Tekaška ekipa UP

Študenti Univerze na Primorskem množično na Istrski maraton

Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) in Univerza na Primorskem (UP) vsako leto sodelujeta v vrsti domačih in mednarodnih športnih projektov. Letos se bo aktivnostim pridružila še množična skupinska udeležba študentov na 6. Istrskem maratonu.Istrski maraton je v rekordno kratkem času pridobil na veliki prepoznavnosti doma in v tujini, saj se je število udeležencev že povzpelo na 5000 tekmovalcev. K uspehu prireditve so pripomogli izvrstna organizacija, sodelovanje vseh štirih obalnih občin, slikovite tekalne trase, dobra medijska podpora, pokrovitelji in nepogrešljivi prostovoljci.

Na UŠZP pa so letos pripravili poseben projekt, da bi lahko vsi študenti-tekači UP na 6. Istrskem maratonu nastopili kot enotna organizirana skupina. Zamisel je padla na nepričakovano plodna tla, saj se je za sodelovanje prijavilo rekordnih 91 mladih ljubiteljev tekov. V nedeljo 14. aprila bo zato skupina, ki jo bo poleg tekačev in njihovih spremljevalcev dopolnila še podporna ekipa UŠZP-ja, med množico 5000 ljubiteljev teka lepo prepoznavna v barvah univerze.

''Res se veselim udeležbe na maratonu. Prvič se bom preizkusil na taki razdalji, a verjamem, da mi bo s podporo skupine vsekakor uspelo. Začelo se je za šalo, a s prijatelji smo čisto zagrizli v priprave. V skupini je lažje, pa še fajn se imamo,'' pravi študent- tekač Aljoša Habjan.

Na 10 km dolgi trasi rekreativnega teka bo sicer teklo 53 študentov-tekačev, na polmaratonu bo sodelujočih 33, medtem ko se bo 5 študentov UP podalo na start 42,195 km dolge trase klasičnega maratona. 


PREDSTAVITEV TEKAŠKE EKIPE

Predstavljamo naše tekače, študente Univerze na Primorskem. Navajamo njihove zanjimive odgovore na naslednja vprašanja:

1. Koliko časa se že ukvarjaš s tekom in kaj te je pritegnilo? S katerimi športi se še ukvarjaš?

2. Si se že udeležil katere od preizkušenj Istrskega maratona in kaj pričakuješ od letošnjega nastopa?

3. Kaj misliš o projektu, da se študenti Univerze na Primorskem povežejo in kot ekipa udeležijo letošnjega maratona?


LOVRENC HABE, 24 let, Pedagoška fakulteta

''S tekom se ukvarjam že odkar sem shodil, saj sem moral teči in se boriti za preživetje, ko me je
nadlegoval krvoločni in napadalen starejši brat. Bolj usmerjeno, na daljše proge, pa sem začel v
prvem letniku srednje šole, s teki in treningi pred Ljubljanskim maratonom. Od takrat naprej tečem, sicer pa sem tudi planinec.''''Lani sem bil prvič na Istrskem maratonu. Letos pričakujem podobno sproščeno in hkrati napeto vzdušje ter polno dobre energije.''''Všeč mi je timski duh. Všeč mi je, da se že sedaj spodbujamo in družimo ob teku, pa če ravno je do maratona še dobra dva meseca. Tek je druženje,  ki povezuje. Tekaški trener Urban Praprotnik je zadel žebljico na glavico, ko je dejal,da je TEK kratica za »tako enostavno koristen.''Ostali člani ekipe...


PROGRAM TRENINGOV

Skupaj treniramo vsak ponedeljek in sredo. Zbor je ob 19.00 na ŠRC Bonifika v Kopru (pri avtomatih).

Ob ponedeljkih se tekaški treningi izvajajo na tartan stezi. Skupaj se ogrejemo, razgibamo, opravimo vaje za moč, tekaške vaje in predviden program razdalj teka. Program treningov je oblikovala Meta Pikl, za strokovno pomoč na treningih se obrnete na Ano Kostič. Predviden program treningov lahko  spremljate na sledečih povezavah - polmaraton in rekreativni tek.

Ob sredah se največkrat odpravimo na obalno cesto med Koprom in Izolo. Predvidene so tudi druge relacije, vezane na uradne trase Istrskega maratona.


TEKAŠKA SREČANJA

Vse tekače in ljubitelje športa vabimo na tekaška srečanja, kjer s pomočjo izkušenih sogovornikov razširimo svoje tekaško znanje. 

 PSIHOLOŠKA PRIPRAVA NA TEK

 TESTIRANJE TEKAŠKE OBUTVE, PREDSTAVITEV IN SVETOVANJE

 VNOS HRANE IN PIJAČE ZA USTREZNO PRIPRAVO IN BOLJŠI REZULTAT

 TAKTIKA PRED IN NA DAN TEKMOVANJA, ZADNJI NASVETI


NAVIJAŠKA EKIPA - prijavi se!


FB SKUPINA