Splošno
petek, 09. september 2022

Povabilo k vpisu abonmaja

Avditorij Portorož je pripravil posebno ugodno ceno abonmaja za študente!

Gre za 7 gledaliških predstav, ki bodo na ogled enkrat mesečno od oktobra dalje, praviloma ob petkih/sobotah v Avditoriju Portorož.

Za vse študente kar 50 % popust! Cena abonmaja za študente tako znaša samo 42 €.


V predgovoru povabila k vpisu abonmaja in abonmajčka, je selektorica gledališkega programa, režiserka Yulija Roschina zapisala:

“Gledališče je umetnost gledanja vase.”
Augusto Boal (1931-2009)

Dobri dve leti po prvem popolnemu zaprtju gledališč in drugih kulturnih ustanov, ki je dodobra prizadelo naše nadaljnje delovanje in več kot za polovico izpraznilo nekatere dvorane, smo se ob letošnjem izboru gledališkega programa za prihajajočo sezono preizpraševali o bistvu, pomembnosti in nujnosti gledališkega ustvarjanja, tako za gledalce, kot tudi za ustvarjalce.

Augusto Boal, brazilski gledališki ustvarjalec, dramski teoretik in politični aktivist, ki je s svojim gledališkim delovanjem veliko prispeval k zmanjševanju nepravičnosti in branil človekove pravice, je verjel, da je človek pravzaprav samostojno gledališče, igralec in gledalec v enem. Menil je, da se v svojem delovanju lahko ne samo opazujemo, ampak lahko svoja dejanja spreminjamo, prilagajamo in izboljšujemo, da bi nato imela drugačen učinek in spremenila (naš) svet.

Gledališče proces gledanja vase intenzivira in pospešuje. Za nas razpira drug(ačen) pogled ne samo nase, ampak tudi na naše bližnje in na samo življenje. Spodbuja nas, da zasledujemo in dajemo moč resnici, da tvegamo in razpiramo nove, raznolike poglede na vse, kar nas obkroža. Gledališče nas tudi opominja, da nismo sami, saj svojo izkušnjo gledališkega dogodka ne delimo le z umetniki, ki nastopajo, temveč tudi s sogledalci. Kot je zapisal irski pisatelj, dramatik, umetnostni in literarni kritik, esejist in aforist Oscar Wilde: "Gledališče smatram kot največjo od vseh oblik umetnosti, saj je najbolj neposreden način, kako lahko človek z drugim deli občutek človečnosti." 

V časih, ki so za in pred nami, se vse bolj kaže, kako zelo pomemben je občutek za lastno resnico. Do nje pa se najhitreje dokopljemo in jo začutimo, če in ko se obrnemo navznoter, vase. V upanju, da se nam boste (ponovno) pridružili in se obdarili s kakovostnim, raznolikim gledališkim programom tako za odrasle, kot tudi za otroke, vas prisrčno pozdravljam. 

Diplomirano gledališko in radijsko režiserko, ki je svojo ustvarjalno pot začela na Primorskem in ki se po 15 letih uspešnega ustvarjanja v Sloveniji in tujini, ponovno vrača v svoje okolje, smo povabili k sodelovanju pri sestavi programa za sezono 2022_23.

Izbrali smo 7 predstav za odrasle in 6 za otroke, ki jih bodo gledališča na odru Glavne dvorane uprizorila od enkrat mesečno od oktobra do marca oz. aprila (praviloma ob petkih/sobotah zvečer za odrasle in ob sobotah dopoldne za otroke).

Abonmaja lahko vpišete do 23. septembra. 

Cene gledaliških abonmajev: 84 €, študentje 42 €, abonmajček 36 €.

Za podrobnejše informacije o abonmajih in o možnostih plačila, so na voljo po telefonu: blagajna 05/676 67 77 in/ali po po e-pošti: info@avditorij.si.

Naj bo nov mesec kar se da prijeten, na snidenje na (gledaliških) prireditvah Avditorija Portorož.