APZ UP
torek, 09. oktober 2018

Simfonic voices: Coro de la Ciudad de Mendoza

Na koncertni turneji se bo to nedeljo v Kopru predstavil zbor iz Argentine.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), vabi na koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

V dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru bo v nedeljo, 14. oktobra 2018, ob 19. uri nastopil argentinski zbor Coro de la Ciudad de Mendoza pod vodstvom dirigenta Ricarda Portilla.

V sklopu koncertne turneje na Poljskem, Češki in v Sloveniji, se bo zbor, ki je v Argentini v 34-tih letih obstoja nastopil v vseh najpomembnejših mestih Argentine in okoliških državah, predstavil v štirih slovenskih mestih, in sicer v Tolminu, Ljubljani, Postojni in Kopru.

Vstop prost. Vljudno vabljeni!

ZA GLASBO, ZA UŽITEK!
Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

CV

Zbor Coro de la Ciudad de Mendoza (CCM) je bil leta 1983 ustanovjen s strani mestne občine Mendoza. Od svoje ustanovitve ga vodi Maestro Ricardo Portillo.
V 34 letih izkušenj se je CCM predstavil v najpomembnejših mestih Argentine. V Latinski Ameriki je CCM koncertiral v Čilu, Braziliji in Urugvaju. Vredna omembe je evropska turneja, kjer je zbor obiskal več mest v Italiji, Franciji in Španiji.

Z repertoarjem zborovske glasbe CCM ponuja publiki simfonično-zborovske dejavnosti in opere v sodelovanju z orkestrom Mendoza Philharmonic in simfoničnim orkestrom Universidad Nacional de Cuyo, ki je nastopal v številnih simfoničnih koralih, med katerimi gre omeniti: Mozartov Requiem, Verdijev Requiem, Fauréjev Requiem, Mozartova Regina Coeli, Beethovnova Zborovska fantazija, Kantate št. 4 in 56 J. S. Bacha, Vivaldijevo Glorio, Schubertovo Mašo v G, Gershwinovo Porgy in Bess, Choros No. 10 in skladbo Mandú Çarará skladaelja Villa-Lobos, Kodalyjevo Kallai-Ketos in dela latinskoameriškega baroka. CCM je sodeloval tudi v operah, kot so Carmen (Bizet), Tosca (Puccini), Madame Buterfly (Puccini), I Pagliacci (Leoncavallo), Cavalleria Rusticana (Mascagni), L'enfant et le sortileges (Ravel), Die Fledermaus Strauss), grof Luksemburga (Lehar), La Traviata (Verdi) in L'Orfeo (Monteverdi).

CCM je nastopil na velikih prizoriščih, kot so Teatro Independencia (Mendoza, Argentina), Juan Victoria Auditorium (San Juan, Argentina), Salon Dorado (Buenos Aires, Argentina), Mestna hiša La Plata, Teatro El Sodre (Montevideo, Urugvaj) Gledališče Recife (Pernambuco, Brazilija), občinsko gledališče Paulinia (Sao Paulo, Brazilija), sv. Francis Sottochiesa (Arezzo, Italija), gledališka dvorana Pavla VI (Vatikan) in Teatro Colón (Buenos Aires, Argentina).

V okviru svojih študijskih in projekcijskih dejavnosti so mestni zbor Mendoza vodili gostujoči dirigenti, mednarodno priznani mojstri, kot so Roberto Saccente (Buenos Aires), Néstor Andrenacci (Buenos Aires), Joseph Prats (Španija), Robert Sund (Švedska) in Jean Claude WilKens (Belgija) ter Hugo de la Vega (Córdoba), Ariel Alonso (Francija) in Leonardo García Alarcón (Argentina-Švica).

Dirigent

Ricardo Portillo je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze v Cuyoju (Mendoza, Argentina) z nazivom Učitelj glasbe, specializiran v zborovskem dirigiranju. Njegovi učitelji so bili José Felipe Vallesi, Elifio Rosaenz, Carlos Barraquero, Eduardo Grau, Guillermo Scarabino, Mirta Poblet, Susana
Antón in Gloria Basso.

V Argentini se je udeleževalmasterclass-ov za orkestrsko dirigiranje z mentorjem Guillermom Scarabinom. Za zborovsko dirigiranje pa se je izpopolnjeval pri Ericu Ericsonu (Švedska), Robertu Sundu (Švedska), Helmutu Rillingu (Nemčija), Sergiu Siminovichu (Italija), Mariu Baezu (Čile), Jorgeju Fontenli, Guillermu Graetzerju, Leonardo Waisman, Carlos López Puccio, María del Cármen Aguilar, Andrés Aciar, Nestor Andrenacci in Néstor Zodoff.
Med leti 1981 in 2014 je bil profesor na Katedri za zborovske smeri Filozofske fakultete UNCuyo. Predaval je tečaje zborovanja na šoli za likovno umetnost v San Luisu (Argentina).

Kot gostujoči dirigent je koncertiral z: univerzitetnim pevskim zborom Mendoza (National University of Cuyo), komornim zborom Nacionalne univerze iz Cuya, mladinskim narodnim zborom, zborom Univerze v San Juanu (National University of San Juan) in ženskim vokalnim pasom Raigue ( Chubut) in Coral Canon (Buenos Aires).