Interesne dejavnosti
petek, 18. december 2015

Vinski festival za mlade presegel vsa pričakovanja

Mladi vinarji in ljubitelji vina so v sredo, 16. decembra, ob 17. uri v GH Union Ljubljana uspešno zakorakali in otvorili prvi Vinski univerzum – največji vinski festival za mlade.

Vinski univerzum je zaznamovalo več kot 40 vrhunskih mladih vinarjev iz 8 vinorodnih okolišev Slovenije. Nadobudni mladi vinarji so iz Štajerske Slovenije, Bizeljskega Sremiča, Vipavske doline, Goriških brd, Slovenske Istre, Krasa, Dolenjske in Bele krajine obiskovalcem omogočili spoznavanje vinske kulture ter kulturnega uživanja vina. Več kot 700 študentov je okušalo več kot 200 različnih vin in pri vsakem vinarju izvedelo kakšno zanimivost o pridelavi vina, o različnih vrstah vin ter osnovna vinska pravila (kako pokušati, pravilna drža kozarca, itd.). Vstopnice za festival, ki so se prodajale preko študentskih organizacij in zaupnikov so bile teden dni pred dogodkom razprodane. Študentje so izkazali veliko zanimanje in interes za spoznavanje slovenske vinske kulture.

Vzporedno so potekale izobraževalne delavnice na temo vinsko kulinaričnega doživetja. Vino in hrana se dopolnjujeta in zagotavljata gastronomske užitke. In prav tem užitkom so se udeleženci prepustili v vinsko kulinaričnih delavnicah, v katerih so jih mladi šefi razvajali s svojimi kreacijami. Delavnici sta potekali pod vodstvom dveh mladih kuharjev – Tomaž Bratovž (Restavracija JB) in Črt Butul (Domačija Butul), ki sta udeležencem predstavila svoje kreacije, ideje in vizije. Pripravljanje jedi so spajali z vini ter poskušali najti idealne kombinacije in doseči harmonijo okusov. Skozi harmonijo okusov jih je popeljala someljejka Vanja Mramor.

»Veseli me, da se je med mladimi izkazal tako velik interes za vinsko kulturo. Naj povem še, da Vinski univerzum ni zaključek našega projekta, saj želimo mladim skozi celo leto ponuditi različne možnosti vinskih doživetij. Z različnimi dogodki želimo dvigniti kulturo uživanja vina, dvigniti zavedanje in znanje o slovenskem vinu ter seveda povečati prodajo kvalitetnega slovenskega vina in obenem izobraziti mlade kot bodoče potrošnike, da bodo v vinu prepoznali njegovo pravo vrednost. Kultura uživanja vina med mladimi je prihodnost,« je za zaključek povedal Aleš Rodica, vodja projekta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VINSKI UNIVERZUM

Vinski univerzum je največji vinski festival za mlade, katerega namen je mlade izobraziti in jim razširiti vinska obzorja. Organizatorji festivala so iniciativna skupina mladih vinarjev in ljubiteljev vina, katerim namenja pomoč Rado Stojanovič, direktor podjetja RadoSt, poslovno svetovanje, ki med drugim organizira Slovenski festivala vin, Festival kulinarike in Ljubljansko vinsko pot.

Zanimivo /povezane novice