Šport
ponedeljek, 30. julij 2018

Rouenci bolj razpoloženi, Primorci na koncu šesti

Evropske univerzitetne igre 2018 v Coimbri na Portugalskem.

Košarkarji Univerze na Primorskem (UP) so v zadnjem nastopuna Evropskih univerzitetnih igrah izgubili proti Univerzi Rouen s 105 :79. Primorska ekipa je tekmovanje v konkurenci 16 evropskih univerz končala na šestem mestu, kar velja kot uspeh. S tem so se za športnike UP tekmovanja v Coimbri končala, po včerajšnjem svečanem zaključku iger pa je bila pred njimi še naporna pot domov. 

Ekipa UP je včeraj v Coimbri proti Francoskemu Rouenu poskusila osvojiti končno peto mesto, a se ni razpletlo po željah trenerja Boštjana Lešnika. Francozi so bili namreč v vseh štirih četrtinah strelsko bolj razpoloženi od naših, o čemer priča tudi končni rezultat – 105:79 (30:26, 26:16, 27:20, 22:17). Pravzaprav francoski študenti niso bili pretirano boljši od slovenskih, le njihovi igralci se prav vsi vpisali med strelce in tisti s klopi so prispevali več košev kot naši. Za razplet tekme je bila ključna bila tretja četrtina, ko so naši zaostajali za 14 točk in te razlike niso uspeli zmanjšati, ampak je še celo narasla. 

V moškem košarkarskem tekmovanju na EUG v Coimbri je bila na koncu prva Bologna, kar ni presenečenje. Italijani so ob polčasu finala proti istanbulski univerz Beykent zaostajali za 5 točk, potem pa so povsem razbili Turke in nazadnje slavili z 92:75. Tretje mesto je malce presenetljivo osvojil estonski Tallin, ki je z 81:75 premagal Univerzo Lomonosov. Rusi so povedli s 3:0, potem pa niso niti enkrat več prešli v prednost, tako da so nasprotniki ušli in na koncu povsem nadzorovali potek dvoboja. 

Končno šesto mesto Univerze na Primorskem lahko označimo za uspeh, čeprav bi lahko napravili še korak več in bili na koncu še malce višje. Naši so namreč odigrali šest napetih tekem, jih tri dobili in tri izgubili. Vse poraze so doživeli z večjimi univerzami, pred našimi pa so na koncu pristale le ekipe iz evropskih velemest. 

V pričakovanju izjav, vtisov in odmevov iz našega tabora pa lahko fantom zaželimo le še varen in hiter povratek domov.