpešti pa se je končala brez zmagovalca (6:6).

Primorci v drugi četrtini zagospodarili v bazenu

Dvoboj med Univerzo na Primorskem in Univerzo sv. Cirila in Metoda v Skopju se je začela po željah domačinov. Miha Fakin in Peter Brozović sta zadela v razmaku 32 sekund za vodstvo z 2:0, Makedonci pa so v četrti minuti znižali izid z golom Iva Ristovskega. Ekipi sta do konca četrtine dosegli še po en gol, za Primorce je zadel Nejc Potočnik, Makedonce pa je na gol približal Tomovski, ki je tik ob izteku časa s sredine bazena presenetil domačega vratarja Marka Prcaća.

Vodja primorske ekipe Blaž Ćeklić je v drugi četrtini na gol poslal Mattio Sponzo, kar se mu je obrestovalo. Drugi vratar je »zaklenil« svoj gol, njegovi soigralci pa so v napadu dosegali gol za golom in z delnim izidom 7:0 povedli z 10:2. Makedonci so pohod Primorcev prekinili šele v zadnji minuti z golom Tomovskega, izid polčasa pa je postavil Potočnik.

Primorska zasedba je v tretji četrtini zadela še dvanajstič, ko je Peter Brozović s svojim četrtim golom povišal na 12:3, nato pa se je poškodoval Tomovski, zaradi česar je bila tekma dolgo prekinjena, na koncu pa tudi predčasno zaključena.

»Smo bolj kakovostni od Makedoncev, kar se je na koncu poznalo tudi pri rezultatu. Tokrat našemu prvemu vratarju na začetku tekme ni šlo, zato sem se zavoljo dviga amtosfere odločil za menjavo. Na takšnem tekmovanju je potrebna rotacija igralcev, saj ne moremo pričakovati, da bodo vsi igralci enako razpoloženi prav vsak dan. Tekma je bila žal predčasno končana zaradi poškodbe Nikole Tomovskega, ki mu želimo hitro okrevanje,« je povedal vodja domače ekipe Blaž Ćeklić in se nato usmeril na nadaljni spored: »Univerza v Splitu je zagotovo odlična ekipa in z njo nas čaka težka borba, glede Univerze v Budimpešti in Univerze v Lyonu pa menim, da smo realno boljši. Če bomo igrali kot ekipa, se bomo na koncu lahko borili za prvo mesto,« je zaključil Ćeklić.

Split z drugo zmago na vrh

Poleg Univerze na Primorskem je danes zmagala še Univerza v Splitu, ki se je s 14:2 znesla nad Univerzo v Beogradu in se povzpela na prvo mesto.

Hrvati so že v prvi četrtini pobegnili na razliko štirih golov (4:0) in ob polčasu vodili s 6:0, nato pa kljub visokemu vodstvu igrali borbeno vse do konca in vpisali zelo visoko zmago.

Za Split je šestkrat zadel Slavko Ćalić, pri Beogradu pa sta bila strelca Miloš Popović in Ivan Marković.

Budimpešta po vrnitvi do točke

Univerza v Lyonu se je po včerajšnji prepričljivi zmagi danes morala zadovoljiti le s točko proti Univerzi v Budimpešti (6:6).

Francozi so odlično začeli tekmo in po manj kot treh minutah vodili že s 3:0, nato pa vse do konca tretje četrtine odlično nadzorovali potek tekme in imeli tri gole prednosti (6:3). V zadnji četrtini pa je sledila izjemna vrnitev Univerze v Budimpešti, ki jo je s tremi goli zrežiral Balazs Kinces in svoji ekipi priboril veliko točko.

"Tekmo smo začeli zelo dobro in se držali tekmovalne strategije, vendar smo proti koncu nekoliko opešali v timski igri. Manjka nam nekoliko homogenosti in prakse, saj do sedaj v tej sestavi še nismo igrali in se moramo še ujeti," je tekmo proti Madžarski ekipi komentiral Francoz Lalmi Sofiane.

REZULTATI SREDINIH TEKEM
Univerza v Beogradu - Univerza v Splitu 2:14 (0:4, 0:2, 1:2, 1:6)
(Popović, Marković; Ćalić 6, Vuko in Nadj po 3, Rejčić 1)
Univerza v Lyonu - Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti 6:6 (3:1, 2:2, 1:0, 0:3)
(Lalmi, Liotta in Selendić po 2; Kinces in Blum po 3)
Univerza na Primorskem - Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju 12:3 (3:2, 8:1, 1:0)
(Brozović 4, Potočnik 3, Ćosić, Naglič, Jaćimović, Šulek in Fakin po 1; Tomovski 2, Ristovski 1)

LESTVICA:
1. Univerza v Splitu 2 2 0 0 22:6 6 točk
2. Univerza na Primorskem 2 2 0 0 23:13 6
3. Univerza v Lyonu 2 1 1 0 20:11 4
4. Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti 2 0 1 1 10:14 1
5. Univerza v Beogradu 2 0 0 2 12:25 0
6. Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju 2 0 0 2 8:26 0

Tekme bodo potekale od torka, 11.julija do vključno sobote, 15. julija, med 19. in 22. uro. Vse tekme, v kateri bo igrala vaterpolo ekipa Univerze na Primorskem, bodo potekale ob 21. uri.

 

Vsi ogledi tekem so brezplačni. Razpored tekem je objavljen na uradni spletni strani pokala, tekmovanje pa bo možno spremljati tudi preko različnih družbenih omrežij (@EUSAWaterPoloCUP2017). 

 

Foto: UŠZP in UKK Photography