APZ UP
ponedeljek, 12. oktober 2020

Simfonic voices: S harmoniko od Evrope do Amerike

Evropska in ameriška popularna glasba 20. st.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v okviru mednarodnega koncertnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices konec tedna v Kopru gosti Vokalno skupino Gallina, pod vodstvom Ane Erčulj, in mednarodno uveljavljeno harmonikarko Nežo Torkar, dobitnico nagrad in priznanj na najimenitnejših glasbenih tekmovanjih.

Na koncertu, ki bo v petek, 16. oktobra 2020, ob 20. uri v atriju Frančiškanskega samostana sv. Ane v Kopru (v primeru slabega vremena v tamkajšnji galeriji), bomo prisluhnili popularni evropski in ameriški glasbi 20. st., in sicer kar v šestih jezikih (angleščina, nemščina, italijanščina, francoščina, nizozemščina, slovenščina).

Ukrepi NIJZ in predprijava

Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 in zagotavljanja varnosti udeležencev bomo zbirali predprijave.

Prosimo, da rezervacijo s podatki (izključno za potrebe preverjanja v primeru okužbe s strani NIJZ) posredujete na elektronski naslov apzup@soup.si najkasneje do petka, 16. oktobra, do 17. ure.:

  • ime in priimek,
  • naslov stalnega prebivališča,
  • kontaktna številka (telefon).

Vstop v pireditveni prostor je dovoljen le z ustrezno zaščito (maska). Na vhodu bo pripravljeno razkužilo za roke. Identifikacija osebe na koncertu s predhodno rezervacijo bo potekala ob predložitvi veljavnega osebnega dokumenta. 

Vstop je prost.
Lepo vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.


PROGRAM


Karlo Metikoš (1940–1991), prir. Tine Bec (1993)
JEDNA KRATKA VJEST * (Ivica Krajač)

Jure Robežnik (1933), prir. Tine Bec (1993), Neža Torkar
LJUBLJANČANKE (Dušan Velkavrh)

Fran Miličinski Ježek (1914–1988), prir. Marjan Peternel (1986)
HIŠA ŠT. 203 (Fran Miličinski Ježek)

Svetlana Makarovič (1939), prir. Aldo Kumar (1954), Neža Torkar
OJOJ GOSPA (Svetlana Makarovič)

Svetlana Makarovič (1939), prir. Aldo Kumar (1954), Neža Torkar
NANANA (Svetlana Makarovič)

Melani Popit (1998)
JOVANO, JOVANKE * (makedonska ljudska)

John Kander (1927), prir. Carsten Gerlitz (1966)
WILLKOMMEN, BIENVENUE, WELCOME (Fred Ebb)

John Kander (1927), prir. Raimund Hess (1946)
CABARET (Fred Ebb/Robert Gilbert)

Sholom Secunda (1894–1974), Aldo Kumar (1954)
BEI MIR BISTU SHEIN (Jacob Jacobs)

Peter Shott, prir. Ton Stolk
AAN DE AMSTERDAMSE GRACHTEN (Peter Shott)

A. Ralf, prir. Jetse Bremer (1959)
TULPEN UIT AMSTERDAM (Leo Langs)

Jaques Brel (1929–1978), prir. Jetse Bremer (1959)
PORT DU AMSTERDAM (Jaques Brel)

Marguerite Monnot (1903–1961), prir. Matej Kastelic (1994)
MILLORD * (Georges Moustaki)

Federica lo Pinto (1997)
SANMATIO * (Bepi de Marzi)

Leonard Bernstein (1918–1990), prir. William Stickles (1882–1971)
I FEEL PRETTY (Stephen Sondheim)

Leonard Bernstein (1918–1990), prir. Tine Bec (1993)
AMERICA (Stephen Sondheim)

 * prva izvedba


O PROGRAMU

Vokalna skupina Gallina bo s harmonikarko Nežo Torkar v letu 2020 raziskovala evropsko in ameriško popularno glasbo 20. stoletja in njune medsebojne vplive. Stoletje zaznamujejo silovite novosti na vseh umetniških področjih. Pojav jazza v Ameriki je močno vplival tudi na evropsko glasbo in njene ustvarjalce. Po vzoru ameriških vokalnih zasedb so v Evropi nastajale vokalne skupine, njihov repertoar pa je jazzovske novosti prepletal z evropskimi tradicijami.

Glasbenice bodo v svojem programu berlinski Cabaret povezale z ameriško verzijo Romea in Julije - muziklom West side story, se nato sprehodile od ustvarjalcev francoskega šansona do nizozemskih kanalov in tulipanov ter nazaj k mediteranskemu občutju italijanskih in španskih ustvarjalcev in se končno udomačile v znanih vižah slovenske popevke. Koncertni program pevke vokalne skupine Gallina prepevajo v osmih evropskih jezikih (angleščina, nemščina, italijanščina, francoščina, nizozemščina, slovenščina, hrvaščina, makedonščina).

Kot zanimivost programa naj poudarimo, da bodo vse skladbe zazvenele prvič. Nove priredbe za visoke glasove in harmoniko so napisali skladatelji Aldo Kumar, Matej Kastelic, Federica Lo Pinto in Tine Bec. Vokalna skupina Gallina nadaljuje svojo tradicijo, da vzpodbuja mlade in uveljavljene slovenske in tuje skladatelje k pisanju novih del za ženske glasove. V tokratnem koncertnem programu bodo skladbe zvenele ob spremljavi harmonike. Gre za redkost in posebnost v repertoarju zborovske glasbe, saj skladbe za ženski zbor in harmoniko skoraj ne obstajajo, tako da si Galline štejemo v čast, da jih lahko premierno predstavimo slovenskemu občinstvu.

Vokalna skupina Gallina z mednarodno uveljavljeno harmonikarko Nežo Torkar, dobitnico nagrad in priznanj na najimenitnejših glasbenih tekmovanjih, z novim programom premika stilske in izvajalske meje in s tem širi zavest svoje zveste publike in pridobiva novo.

Koncertni spored je namenjen širokemu krogu občinstva, ki se navdušuje nad slovensko popevko, francoskimi šansoni, žametnimi ženskimi glasovi, izraznimi možnostmi harmonike in zvočno raznobarvnostjo evropskih jezikov.


CV


Vokalni sestav, ki ustvarja pod imenom Gallina, je nastal konec leta 2010. Skupina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se rade znajdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Še posebej pomembno poslanstvo skupine je spodbujanje mladih skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice.

V dosedanjem delovanju je Gallina dosegla vrsto vidnejših uspehov, med pomembnejšimi lahko izpostavimo zlato priznanje z odliko z Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin 2013 (Slovenija), zlato plaketo in priznanje za najboljšo vokalno skupino tekmovanja Naša pesem 2014 (Slovenija) in drugo nagrado v kategoriji vokalnih skupin ter drugo mesto v kategoriji romantika mednarodnega tekmovanja Polifonico Arezzo 2014 (Italija). V letu 2014 je skupina izdala svojo prvo zgoščenko Kurje gospe.

Leta 2015 je Gallina na mednarodnem tekmovanju Lipanjski zvuci v Petrinji (Hrvaška) zmagala v kategorijah klasične in folklorne glasbe ter osvojila Grand Prix. Gallino zaradi svoje specifičnosti in prepoznane kvalitete v goste vabijo številni slovenski in tuji organizatorji. V letu 2015 so nastopile na slovenskih in mednarodnih festivalih: Festa della musica attiva (Italija), 11. Mednarodni zborovski festival (Slovenija), Festival Lent (Slovenija) in Mednarodni zborovski festival Kragujevac (Srbija).

Gallina je s programom Prikupnih pet v letu 2016 gostovala na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini ter se s ciklom sakralnih koncertov po cerkvah s poslikavami Toneta Kralja predstavila doma in v zamejstvu (Slovenija, Avstrija, Italija). Skupina je konec leta 2016 izdala svojo drugo zgoščenko Prikupnih pet in se s sklopom koncertov Zimzelena Gallina predstavila na različnih atraktivnih ljubljanskih lokacijah.

V letu 2017 je Gallina gostovala v Utrechtu na Nizozemskem ter se udeležila tekmovanja InCanto Mediterraneo (Sicilija, Italija), kjer je osvojila prvo mesto v sakralni kategoriji. S projektom Gallina DeLux, ki je povezoval vokalno glasbo z arhitekturo in svetlobo, je skupina pripravila nov sklop koncertov s poudarkom na ljudski glasbi in prav za to priložnost napisanimi novitetami znanih slovenskih skladateljev. V letu 2017 je Gallina sodelovala kar na treh državnih proslavah.

Na mednarodnem tekmovanju CorAmare v Sestri-Levante (Italija) leta 2018 je Vokalna skupina Gallina zmagala v dveh kategorijah in osvojila Grand Prix tekmovanja. Septembra 2018 je Gallina sodelovala pri projektu Musik aus Ravensbrück, Musik für Ravensbrück (Glasba iz Ravensbrücka, glasba za Ravensbrück) v Nemčiji, kjer je vokalni sestav v sodelovanju z dvema inštrumentalistkama počastil spomin na umrle ženske v koncentracijskem taborišču Ravensbrück z izvajanjem novitet in priredb ljudskih pesmi slovenskih skladateljic.

V letu 2019 je Gallina gostovala v Italiji, Srbiji, Nemčiji ter na Nizozemskem in Hrvaškem, v Sloveniji pa se je predstavila na pomembnejših prireditvah državnega nivoja. Koncerti Glasba za Ravensbrück so v letu 2019 ob podpori Ministrstva za kulturo zaživeli tudi na treh različnih lokacijah (Ljubljana, Koper, Celje) v Sloveniji. V sklopu istoimenskega projekta bo v letu 2020 pri Založbi RTV Slovenija izšla zgoščenka Glasba za Ravensbrück.

Septembra 2020 se je vokalna skupina na povabilo organizatorja udeležila mednarodnega festivala Trame Sonore – Mantova Chamber Music Festival (Italija),  kjer je predstavila svoj raznolik repertoar in navdušila občinstvo. S snemanjem sakralnega programa in bližajočo se izdajo zgoščenke Meditationes Gallina letos obeležuje zaključek uspešnega delovanja na pragu desete obletnice.

V vokalni skupini Gallina pod umetniškim vodstvom Ane Erčulj pojejo Maša Simčič, Živa Kolenc, Federica Lo Pinto in Višnja Fičor.