Izobraževanje
četrtek, 15. marec 2018

ŠCUP postal nova Europe Direct točka

Vzpostavitev razpršene pisarne informacijske točke Europe Direct Koper – Capodistria.

Študentski center Univerze na Primorskem je od srede, 14. marca 2018, postal tudi nov razpršeni informacijski kotiček oziroma točka Europe Direct Koper – Capodistria.

Kulturno izobraževalno društvo PiNA od leta 2013 vodi Informacijsko točko Europe Direct Koper – Capodistria z namenom ozaveščanja prebivalcev o ključnih informacijah o EU, ki je del mreže Europe Direct. V Sloveniji deluje sedem Europe Direct točk.

Informacijske točke so za državljane vstopna točka v Evropsko unijo. Ponujajo splošne informacije o EU, napotijo na specializirane vire informacij in ozaveščajo ter spodbujajo razpravo. So tudi točke za pomoč Evropski komisiji, saj ji posredujejo povratne informacije, sodelujejo z drugimi aktivnimi informacijskimi viri in s svojimi lokalnimi dejavnostmi pomagajo predstavništvu Komisije. 

Storitve informacijskih točk so za državljane brezplačne. Vsako leto pripravijo številne in raznovrstne dogodke (razprave, konference, okrogle mize, delavnice za šole ipd., na katerih odpirajo zanimive evropske teme).

V točki Europe Direct Koper – Capodistria so se odločili, da v marcu 2018 pilotno vzpostavijo razpršeno pisarno Informacijske točke Europe Direct Koper – Capodistria. V ta namen so vzpostavili mrežo sedmih EU kotičkov v regiji, izbranih na podlagi regijske razpršenosti ter zmožnosti doseganja različnih ciljnih skupin. 

Organizacije, v katerih so vzpostavili informacijske kotičke so:

  • Občina Hrpelje-Kozina, 
  • MC podlaga Sežana, 
  • Knjižnica Ankaran, 
  • Javni zavod za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Izola, 
  • Študentska organizacija univerze na Primorskem, 
  • Večgeneracijski center Morje Koper,
  • Knjižnica Piran, Oddelek Lucija. 

Z razpršeno pisarno želijo lokalno prebivalstvo ozaveščati o ključnih informacijah o EU in razširiti dostopnost informacijske točke Europe Direct Koper – Capodistria, ki je bila do sedaj le v prostorih Kulturno izobraževalnega društva PiNA, ter s tem vzpostaviti lokalno povezavo med Evropsko unijo in njenimi državljani. V EU kotičkih obiskovalce čakajo dobro založene police s publikacijami o različnih področjih delovanja Evropske unije.

Zanimivo /povezane novice