Splošno
petek, 29. januar 2021

Vlada RS posegla v visokošolsko avtonomijo

Vlada RS na včerajšnji seji ni podala soglasja k razpisu za vpis v študijske programe.

Vlada RS na včerajšnji seji ni podala soglasja k razpisu za vpis v študijske programe in s tem še dodatno otežila že tako zahtevno leto za vse dijake in študente.
 
Vlada RS na včerajšnji seji ni podala soglasja k razpisu za vpis v študijske programe, ki je bil že usklajen med deležniki in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Vlada kljub temu o razpisu ni odločala, saj naj bi predsednik vlade želel ugotoviti, kakšne bodo prihodnje potrebe na trgu dela in na podlagi tega prilagodil vpisna mesta na posameznih študijskih programih. 
 
V vseh mandatih Vlade RS pod vodstvom Janeza Janše (v letih 2004-2008 in leta 2013) se je zgodilo podobno. Takrat je že pristojno ministrstvo zmanjšalo vpisna mesta na družboslovne študijske programe, kar je do določene mere uskladilo z deležniki. Tokrat pa se je Vlada RS, kljub temu, da je pristojno ministrstvo razpis uskladilo, odločila, da razpisu ne poda soglasja. 
 
Predsednik vlade si torej želi uskladiti število vpisnih mest na študijske programe glede na potrebe na trgu dela. Najverjetneje se bo zgodilo podobno kot v njegovih prejšnjih dveh vladah, kjer se je omejevalo število mest predvsem na javnih univerzah, posledično pa spodbujal vpis na zasebne visokošolske zavode. Potrebe trga dela so seveda eden izmed kriterijev, ki ga je potrebno upoštevati tako pri pripravi študijskih programov kot tudi pri določanju vpisnih mest, vendar nikakor ne more biti edini ali pa najpomembnejši. Študijski programi, ki jih potrebuje trg dela se razvijajo dolgoročno, skupaj z gospodarstvom, sprotne prilagoditve zaradi nenadnih sprememb na trgu pa se opravljajo skozi manjše in hitrejše spremembe študijskega programa. Omejevanje vpisnih mest, glede na izkušnje ter javni diskurz, se bodo te zgodile predvsem na družboslovnih študijih na javnih univerzah, nima nobenega učinka oziroma ni nikakor povezano s potrebami, ki jih ima trg dela. 
 
Klemen Peran, predsednik ŠOS: ''Predsednika vlade, Vlado RS in ministrico za izobraževanje pozivam, naj se ne igrajo s prihodnostjo trenutnih generacij. Za nami je najtežje obdobje v izobraževanju, ki ga je doživela Slovenija. Pred nami pa so izzivi zagotovitve kakovostnega in čim manj stresnega izobraževanja trenutnim in bodočim generacijam dijakov in študentov. Poseganje v razpis tik pred objavo in tik pred informativnimi dnevi, pod pretvezo potreb trga dela, je neodgovorno in še enkrat več kaže, da mladi in njihove potrebe niso prioriteta te vlade. Potrebe trga dela bodo ob zaključku študija te generacije zaradi razvoja gospodarstva, novih panog in sprememb na trgu dela zelo drugačne od današnjih. Ugibamo lahko, da je mogoče predsednik vlade obiskal vedeževalko, kot nekateri njegovi predhodniki, saj drugi točnih odgovorov o daljni prihodnosti žal nimamo. Tako njega kot celotno vlado pozivam naj čimprej objavijo usklajen razpis in omogočijo dijakom in študentom pravočasen vpis.''