APZ UP
četrtek, 30. november 2017

Vrhunski glasbeni vikend v Kopru

stolnica koper

APZ UP konec tedna vabi na dva posebna koncerta.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) v okviru svetovnega dneva zborovskega petja, ki se obeležuje 3. decembra, v soboto pripravlja vrhunski koncertni dogodek, v nedeljo pa ob zaključku Carpaccievega leta nastopa na slavnostni maši.

V okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices bosta v soboto, 2. decembra 2017, ob 20. uri v cerkvi sv. Bassa v Kopru nastopila rovinjska Klapa Valdibora pod vodstvom Danijela Dražića in domač Oktet Aljaž, ki ga vodi Matej Lazar. Klapi se bosta predstavili s pestrim programom slovenskih, hrvaških in istrskih ljudskih pesmi, z dalmatinskimi pesmimi, gospel glasbo, deli slovenskih skladateljev ter raznimi priredbami popevk.

V nedeljo, 3. decembra 2017, bo ob 10. uri v Stolnici Marijinega vnebovzetja na Titovem trgu v Kopru ob zaključku Carpaccievega leta darovana maša, na kateri bo zapel Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, spremljali pa ga bosta Nena Rion na klavirju in Mia Kristan na kahonu. Poleg izvedbe del slovenskih skladateljev, bo na maši prvič predstavljeno delo Missa pro Juventute mladega skladatelja in nekdanjega APZ-jevca Tineta Beca.

Vse dodatne informacije o koncertih je moč najti na facebook strani APZ UP.

Obeta se vrhunski glasbeni vikend, ne zamudite ga.
Vstop na oba dogodka je prost.
Vabljeni!


CV


Klapo Valdibora sestavljajo naslednji člani:
Dinko Tripović – tenor
Elvis Matošević – tenor
Danijel Dražić – tenor, umetniški voditelj
Zvonimir Mikec – bariton
Boban Memedović – bariton
Gordan Kutinjač – bas
Sandro Nikola - bas

KLAPA VALDIBORA je skupina ljubljencev dobre klapske pesmi, karakteristične za hrvaško obalo, posebej Dalmacijo. Delujejo že od leta 2004 pod različnimi imeni, sodelovali so na številnih tekmovanjih in srečanjih klap v Istri in Kvarnerju ter na festivalih v Istri, Dalmaciji ter Črni Gori.
Uspešni so bili na Omiškem festivalu, kjer so sodelovali trikrat in enkrat prejeli prvo nagrado publike na večernem nastopu debitantov. V zadnjih šestih letih so sodelovali na festivalu klap v Perastu in osvojili eno prvo ter dva druga mesta, v letu 2017 so dobili nagrado za najboljšo izvedbo nove skladbe. Na festivalu KIK v Buzetu so leta 2016 osvojili 3. mesto.

Poleg različnih nastopov na Hrvaškem redno sodelujejo pri turističnih manifestacijah Rovinja in Istre, nastopajo pa tudi po Sloveniji, Italiji in Nemčiji. Izvajajo predvsem »a capella« klasične ljudske pesmi hrvaškega primorja in klapske priredbe popularnih pesmi ob glasbeni podlagi kitare, klavirja ali matrice.

OKTET ALJAŽ že od leta 2009 sestavljajo fantje iz Sv. Antona, Prad in Dekanov, ki jih druži ljubezen do petja. Ustanovitev moške zasedbe je bila dolgoletna želja, ki se je uresničila ob zapeti podoknici mladi mamici, ki je rodila sina Aljaža, po katerem ima oktet tudi ime.

Zasedba poje na različnih nastopih na praznovanjih in prireditvah, udeležuje se tudi Primorske poje. Junija 2012 je oktet uspešno predstavljal Slovenijo po večjih poljskih mestih. 2013 so po udeležbi na Festivalu oktetov v Kranju organizirali odmeven »Večer oktetov« v Hrastovljah, ki se je letos odvijal že tretjič. Sodelovali so s priznano vokalno skupino Gallina in izpeljali prireditev Vokalni sonet v Ljubljani in Kopru. Letos so obiskali rojake v Bosni, kjer jih je gostilo Društvo Slovencev Lipa iz Prijedora. Oktet Aljaž je ob različnih priložnostih obogatil nastope obalnim orkestrom: Pihalnemu orkestru Sv. Anton, Pihalnemu orkestru Marezige in Pihalnemu orkestru Izola.

Repertoar Okteta Aljaž zajema narodne pesmi (istrske in slovenske), umetne pesmi slovenskih skladateljev, črnske duhovne in sakralne pesmi, dalmatinske napeve ter druge razne popevke.

Med vrhunce njihovega delovanja spada nedvomno izdaja prve zgoščenke in organizacija slovesnega koncerta ob peti obletnici delovanja. Ponosni so tudi na udeležbo na Sozvočenjih 2016, kjer so se na Gradu Dobrovo v Goriških Brdih predstavili zbori in vokalne skupine Primorske. Glavno nagrado je po mnenju strokovnega spremljevalca Ambroža Čopija dobil Oktet Aljaž za temo Šentiment, s katero so predstavili dela Rudija Bučarja ter si tako prislužili nastop na sklepnem koncertu najboljših zborov iz vseh regij v Slovenski filharmoniji v Ljubljani in prejeli nagrado za najbolj prepričljivo predstavitev na sklepnem koncertu.
Od ustanovitve okteta je umetniški vodja akademski glasbenik Matej Lazar

Njihov repertoar zajema narodne pesmi (istrske in slovenske), umetne pesmi slovenskih skladateljev, črnske duhovne in sakralne pesmi, dalmatinske napeve ter druge razne popevke.


TINE BEC
se je rodil leta 1993 v Brežicah, odraščal pa v Boštanju. Svojo glasbeno pot je začel v Glasbeni šoli Sevnica, kjer se je začel učiti klavir. Zadnjih 9 let živi in se izobražuje v Ljubljani. V tem času je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana maturiral iz glasbenega stavka (razred prof. Črta Sojarja Voglarja) in iz klavirja (prof. Irena Koblar in prof. Damjana Cvetko), študij pa nadaljuje na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je 2016 zaključil dodiplomski študij kompozicije in glasbene teorije v razredu red. prof. Janija Goloba, trenutno pa je študent magistrske stopnje glasbeno teoretske pedagogike. Za umetniške uspehe je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, vsa leta srednješolskega izobraževanja in študija pa je tudi prejemnik Zoisove štipendije.

Najbolj je uveljavljen v vokalni in vokalno-inštrumentalni glasbi. Vokalni repertoar obsega slovenske umetne in ljudske pesmi ter sakralne pesmi v različnih tujih jezikih. Napisal je že več skladb in priredb za simfonične, pihalne in godalne orkestre ter za različne komorne sestave. Njegove skladbe in priredbe so bile izvajane na večjih odrih v Sloveniji, vse bolj pa izvedbe segajo tudi v tujino.

Na ljubljanskem konservatoriju je zaključil tudi nižjo glasbeno šolo iz solopetja pri prof. Editi Garčevič Koželj, kot pevec in pianist pa je član Vokalno-inštrumentalne skupine Ridiamo. Poje tudi pri Komornem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer je asistent dirigenta in skladatelja Ambroža Čopija, ki je tudi njegov mentor, asistent je tudi pri Vokalni akademiji Ljubljana pod vodstvom maestra Stojana Kureta.

Je tudi zborovodja Mešanega zbora Zvon iz sevniške občine ter vodja Okteta Jurij Dalmatin. Vodi tudi ženski vokalni skupini Vilinke in Vokalnih 5. S slovenskimi zbori večkrat sodeluje kot pevec, učitelj vokalne tehnike, korepetitor ali skladatelj (APZ UP, Komorni zbor Aegida, MePZ Viva, APZ Maribor, APZ TT, itd.)


Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 35 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Od ustanovitve ga vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih. V enajsti in dvanajsti sezoni je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je APZ UP za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu.

V vseh teh letih je prejel kar nekaj nagrad, priznanj in plaket: v letu 2016 Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije (JSKD RS) za področje glasbene dejavnosti, leta 2014 priznanje z veliko plaketo Mestne občine Koper (MOK), Zveza kulturnih društev MOK (ZKD MOK) pa mu je leta 2012 podelila zlato plaketo. Univerza na Primorskem (UP) je zbor leta 2015 nagradila s plaketo za izjemne uspehe v omenjenem letu.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije. Z naročanjem in izvedbami novih skladb APZ UP nenehno spodbuja k nastajanje novih dosežkov na vokalnem področju in bogati nacionalno zakladnico vokalne glasbe. V vseh dosedanjih sezonah delovanja se je izkazal kot pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter promotor nove umetnosti tako na koncertnih prizoriščih kot tudi s pomembnim arhivskim prispevkom novih del na zgoščenkah, ki pričajo o vsebinski izjemnosti projektov APZ UP. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori, s prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru cikla Simfonic voices pa bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.

APZ UP redno koncertira po Sloveniji in v tujini. S kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo se je z izjemnimi uspehi dokazal na domačih in tujih tekmovanjih: državno zborovsko tekmovanje Naša pesem v Mariboru, kjer je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in eno zlato v ženski zasedbi (2014), pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana pa v dvanajsti sezoni (2016) srebrno plaketo v mešani zasedbi. Na regijskem tekmovanju v Postojni je APZ UP prejel dve zlati priznanji z odliko (2011 pod vodstvom dirigentke Andreje Tomažič Hrvatin, 2015 pa pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana). Več prvih mest in zlatih plaket je dosegel tudi na mednarodnih tekmovanjih (Krakov – 2017 pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija, Paralia – 2016 in Herceg Novi – 2015 pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, Derry – 2014, Istanbul – 2014, Prijedor – 2013, Milazzo – 2013, Split – 2012, Vilna – 2012, Ohrid – 2011, Cantonigròs – 2011, Varna – 2008, Prèveza – 2006 pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija), v vseh teh letih pa je bil povabljen tudi na mnoge zborovske festivale. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

APZ UP je izdal sedem zgoščenk: APZ UP – v živo (2008), Mysterium (2010), Istriantico (2010–2012), Mozaiki (2010–2012), Sonority (2012–2014), Tebe pojem (2014) in Fantazije (2014).
Izpostaviti je potrebno predvsem naslednje izmed njih. Istriantico, zgoščenka na kateri se APZ UP predstavlja skupaj z etno glasbeno skupino VRUJA, ki nadaljuje istrsko tradicijo izvajanja glasbe na ljudskih instrumentih. Značilni istrski plesi v izvedbi Vruje v priredbah Marina Kranjaca in Daria Marušića, vokalne priredbe izpod peresa Alda Kumarja, Bojana Glavine, Andreja Makorja, Mateje Petelin in Patricka Quaggiata povezujejo in obogatijo, hkrati pa je zgoščenka prav zaradi večplastnosti predstavitve zanimiva za širši krog občinstva. V letu 2014 peta izdana zgoščenka Tebe pojem, ki predstavlja inovativno vsebino skladb primorskih skladateljev s sakralno-pravoslavno vsebino, pri čemer je pomembno vedeti, da je edina zgoščenka s tovrstno glasbo v Sloveniji. Šesta zgoščenka Sonority, ki je darilo pevcem APZ UP ob njihovi 10. obletnici delovanja in skupek posnetkov skladb zadnjih dveh, za zbor zelo uspešnih sezon. Na njej je vrsta skladb, ki jih je zbor izvedel prvič, nekatere so bile prvič izvedene tudi v Sloveniji. Program obsega skladbe, ki so zapete v osmih različnih jezikih in skuša predstaviti mlado primorsko glasbeno tvornost. Sedma zgoščenka Fantazije, izdana ob koncu leta 2014, pa je prva avtorska zgoščenka enega najbolj izvajanih avtorjev najmlajše skladateljske generacije v slovenskem prostoru in APZ-jevca, Andreja Makorja. Zgoščenka ni le cvetober skladb enega trenutno najbolj iskanih zborovskih skladateljev v Sloveniji, temveč je hkrati tudi celostna predstavitev zasedb na Obali (Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper, Mešani pevski zbor Gimnazije Koper, Mešani pevski zbor Obala in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem).