Izobraževanje
četrtek, 11. maj 2017

Poletna šola politologije: (NE)ENAKOSTI

V okviru magistrskega programa Politologije UP FM vabi na poletno šolo politologije, ki se bo izvedla v Pokrajinskem muzeju Koper od 26. do 28. maja 2017.

Letošnja poletna šola študijskega programa Politologija naslavlja pojem in fenomene (ne)enakosti v današnjem svetu. 

Enakost je ključni pojem in pogoj politike, saj se politično delovanje lahko vrši zgolj v pogojih enakosti in med enakimi. Hkrati je enakost, tako kot svoboda, tudi inherentni smisel politike – ustvarjanje pogojev enakosti je namreč ustvarjanje prostora za politično udejstvovanje in ohranjanje človeštva kot univerzalne skupnosti. Vendar je prav enakost tista, ki je vse bolj spodbijana in zanikana.

 

Letošnja poletna šola bo naslovila ta ključni pojem politike v njegovih normativnih, etičnih in čisto praktičnih vsakdanjih dimenzijah. Spraševali se bomo po tem, kaj danes, v pogojih skoraj neverjetnih družbenih neenakosti, sploh še predstavlja in pomeni ta očitno »sporni ideal, ki je nenehno odprt za številne interpretacije« (Allison Jaggar). V debatah bomo naslavljali in analizirali tako koncepte politične in socialne (ne)enakosti kot tudi pravičnosti, pravic in diskriminacije, fenomene neenakosti, izključevanja in sovražnega govora v našem ožjem in širšem okolju ter v tej povezavi tudi vlogo novih medijev.

 

Na poletni šoli bodo sodelovali ugledni predavatelji in predavateljice iz petih humanističnih in družboslovnih fakultet in inštitutov. 

 

Na poletno šolo se lahko prijavite TUKAJ. Celoten program poletne šole si lahko ogledate tukaj.

Zanimivo /povezane novice