Šport
sreda, 05. junij 2019

Vrhunska izvedba ISBCup

Reprezentanti UP so nazaj, z osvojenim 7. mestom

Dan po vrnitvi z mednarodnega košarkarskega turnirja, ki se je odvijal od 28.5.2019 do 3.6.2019 v Moskvi, košarkarska reprezentanca UP, še zbira vtise.

Moskva kot velemesto je veličastna, življenje pa neverjetno hitro, podnevi in ponoči. Tam so vsi v naglici, nihče ne miruje, dela se noč in dan, le veleblagovnice so cez noč zaprte. In varnost! Za to je poskrbljeno. Vse veleblagovnice in vsi javni prostori so opremljeni z » rentgenom«! Vse gre skozi budno oko naprave, hkrati pa varnostniki vršijo fizični pregled.

A to nas sploh ni motilo, saj je bila organizacija turnirja, ki smo ga odigrali v dvorani »Igrivoy« CSKA v Leningradskem prospektu, vrhunska. Leningradski prospekt je predel, kjer prevladuje zgodovina Ruske armade in celotno področje je nekako v znamenju CSKA! Nastanitev v hotelu »Aeropolis«, ki je bil zgrajen v spomin Ruskemu vojnemu letalstvu in se nahaja v bližini dvorane, je vsem ekipam omogočala hiter in neposreden stik z igriščem. Logistična organizacija (spored športnih dogodkov, konferenc, tehničnih sestankov, izletov in prostega časa, v dvorani in izven nje, točno določena. Tehnična podpora (spored treningov in tekem, ogrevanja, fizioterapevtskih in zdravniških uslug), vseskozi na voljo. Medijska pokritost profesionalna. Vršili so se neposredni prenosi, izjave, slike in objave hitre redne in točne, skratka enkratna in poučna izkušnja.

Turnir je pokazal, da se tudi na univerzitetni ravni igra vrhunska košarka. Prednjačili sta Srbska in Ruska 1 ekipa, ki sta imeli v svojih vrstah kar nekaj igralcev iz profesionalnih klubov. Kitajski Tajpeh, ki nas je premagal v četrtfinalu, je imel trenerja (Charles Andrew Parker), ki je deloval v NBA, Bosna in Hercegovina svojo reprezentanco do 23 let, Francozi mlado, a ambiciozno ekipo iz Bordeauxa, Avstralci z balkanskim pridihom, da o Rusih sploh ne govorimo. Enostavno izvrstno.

Kaj povedati o nas. Z dvignjeno glavo, lahko to 7. mesto pripišemo kot uspeh, ker je bil turnir zelo naporen, hkrati pa so poškodbe krojile našo igro. Borili smo se po najboljših močeh, čeprav so bile ostale ekipe, vsekakor bolje pripravljene za turnir.

A kot navadno, je naša ekipa, v kateri je Slavko Tuka, študent Fakultete za Humanistične Študije, odigral svoje zadnje srečanje in se tako poslovil od nastopanja, stopila skupaj in se skozi vse težave dobesedno » pregrizla«, ter tako zabeležila pozitiven rezultat. Porazi z Rusi, Kitajskim Tajpehom in Bosno, so bili velika izkušnja za vse nastopajoče. Zmagi proti Avstraliji in Izraelu, pa še toliko slajši. 

Košarkarsko reprezentanco UP so na mednarodnem turnirju v Moskvi zastopali: Nejc Tevž, Miloš Veljkovič, Marko Zaro, Simon Tratnik, Nejc Habulin, Slavko Tuka, David Vac, Boštjan Lazar, Matej Teo Klepač, Luka Boroja in Tine Petrič. Za vodstvo in spremstvo ekipe sta skrbela Boštjan Lešnik (UP) in Andor Farkaš (UŠZP).