Splošno
petek, 12. januar 2018

Zdrav um v zdravem telesu

zdravi maj korenckov namaz

Pomen zdrave prehrane med izpitnim obdobjem

Čeprav se je zima šele dobro začela, vrabčki že pošteno na glas čivkajo o pomenu zdrave prehrane za človeka in njegovo telo. Za študente je pred vrati najbolj stresen del leta – izpitno obdobje.

Neprespane noči, cisterne kave in drugih poživil, nezdravi prigrizki in hitra hrana … vse, da se lahko čim prej vrnemo h gradivu. Pa je to res najbolje, kar lahko storimo za naše telo?

S stresom se najlažje spopademo, če v naše telo vnašamo pravilna živila. S tem mu zagotovimo energijo, ki nam da zagon za spopadanje s prihajajočimi izzivi. Zdrava prehrana je pomembna tako za naše fizično kot psihično zdravje. Tako kot vsi ostali organi tudi možgani za svoje delovanje potrebujejo energijo. Z ustrezno, enakomerno zalogo energije je naše telo sposobno daljše koncentracije in zbranosti.

Vsak košček zaužite hrane je izbira, ki ali izčrpa ali hrani naše možgane. Zaradi s sladkorji in trans maščobami bogate hrane se lahko počutimo depresivne, tesnobne in psihično meglene, prava izbira hrane pa nas dela pozitivne, produktivne in psihično ostre. Nekatera živila so še posebej bogata s hranili, ki so potrebna za ustvarjanje, zaščito in popravilo možganskih celic, zagotavljajo pa tudi zalogo nevrotransmiterjev, ki nadzorujejo, kako dobro se učimo, si zapomnimo stvari ter kako srečni in motivirani smo.

Kaj torej jesti, ko se pripravljamo na izpite?

Nekateri menijo, da stres povzroča že kuhana hrana. Med pripravo in kuhanjem hrane se namreč molekulske verige pretrgajo, se vežejo z drugimi molekulami čisto po naključju in ustvarjajo nove – včasih zelo zapletene – molekularne oblike. Telo se na toplotno obdelano hrano odzove tako, da se v našem telesu namnožijo levkociti – to se zgodi tudi takrat, ko mora telo izločiti kakšno odvečno snov, ki nam povzroča stres. Vendar, ker tu in tam vseeno prija pojesti topel obrok, se raje drži naslednjih nasvetov.

Navodila za protistresno prehrano so zelo enostavna: čimbolj enostavno in izbiraj zdrava živila.

Najslajša hrana proti stresu: sadje

Odlična hrana proti stresu je sadje – izbiraj sezonsko sadje, kot so jabolka, slive, hruške, češnje, jagode, pa tudi eksotično sadje, npr. ananas, banane, kivi, papaja, mango, datlji, kokos, pasijonka…

Beljakovinska hrana brez stresa

Sezi po oreških, ki so odličen vir beljakovin in zdravih maščob. Preizkusi manj znane oreške, kot so orehi pekan, makadamija in indijski oreški, ali pa se drži domačih oreškov, kot so mandlji, lešniki in navadni orehi.


Vir: dostop.si