Mednarodno
nedelja, 29. september 2013

Uspešen zaključek brezplačnih delavnic in usposabljanj za mlade

V sklopu projekta Youth AdriNet, v okviru katerega sodeluje 14 projektnih partnerjev iz šestih držav z območja Jadrana (Italija - Gorica, Pesaro-Urbino, Rimini, Campobasso, Puglia; Slovenija - Izola; Hrvaška - Pulj, Dubrovnik; Bosna in Hercegovina - Sarajevo; Srbija - Novi Sad; Albanija - Skadar), so pretekli teden v Izoli potekale 40-urne delavnice z mednarodno udeležbo na temo socialnega podjetništva (Social entrepreneurship: From legal aspects to practice), ki jih je izvajalo Primorsko svetovalno središče, Koper (PRIMSS).

Cilji projekta, katerega partner je tudi Občina Izola, PRIMSS pa izvajalec določenih delovnih sklopov, so promocija servisov za mlade, spodbujanje njihove udeležbe v civilni družbi, ki se udejanjajo skozi mednarodne izmenjave tehničnih kompetenc in dobrih praks. Ker mladi predstavljajo prihodnost naše družbe, je potrebno z njimi vzpostaviti nove strategije, ki bodo spodbujale njihovo participacijo v javnem življenju. Dejavnosti znotraj projekta podpirajo model aktivnega državljanstva mladih, napredne metodološke pristope, vključevanje lokalne in mednarodne izkušnje ter strokovna usposabljanja in izobraževanja osredotočena na ustvarjanje novih možnosti za zaposlovanje mladih.

Z julijskim in septembrskim (skupaj 80-urnim) sklopom usposabljanj in delavnic, ki so se jih udeležili mladi z Obale in tujine, so na PRIMSS-u želeli ugoditi potrebam mladih po pridobitvi novih in uporabnih znanj. Teme usposabljanj so bile povezane s timskih delom (tako v poslovnih sistemih kot tudi v delovanju mladinskih skupin in organizacij), s kreiranjem in razvojem idej, urjenjem ustvarjalnosti in inovativnosti, s spoznavanjem pravnih okvirov vstopa mladih na trg dela ter napotki za karierni razvoj, pripravo življenjepisa ter nastopa pred potencialnim delodajalcem. Septembrski program delavnic pa je vključeval vsebine na temo socialnega podjetništva (osnove socialnega podjetništva, poslovni model socialno podjetniške ideje, financiranje in poslovni načrt v socialnem podjetju itd.), ki obenem ponuja tudi alternativo glede zaposlovanja mladih, in obisk dobrih praks v Obalno-kraški regiji.

»Menimo, da smo mladim ponudili dober in konkreten program, skozi katerega smo jim zagotovili novo znanje in veščine, s tem pa tudi večje možnosti za uspešen nastop na trgu dela oz. pri povečevanju njihovih zaposlitvenih možnosti, ki je danes ena najbolj perečih problematik tako v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji,« sporoča Peter Kastelic, direktor PRIMSS.