Šport
ponedeljek, 29. julij 2019

Prvenstvo z enako težavo kot Tour de France

Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki.

Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki, ki je v Kopru potekalo od prejšnje nedelje, se je zaključilo na nepričakovan način. Enako kot včerajšnjo etapo kolesarske Dirke po Franciji je neurje na Slovenski Obali predčasno zaključilo finale v moški konkurenci. Po skoraj triurnem čakanju so nazadnje prvo mesto salomonsko razdelili med štiri avstrijske finaliste. 

96 odbojkarjev in odbojkaric na mivki iz 24 evropskih držav je kljub ekstremnim razmeram od ponedeljka zjutraj do petka po urniku odigrali vse predvidene dvoboje, zalomilo pa se je prav na zadnji tekmi - v finalu moškega dela univerzitetnega prvenstva. Da bi bila ironija še večja, je do prekinitve prišlo na začetku drugega seta dvoboja, ko je do konca celotnega prvenstva manjkalo le še nekaj minut. Po petih dneh izjemno hude vročine je se z italijanskih Alp privalila nevihta z uvodnim sunkom tramontane, ko je v 20 sekundah veter narasel od 0 do približno 80 km na uro. Organizatorji prvenstva z Univerzitetne športne zveze Koper so že ves popoldan spremljali razvoj meteorološke slike in bili pripravljeni na ta scenarij, a je bilo uradno opozorilo Agencije republike Slovenije za okolje izdano šele okrog 19. ure, ko je bilo že prepozno, da bi se lahko spremenil urnik tekmovanja. Škoda za vse prisotne gledalce, saj so v prvem setu finala spremljali najbolj vrhunsko predstavo turnirja. 

Po prekinitvi finala so organizatorji, funkcionarji, sodniki in počakali na prizorišču z upanjem, da se vreme umiri. Končna odločitev, da se tekma ne nadaljuje, pa je bila sprejeta zelo pozno - šele malo pred polnočjo. A so se pristojni na koncu vsaj odločili za najboljšo možno rešitev, ki je zadovoljila vse in sicer so prvo mesto razdelili med oba avstrijska para. Tako sta zmagala Peter Eglseer in Florian Schnetzer (University of Linz) ter Felix Friedl in Maximilian Trummer (University of Graz). 

»Seveda sem vesel zlate medalje. Rad bi se zahvalil vsem, ki ste se v tej vročini trudili, da ste nam omogočili igranje na tem Evropskem univerzitetnem prvenstvu. Bili ste super. To je bila moja zadnja tekma v študentski konkurenci, a se na žalost na koncu zaradi vremena ni končala tako, kot smo mislili,« je z nekaj grenkega priokusa zaradi dolgotrajnega čakanja na razplet povedal zmagovalec Florian Schnetzer. 

V malem finalu za tretje mesto sta sicer Patrikas Stankevicius in Audrius Knasas (Lithuanian Sports University) z 21:18 in 21:14 premagala Aleksandra Poznańskega in Kamila Radzikowskega (Poznan University of Life Sciences).

Tudi v ženski konkurenci je bila podelitev zaradi slabega vremena opravljena kar v pisarni vodstva tekmovanja. Pred tem sta izjemno napeto tekmo za prvo mesto dobili Eva Pfeffer in Franziska Friedl (Wienna University), ki sta z 18:21, 21:12 in 15:11 premagali Izabelo BŁasiak in Paulo SŁonecko (University of Warsaw).

V ženskem dvoboju za tretje mesto je bil litvansko-ukrajinski par Vytene Vitkauskaite Oksana Rusnachenko (Vytautas Magnus University) z 21:15 in 21:11 boljši od turške naveze Aleyne Vence-Selin Yurtsever (Balikesir University). 


ORGANIZATORJI IN PODPORNIKI EUC KOPER 2019

Dvanajsto Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki in prvo Evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu organizirajo Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) in Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), v sodelovanju z Univerzo na Primorskem (UP), Mestno občino Koper (MOK) in Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) ter sodi v okvir evropskih univerzitetnih prvenstev pod okriljem Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA). Prvenstva sofinancirata Mestna občina Koper in Luka Koper d.d. v okviru sklada Živeti s pristaniščem ter podpirajo Red Bull Slovenija, Emonec kafe, Ljubljanske mlekarne, Hervis Sports Slovenija, Kompas Young, Mlinotest, Merkur zavarovalnica, CleanSport in Nomago.