Sociala

PreProstoVoljni

S projektom spodbujamo prostovoljstvo med mladimi.

pustovanje pust 2018

Na ŠOUP aktivno delujemo tudi na področju prostovoljstva. Prostovoljstvo je ena izmed oblik preživljanja prostega časa in predvsem nabiranja delovnih in življenjskih izkušenj, ki v Sloveniji še ni dovolj prepoznavna, kaj šele cenjena. Poleg tega je prostovoljstvo navadno tudi narobe razumljeno kot delo brez plačila ali povračila stroškov; včasih je tudi izkoriščano. Zato želimo biti tudi mi tisti, ki širijo idejo prostovoljstva kot aktiven in dragocen način preživljanja prostega časa mladih.

Projekt so v preteklih letih zaznamovale številne akcije in dogodki, kot npr. čistilne akcije, krvodajalske akcije, aktivnosti ob dnevu boja proti AIDS-u, druženje z upokojenci ter zbiranje sredstev za študentski sklad, oblačil, plastičnih zamaškov, igrač, itd. 

Krvodajalstvo je človekoljubna dejavnost, ki je prostovoljna, brezplačna in anonimna. Ko darujemo kri, darujemo delček sebe in s tem pomagamo drugim. Ker skušamo širiti pomen darovanja krvi med mladimi, dvakrat letno prirejamo študentski krvodajalski teden pod sloganom Častim pol litra, ki poteka na vseslovenski ravni.

PreProstoVoljni smo v letu 2013/2014 aktivno sodelovali pri zbiranju sredstev za Študentski sklad, zato smo organizirali projekt Piškot, ki piše zgodbo in Bodi moj Valentin!

V sklopu projekta PreProstoVoljni se ŠOUP vsako leto pridružuje globalni kampanji boja proti AIDS-uin opozarjanju ter obveščanju različnih prebivalstvenih skupin o pomenu zdrave in varne spolnosti, pri čemer se bolj usmerja na študentsko populacijo. V sklopu projekta se na vseh fakultetah Univerze na Primorskem in na sedežu ŠOUP delijo brezplačni kondomi, rdeče pentlje in informativno gradivo, ki vsebuje koristne informacije o problematiki spolno prenosljivih boleznih.

Prostovoljci spodbujamo tudi medgeneracijsko solidarnost, zato občasno izvajamo računalniško opismenjevanje starejših ter se družimo z varovanci domov za ostarele. V okviru projekta PreProstoVoljni v spomladanskih dneh izpeljemo tudi sprehajanje in akcijo zbiranja hrane za pse iz Obalnega zavetišča za zavržene živali, Sprehajalce in ostale ljubitelje živali obveščamo, da lahko hrano ali druge pripomočke (odrabljene povodce, odeje, itd.) kadarkoli prinesejo tudi v prostore ŠOUP na Pristaniški ulici 3 v Kopru preko celotnega leta.

Z akcijo zbiranja plastičnih zamaškov smo v zadnjih letih pomagali posameznikom, ki so se znašli v stiski. Z akcijo nadaljujemo tudi v tem letu in pozivamo vse, ki bi radi pomagali, naj zbirajo plastične zamaške in jih prinesejo v prostore študentske organizacije, kjer bomo poskrbeli za odvoz.

Naše utrinke v letu 2013/2014 ter našo zloženko si lahko ogledate v galeriji TUKAJ ali v spodnjem posnetku.

Medijski partner je Regional Obala.
Projekt PreProstoVoljni je podprla Luka Koper, d.d. v okviru SKLADA ŽIVETI S PRISTANIŠČEM.


ŠOUP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamuditi