Šport
četrtek, 28. junij 2018

SUP v floorballu: povzetek prvih 3 dnevov

Svetovno univerzitetno prvenstvo v floorballu 2018

Svetovno univerzitetno prvenstvo v floorballu v Lodžu na Poljskem je v polnem zagonu. 

Vseh 13 ekip je veliko treniralo in že težko pričakovalo pričetek prvenstva - prvi dan jim je preostalo le-to, da ponosno marširajo pod svojimi državnimi zastavami in se odpočijejo pred začetkom tekem.

Dežujejo goli

Ženski del tekmovanja se je pričel s tekmovanjem med gostiteljico Poljsko in Japonsko. Živčnost ob otvoritveni tekmi se je kazala pri obeh ekipah, saj sta naredili precej napak. Poljakinje so dobro obdržale žogo, vendar jim gol velikokrat ni uspelo zabiti. Kljub hitrosti Japonske ekipe, je prevladala Poljska ekipa, saj so tekmo zmagale s 10:0.

Sledila je tekma med Singaporkami in Švedinjami, v kateri so Švedinje takoj pokazale premoč. Ženska ekipa Singapurja se sicer ni pustila, pri čemer gredo zasluge tudi dobri golmanki. Čeprav so se večkrat nevarno približale golu, Singapurke niso uspele zadeti in se je tako tekma zaključila z 10:0 za Švedsko.

Prva moška tekma se je odvila med Slovaško in Singapurjem, pri čemer se je tudi pri njih zelo dobro odrezal golman. Obe ekipi sta se zelo trudili in imeli dobre možnosti, vendar je Slovaški bolje uspelo, saj so do zaključka vodili s 3:0. Proti koncu igre je Singapurju le uspelo z impresivnim dolgim metom, tako da se je tekma zaključila s 3:1.

Na prvenstvu se je v drugi tekmi zgodil zanimiv obrat med Češko in Finsko moško ekipo. V precej agresivni tekmi, pri kateri je večina dajala prednost Finski, je Češka od začetka vodila in tekmo zaključila z rezultatom 6:2.

Zadnja tekma dneva je potekala med Poljsko in Švicarsko ekipo, kjer se je pokazala nekoliko boljša kondicija Švicarjev, ki so tekmo zaključili z 7:2.

Tretji dan

Sredo so zaznamovale tekme neenakomerna razmerja med ekipami. Češka je z lahkoto Singapur ugnala z 23:0, vendar le-ti ostajajo navdušeni nad samo igro ter izkušnje in upajo, da kmalu uspejo nasprotni ekipi zabiti vsaj en gol.

Japonski moški ekipi tudi ni šlo dosti bolje, saj so proti Švedom izgubili 33:0. kakor Singapur tudi Japonsko ostaja navdušena in glasna na tribunah, od koder zavzeto navijajo za svoje.

Edina resnično enakovredna tekma je potekala med moško Slovaško in Švicarsko ekipo. Vseh 60 min je igra, zaradi izjemnih golmanov, potekala precej izenačeno in se tako tudi zaključila (2:2).

Zadnja tekma dneva se je končala z 4:1 za moški del tekmovanja med Poljsko in Singapurjem.

Nove športne kapacitete in medijska podpora navdušujejo udeležence

SUP v floorballu gosti Tehnična Univerza mesta Lodž (Lodz University of Technology), ob kateri so lani dokončali športno dvorano Sports bay, ki vključuje plezalno steno, ki se razteza čez 3 nadstropja, olimpijski bazen, 2 igrišča, badminton igrišča, crossfit in boksarsko trening areno.

Prav tako je opazna tehnična podkovanost medijskega oddelka in študentov, saj je medijska soba na zelo profesionalnem nivoju. Medijska soba je pomanjšana različica prave TV postaje, v kateri sodeluje ekipa 12 oseb ter 4 snemalcev s kamerami ter takojšnjimi posnetki akcij na golu.

V živo si lahko tekme pogledaš TUKAJ.

Floorball v Sloveniji od leta 1991

Mednarodna univerzitetna športna zveza je floorball na svoj koledar prvič uvrstila leta 2002, ko je tekmovanje potekalo Göteborgu na Švedskem, nato pa so prvenstva gostili Bern (Švica, 2006), Kuortane (Finska, 2008), Umea (Švedska, 2010), Praga (Češka, 2012), Singapur (Singapur, 2014) in Porto (Portugalska, 2016), prihodnje leto pa bo osma izvedba potekala v Lodžu (Poljska).

Floorball se je v Evropi začel razvijati v 60. letih prejšnjega stoletja, najbolj priljubljen pa je na Švedskem, Finskem, Češkem, Danskem in v Švici. Zgodovina tega športa v Sloveniji sega v leto 1991, pomembno prelomnico pa predstavlja leto 2000, ko je bila ustanovljena FZS, istega leta pa se je pričela tudi rekreativna liga. Leta 2004 je Olimpijski komite Slovenije priznal FZS kot svojo članico, in sicer kot nacionalno panožno športno zvezo neolimpijskih športov, na našem prostoru pa je več kot 400 registriranih igralcev in igralk.