Šport
sobota, 14. julij 2018

Prvi predstavniki Univerze na Primorskem že v Coimbri

Evropske univerzitetne igre 2018

Prvi predstavniki Univerze na Primorskem (UP) so že odpotovali v portugalsko Coimbro, kjer se ta konec tedna začenjajo letošnje Evropske univerzitetne igre. UP bodo v tekmovalnem delu prireditve zastopali košarkarji, igre pa bodo potekale v prelepem zgodovinskem mestu, ki ima izjemno pestro zgodovino. Prav zgradbe Univerze v Coimbri so na UNESCO-vem seznamu svetovne kulturne dediščine.  

Mesto Coimbra leži v notranjosti osrednje Portugalske, nahaja pa se približno 30 km vzhodno od atlantske obale in nekje na dveh tretjinah poti iz Lizbone proti Portu. Čeprav je bila naseljena že v neolitku in so v bližini današnjega mesta našli 7000 let stare najdbe, se prvi uradni zapisi o mestu pojavljajo šele v rimskih časih. 

Rimljani naj bi zasedli naselbino Conimbriga, po kateri je današnje mesto najbrž tudi dobilo ime, leta 138 pr. n. št. Še danes so ponekod vidni ostanki rimskega vodovoda. V zgodovini mesta je še nekaj izjemno pomembnih letnic. Od leta 1131 do 1255 je bila namreč Coimbra prestolnica Portugalske. 

Leta 1290 pa so Lizboni ustanovili javno Univerzo, ki se je leta 1537 dokončno preselila v Coimbro. Danes je Univerza v Coimbri hkrati najstarejša portugalska univerza, ena najstarejših univerz z neprekinjenim delovanjem na svetu in ena največjih izobraževalnih ustanov na Portugalskem. 

Zato danes mesto Coimbra velja za študentsko mesto, mnogi jo kar imenujejo 'Mesto študentov'. Univerzo sicer obiskuje 20.000 študentov, skupaj z ostalimi visokošolskimi in višješolskimi zavodi pa je v mestu okoli 35.000 študentov. Coimbra je znana tudi po svojih študentskih festivalih.

Mesto Coimbra ima nekaj več kot 143.000 prebivalcev (v administrativni širši regiji jih je ob zadnjem štetju živelo približno 460.000). Leži ob reki Mondego in je četrto največje portugalsko mesto. 

Letošnje Evropske univerzitetne igre bodo trajale od 15. do 28. julija, študentje-športniki pa bodo merili moči v tenisu, namiznem tenisu, veslanju, odbojki, judu, rokometu, ragbiju, futsalu, nogometu, kajaku, badmintonu ter košarki in košarki 3 na 3. Tekmovalci z UP bodo prisotni v obeh košarkarskih tekmovanjih.