Šport
petek, 27. julij 2018

Rusi zreli za poraz, UP le za trojko prekratka

Evropske univerzitetne igre 2018 v Coimbri na Portugalskem.

Košarkarska selekcija Univerze na Primorskem je tekmi četrtfinala Evropskih univerzitetnih iger na Portugalskem nesrečno izgubila proti moskovski Univerzi Lomonosov z 82:79 in se bo tako v nadaljevanju tekmovanja borila za končno uvrstitev med petim in osmim mestom. 

Za primorske košarkarje je bilo presenečenje v Coimbri obenem blizu, a tudi daleč. Ekipa UP je v četrtfinalu sicer odigrala tako, kot je načrtovala, a ji je za napredovanje med najboljše štiri ekipe prvenstva (podobno kot pri košarki 3x3) zmanjkal kanček športne sreče. 

Ruska univerza Lomonosov se namreč ponaša s kakovostno igralsko zasedbo, ki skoraj vsako leto kroji vrh največjih mednarodnih študentskih košarkarskih tekmovanj. Tokrat je bila tekma povsem izenačena do osme minute (19:19), nato so Moskovčani bolje odigrali končnico četrtine in ušli na 25:19. Slovenska ekipa pod vodstvom trenerja Boštjana Lešnika je odgovorila tako, da je odigrala najbrž svojo najboljšo drugo četrtino v Coimbri. Predvsem to velja za obrambo, saj je drugi del igre dobila z 22:13 in ob polčasu tako vodila s tremi točkami naskoka. 

V vse bolj napeti tekmi so naši so ostali v prednosti večji del tretje četrtine in s trojko Matije Radanovića nazadnje povedli na začetku zadnjega, četrtega dela dvoboja. Igralci Univerze Lomonosov so potem pohodili plin in ušli na +7, a so se naši s srčno predstavo hitro spet približali. V dramatičnih končnici srečanja so izkušeni Rusi vedno bežali za koš ali dva, vendar je ekipa Univerze na Primorskem s trojko svojega najboljšega strelca Tima Škerbca v zadnjih sekundah prišla do minimalnega zaostanka z 80:79. Žal pa moštvu iz ruske prestolnice v najbolj napetih trenutkih niso zadrhtele roke, našim pa je za morebitno izenačenje in podaljšek zmanjkalo časa. »V zadnji minuti je bilo težko, saj so nam uhajali za štiri točke. Ko je Škrebec devet sekund pred koncem zadel trojko, smo jih takoj zaustavili s prekrškom, a oni niso zgrešili prostih metov. Imeli smo približno pet sekund za zadnji napad za podaljšek, a je bilo to premalo za izdelano akcijo. Tako so nam prestregli zadnjo podajo proti prostemu igralcu na krilnem položaju. Škoda, Rusi so bili tokrat res zreli za poraz, a se nam ni izšlo,« je dramo ob razpletu tekme pojasnil trener ekipe UP Boštjan Lešnik.

Na koncu je bil izid 82:79 za slavno rusko univerzo (ki ima od lani svojo podružnico tudi v prostorih UP v Kopru). A nič zato, porazi so sestavni del športa. Bolj pomembno je, da so Primorci v najtežjih trenutki uspeli dati vse do sebe in bili zelo blizu senzacije. To pa hkrati pomeni, da so tudi ves proces priprav oddelali na pravilen način in da gre pohvala tudi vsem tistim okrog ekipe, ki so ta proces in pot v Coimbro tudi omogočili.