Šport
sreda, 09. maj 2018

»Tigri« ob podpori UP do zmag tudi v prihodnje

Povezovanje mladih s športom.

Košarkarski klub Sixt Primorska in Univerza na Primorskem sta v sredo tudi formalno potrdila dolgoročno sodelovanje z namenom povezovanja mladih s športom. Rektor univerze prof. dr. Dragan Marušič in direktor kluba Matej Avanzo sta pogodbo podpisala ob prisotnosti Patrika Peroše, generalnega sekretarja Slovenske univerzitetne športne zveze in predstavnika Univerzitetne športne zveze Primorske, ki mlade že vseskozi podpira pri izvajanju športnih aktivnosti, organizaciji športnih dogodkov in podobno.

KK Sixt Primorska s podpisom sodelovanja z Univerzo na Primorskem – pogodba je podpisana do poletja 2020 z možnostjo podaljšanja – nadaljuje aktivno vključevanje v lokalno okolje in tako vse bolj uresničuje željo postati športna organizacija, ki združuje Primorsko ne le v košarkarsko ali športno, temveč v vseobsegajoče gibanje. Primorski »tigri« se želijo prek košarke povezati s širšo družbeno sfero, eden od temeljnih ciljev kluba pa je skrb za redno in aktivno izobraževanje vključenih posameznikov v košarkarske treninge. Klub prek generalnega sponzorja Sixt Slovenija in Univerze na Primorskem že podpira dva nadobudna rokometaša, hkrati pa v sklopu blagovne znamke Sixt Primorska načrtuje tudi vstop v koprski vaterpolski klub.

Prof. dr. Dragan Marušič je ob podpisu pogodbe povedal: »Univerza na Primorskem vse od svoje ustanovitve, 17. marca 2003, študentom nudi možnost redne športne in gibalne aktivnosti. Tovrstna povezovanja potrjujejo, da je UP za perspektivne in vrhunske športnike prijazna univerza, ki spodbuja  njihov športni razvoj in študijsko pot.«»Morda le ni naključje, da pogodbo podpisujemo prav danes, na dan zmage,« je še dodal rektor UP.

Eden glavnih ciljev Univerze na Primorskem v naslednjih študijskih letih bo razvijanje in uveljavitev študijskih programov za študente, ki se aktivno ukvarjajo tako z igranjem košarke, kot tudi drugimi športnimi disciplinami, uveljavljenimi na Slovenski Obali.  Na osnovi te usmeritve se lahko nadejamo tudi podpore Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pri akreditaciji študijskih programov po meri športnikov.

Matej Avanzo, direktor KK Sixt Primorska je poudaril: »Naš klub razmišlja zelo široko, hkrati nikakor ne kratkoročno. Taka strategija zahteva natančno načrtovanje, pogum in tudi kanček drznosti, vse te lastnosti pa v našem kolektivu skupaj z generalnim sponzorjem, podjetjem Sixt Slovenija, posedujemo v velikih količinah. Ker z vsakim naslednjim korakom vse bolj dokazujemo, kako resno smo se lotili celotnega projekta in njegove umestitve v lokalno skupnost, s svojo dejavnostjo pa delujemo celostno, spoštljivo in združevalno, sem prepričan, da pišemo v Sloveniji unikatno zgodbo. Del te bo tudi sodelovanje z Univerzo na Primorskem, ki nam bo omogočilo, da bomo KK Sixt Primorska primarno in celoten obalni šport sekundarno približali aktivnim športnikom, ki bodo zato imeli možnost prilagojenih študijskih programov. Z novim partnerjem bomo tudi v prihodnje skupaj polnili tribune Arene Bonifika, najbolj pomembno pa je, da bomo mnogim obalnim športnikom, ki morda ne bodo prišli do profesionalne ravni, omogočili vzporedno ukvarjanje s športom ter študijem.«

Med podpisnikoma pogodbe je bilo sicer zelo uspešno sodelovanje že v sezoni 2017/18, ko so bile tribune Arene Bonifika, kjer domače tekme igra članska ekipa KK Sixt Primorska, iz tekme v tekmo bolj polne študentov, ki jih zanima košarka. Hkrati vodstvo KK Sixt Primorska aktivno sodeluje pri vključevanju mladih košarkarjev v Primorsko univerzitetno košarkarsko ligo (PUKL), v kateri sodeluje tudi vseh šest fakultet Univerze na Primorskem.

V sezoni 2017/18 dvoboje Sixta Primorske po statističnih podatkih Košarkarske zveze Slovenije v povprečju obišče okrog 500 navijačev na tekmo, kar je dvakrat več kot v sezoni 2016/17. Primorski klub ima v povprečju četrto najboljšo obiskanost tekem v Ligi Nova KBM, kar je obetaven skok v primerjavi s prejšnjo sezono, ko so bili Primorci na osmem mestu.

KK Sixt Primorska se lahko pohvali z dvema najbolje obiskanima tekmama aktualne tekmovalne sezone – 19. januarja je obračun s Petrolom Olimpijo obiskalo več kot 2200 navijačev, 28. aprila na vnovičnem dvoboju z Ljubljančani, pa se je v Areni Bonifika zbralo 1500 obiskovalcev. Zgolj za primerjavo, najboljšo obiskanost v sezoni 2016/17 je imela tekma Sixta Primorske s Helios Suns, ko se je 20. novembra 2016 v Osnovni šoli Koper zbralo 700 navijačev.

Zanimivo /povezane novice

mladi upi
27.10.2020

Razpis Mladi upi 2020

Do 10. 11. 2020 razpis za podporo mladim talentom iz vrst umetnosti, znanosti in (para)športa.

ŠOUP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamuditi