Šport
ponedeljek, 18. november 2019

Predstavitev knjige V. K. Libertas Koper – življenje s športom, v športu, za šport

Knjiga Franca Stenerja

V četrtek, 14.11.2019 je na sedežu Skupnosti Italijanov v palači Gravisi potekala predstavitev knjige  V. K. Libertas Koper – življenje s športom, v športu, za šport avtorja Franca Stenerja. 



Knjiga je posvečena zgodovini slavnega koprskega Veslaškega kluba “Libertas”, športnega društva, ki je bilo ustanovljeno leta 1888 in je dosegalo izvrstne rezultate na državni in mednarodni ravni. Z ekipo četverca s krmarjem je Libertas leta 1932 nastopil na Olimpijskih igrah v Los Angelesu, od koder so Koprčani Bruno Parovel, Giovanni Plazzer, Riccardo Divora, Bruno Vattovaz in Giovanni Scher prinesli srebrno medaljo.

Društvo Libertas je bilo že od začetka priljubljeno središče, kjer so se zbirali meščani. Kot je zapisal Cherini v svojem zborniku ob 113. obletnici kluba, je bil Libertas najbolj obiskan in ugleden športni ter družabni center v mestu.  

Prvi klubski čoln, ki so ga veslači Libertas dobili je bil delo Giuseppeja Zamarina. Poimenovali so ga Dogali. Tako so člani kluba začeli svojo športno pot. Leto kasneje pa so se Koprčani s svojim Dogalijem udeležili prve veslaške regate, ki je potekala v Trstu. O njihovem uspešnem nastopu je poročala tudi L'Istria (22. julij 1889).


Skozi podobe in arhivski material nam delo odstira zgodovino koprskega veslaškega društva, ki je pomenilo enega vrhov italijanskega športa, še posebej pa osvetljuje izjemno športno pustolovščino koprskih veslačev. Lep primer strasti in ljubezni do športa, ki vselej presega valove časa.