Šport
ponedeljek, 29. julij 2019

Poljaki zmagovalci prvega Evropskega univerzitetnega prvenstva v vaterpolu

V Žusterni se je uspešno zaključilo prvo EUP v vaterpolu.

Na bazenu v Žusterni se je uspešno zaključilo prvo Evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu.V finalu je malce presenetljivo, a povsem zasluženo zmagala ekipa Lodz University of Technology, ki je bila po presenetljivo visoko kakovostnem dvoboju boljša od moštva Budapest Business School z 12:9. 

Po petkovem večernem neurju, ki je prekinilo drugo tekmo dneva, so organizatorji sobotni program premaknili za dve uri vnaprej in zadeli v črno. Nad Koprom se je namreč tudi v soboto le nekaj minut po koncu finala in zaključne slovesnosti razbesnela nevihta, ki bi, če bi ostali pri prvotnem urniku, zagotovo preprečila normalen razplet tekmovanja.

Sicer so se na bazenu v Žusterni najprej v malem finalu za tretje mesto pomerili domači vaterpolisti Univerze na Primorskem in igralci Rhine-Westphalia Institute of Technology Aachen. Na koncu so se brona veselili Nemci, ki so zmagali z 12:5 (2:2, 4:2, 4:0, 2:1). Primorci so tokrat nastopili zdesetkani, zato se niso mogli enakopravno kosati z nasprotniki. Koprčani so v obrambi odigrali dobro, toda v napadu je zmanjkovalo moči, odločilno razliko pa so nazadnje ustvarili uspešni nemški protinapadi.

V velikem finalu prvenstva sta se nato srečali moštvi univerz Budapest Business School in Lodz University of Technology. Poljaki so tekmo začeli ambiciozno in si hitro priborili tri gole prednosti, toda Madžari, ki so veljali za prve favorite za zlata odličja, se niso predali. Odgovorili so z enako mero in kmalu izenačili. Vseeno pa so Poljaki v tretji četrtini spet ušli in z zelo pametno predstavo v zadnji četrtini nadzorovali razplet. Poleg tega je v končnici vratar Lodza zaklenil svoja vrata in poljski vaterpolo se je po zmagi z 12:9 lahko razveselil enega največjih uspehov doslej. 

Edward Kujawa, trener Lodz University of Technology, je po tradicionalnem zmagovalnem skoku v bazen še ves moker povedal: »Moji igralci se niso ustrašili Madžarov. Sicer so bili slednji na začetku tekme zelo samozavestni in mislim, da so prav zaradi tega potem tudi izgubili tekmo. Mi smo bili ves čas umirjeni, hladnokrvni in zbrani. Naš vratar je branil odlično, odigrali smo pametno in zasluženo zmagali.«

Dvojno Evropsko univerzitetno prvenstvo, ki ga je minuli teden gostil Koper, se je tako zaključilo. Prisotnim bo ostalo v spominu kot pestro, naporno a predvsem prijetno doživetje. Organizatorji iz Univerzitetne športne zveze Primorske so skupaj s Slovensko univerzitetno športno zvezo, Mestno občino Koper in Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem izpeljali uspešno, čeprav je bil termin obeh prireditev, zaradi viška turistične sezone in klimatskih razmer, najslabši možen termin v celotnem letu.

Posebna zahvala pa gre vsem sponzorjem, neutrudnim prostovoljcem, Odbojkarskemu klubu Luka Koper, Atletskemu klubu Koper, ŠD Partizan Koper in Teniškemu klubu Koper, ki so vsak na svoj način pripomogli k uspešnem zaključku prireditev. 

ORGANIZATORJI IN PODPORNIKI EUC KOPER 2019

Dvanajsto Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki in prvo Evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu organizirajo Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) in Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), v sodelovanju z Univerzo na Primorskem (UP), Mestno občino Koper (MOK) in Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) ter sodi v okvir evropskih univerzitetnih prvenstev pod okriljem Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA). Prvenstva sofinancirata Mestna občina Koper in Luka Koper d.d. v okviru sklada Živeti s pristaniščem ter podpirajo Red Bull Slovenija, Emonec kafe, Ljubljanske mlekarne, Hervis Sports Slovenija, Kompas Young, Mlinotest, Merkur zavarovalnica, CleanSport in Nomago.