APZ UP
ponedeljek, 09. april 2018

Simfonic voices: Med vzhodom in zahodom

Koncert Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) se ta konec tedna odpravlja v Bolgarijo, natančneje v Sofijo, kjer se bo v okviru projekta Erasmus+ udeležil prvega dela dvoletnega (2017–2019) projekta evropske vzhodno-zahodne sakralne zborovske glasbe (EastWestChord - West versus East Choral Music).

Preden se odpeljejo na vzhodni del Balkanskega polotoka, se bodo s koncertom sakralnih skladb primorskih in nekaterih drugih slovenskih skladateljev ter s pravoslavno liturgijo ruskega skladatelja Maximiliana Osseyevicha Steinbergerja iz začetka 20. st. predstavili še na Obali. Koncert se bo odvil v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices, in sicer v v četrtek, 12. aprila, ob 20. uri v Cerkvi Brezmadežne Device Marije v Šmarjah pri Kopru.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Projekt EastWestChord - West versus East Choral Music

Projekt EastWestChord - West versus East Choral Music bo povezan z izobraževanjem odraslih, s poudarkom na glasbeni vzgoji. Šlo bo za srečanje partnerjev iz treh različnih držav; APZ UP iz Slovenije, Choral Society Armonia of Preveza iz Grčije, ki je med drugim koordinator projekta, in domačini iz Sofije, Vassil Arnaudov Sofia Chamber Choir. Na njem bodo neposredni udeleženci (glasbeni učitelji, dirigenti, glasbeniki, zboristi in mladi, ki se ukvarjajo z glasbo) projekta primerjali različne pristope sakralne glasbe iz vzhodne Evrope s tisto iz zahodne Evrope.

EastWestChord projekt je inovativen na različne načine. Čeprav Choral Society Armonia of Preveza že več kot 30 let organizira mednarodni zborovski festival, v okviru katerega poteka tudi mednarodno zborovsko tekmovanje v sakralni glasbi, je to prvič, da bodo imeli tako podrobno in konstruktivno analizo, poučevanje in usposabljanje na temo spoznavanja sakralne glasbe iz različnih delov Evrope. To bo tudi prvi projekt, na katerem se bodo med seboj povezali in tako sodelovali trije zbori iz različnih držav. Prav tako bo dejansko izvajanje projekta vključevalo vse sodelujoče, sodelovalo pa se bo tudi s družbenimi mediji, katerih prej kot sredstva za učenje oz. poučevanje niso uporabljali. Nenazadnje je projekt inovativen v dimenziji brez predsodkov, v smislu, da spodbuja kritično razmišljanje in drugo zavedanje v socialno kot tudi mednarodno različnih časih na tem področju.

Izbor APZ UP za sodelujočega pri projektu

Prva misel o izbiri partnerjev v projektu je bila, da morajo biti iz različnih držav, natančneje iz držav z drugačnim kulturnim in glasbenim pristopom ter z različno dediščino. Izbrani partnerji so iz različnih držav, z različno glasbeno kulturo in načinom petja, zato trdno verjamejo, da bodo veliko prispevali k celotnemu projektu, tako teoretično kot tudi v praksi. Vsi bodo prišli z znanjem, ki ga že imajo, s svojimi izkušnjami in dobrimi praksami. Vsi vpleteni zbori oz. organizacije so že prej sodelovale pri posameznih projektih (udeležba na festivalih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih), ne pa v okviru enega projekta z določeno temo oz. na določenem področju, tj. na področju evropske vzhodno-zahodne sakralne glasbe.