Izobraževanje
ponedeljek, 26. marec 2018

Retorika in javno nastopanje

ŠOUP Akademija

Resor za izobraževanje in študentsko svetovanje Študentske organizacije Univerze na Primorskem od marca do maja pripravlja ŠOUP Akademijo, sklop šestih neformalnih predavanj, s katerimi podajamo nova neformalna znanja, kompetence ter veščine, s ciljem obogatenja študentskega življenja.

Drugo predavanje ŠOUP Akademije "Retorika in javno nastopanje" bo potekalo v torek, 27. marca, ob 17. uri v predavalnici B6 UP Fakultete za management v Kopru.

Predava: izr. prof. dr. Tonči Kuzmanić

Retorika in javno nastopanje

To sta dve različni reči. Pravzaprav eno je zadeva tehnik, ki merijo na reči in govorjenje (retorika), drugo pa je zadeva tehnik bolj onega »stvarnega«, »oprijemljivega« in torej telesa. V obeh primerih pa imamo opravka z nekim delovanjem in delom človeka, ki se nanaša na prepričevanje tistih, ki jim govorimo oz. pred katerimi javno nastopamo.

Predavatelj bo ubesedil in pokazal nekatere zagate tega sila zapostavljenega in hkrati zapletenega območja človeškega udejstvovanja, ki pa so še kako pomembne za tisto, kar se imenuje medčloveška in siceršnja komunikacija (vključno z ono »znotrajčloveško«: Socrates – »dialog between me and myself«…).

Opozoril bo tudi na ključno razliko med komuniciranjem in informiranjem, ter na temeljne zagate današnje medijske in tehnične dobe, ko ne samo retorika, pač pa celo ljudje in njihova medsebojna komunikacija, ne postajajo zgolj nekaj čedalje težjega (»komunikacijski šumi«), pač pa celo odvečnega. To slednje - v smislu odvečnosti komunikacije in zaprtosti v lasten Self – pa je nekaj, kar terja resen, vsaj mišljenjski spoprijem, saj se nanaša hkrati tudi na »odvečnost človeka« kot »govoreče bitje«.

Napovednik predavanj ŠOUP Akademije:

  • 11. 4. 2018 Delavnica "Kdo sem?" (Milan Krajnc, UP FM)
  • 24. 4. 2018: Finančno opismenjevanje (ŠCUP)
  • 8. 5. 2018: Skrivnosti genijev in najboljših vodij (ŠCUP)
  • 22. 5. 2018: Tek za življenjem: Motivacijska pot športnika in bivšega odvisnika (Mitja Duh, ŠCUP)

Zanimivo /povezane novice