Izobraževanje
ponedeljek, 23. december 2013

Člani Sveta zaupnikov in lokalna skupnost podprla poziv Univerze na Primorskem za odpravo njene podfinanciranostilov

Na četrtkovem prednovoletnem srečanju Univerze na Primorskem (UP), ki so se ga udeležili člani Sveta zaupnikov UP, predstavniki lokalne skupnosti in medijskih hiš, študenti ter zaposleni na UP, je rektor prof. dr. Dragan Marušič predstavil sistem financiranja visokega šolstva, pri čemer je poudaril njegove pomanjkljivosti, iz katerih izhajajo slabši pogoji za najmlajšo javno slovensko univerzo: Univerzo na Primorskem.

UP tako že od leta 2011 po sedanji veljavni Uredbi o financiranju, ki jo je za nezakonito spoznalo tudi Ustavno sodišče, prejema manj sredstev letnov višini skoraj  2, 5 milijona evrov  (v prilogi si lahko ogledate primerjavo v številkah). Po vseh prizadevanjih, da bi ta nesorazmerja odpravili, so člani Senata UP na svoji 25. seji v sredo, 18. decembra 2013, sprejeli sklep, s katerim pozivajo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport k odpravi podfinanciranosti pred uveljavitvijo novega Zakona o visokem šolstvu, z zagotovitvijo 2,5 milijona evrov dodatnih sredstev za UP, s čimer bo vrednost študenta UP enakovredna povprečju vrednosti študenta v Republiki Sloveniji.

Za pravičnejšo razdelitev sredstev in enakost so se zavzeli tudi študentje, ki so pod okriljem Študentskega sveta UP (ŠS UP) in Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) organizirali peticijo in prek spleta ter v fizični obliki v nekaj dneh zbrali skupaj več kot 1.000 podpisov.

S podpisom pisma podpore so prizadevanja UP podprli udeleženci srečanja, kakor tudi svetniki na včerajšnji občinski seji Mestne občine Koper.

Rektor je srečanje zaključil z zahvalo za opravljeno delo, trud, voljo in energijo ter prisotnim zaželel uspešno 2014. leto.

Zanimivo /povezane novice