Sociala
petek, 26. april 2024

Pester mesec študentskih projektov: študenti so lahko obiskali kulturne ustanove in sodelovali v aciji Častim ½ litra!

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) je od 15. do 21. aprila ponovno organizirala izjemno uspešen projekt »Kulturni teden s ŠOUP«, ki je pokazal, da je interes študentov za obisk kulturnih, umetniških in drugih ustanov izjemno pomemben in zaželen. S projektom Študentska organizacija Univerze na Primorskem povezuje med seboj več ustanov in muzejev, ki študentom en dan v tednu, nekateri pa tudi več, ponujajo ogled njihovih vsebin brezplačno. 

Zakaj so se odločili za takšen projekt? 

Po njihovem mnenju je ključno, da je Študentska organizacija Univerze na Primorskem aktivno vključena v kulturno dogajanje v Istri in širši regiji in to, skozi celotno študijsko leto, počnejo na različne načine. Pomembno je, da študentom približamo kulturne in umetniške vsebine, ki jih zanimajo in zelo nas veseli dober odziv, ki smo ga prejeli s strani kulturnih ustanov. Letos je v projektu sodelovalo kar dvanajst muzejev in kulturnih ustanov in vsako leto se potrudijo, da k sodelovanju privabijo tudi tiste, ki se v preteklosti zanj niso odločili. Zahvaljujemo se naslednjim ustanovam: Pokrajinski muzej Koper, Center eksperimentov Koper, Gledališče Koper, Galerija Loža, Mediadom Piran, Piransko obzdije, Mestna Galerija Piran, Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, Muzejska pot Casa Tartini, Galerija Herman Pečarič, Muzej solinarstva, Muzej školjk Piran

O projektu je po zaključku nekaj besed povedala tudi sekretarka za socialno in študentsko problematiko na ŠOUP, Helena Francuz: 

»Veseli nas, da je odziv vsako leto boljši. Študentje z veseljem obiščejo muzeje in to pomeni, da jih kulturno in tudi zgodovinsko dogajanje resnično zanima. Zahvaljujem se vsem, ki so nas podprli pri tem projektu in verjamem, da bo naslednje leto projekt še bolj atraktiven in zanimiv za študente. Pomembno je, da je ŠOUP aktiven na različnih področjih in z našim projekti vsak dan dokazujemo, da imamo zelo širok spekter delovanja.« - Helena Francuz, sekretarka za socialno in študentsko problematiko na ŠOUP

kulturniteden24

AKCIJA ČASTIM ½ LITRA: Z DAROVANJEM KRVI LAHKO NEKOMU REŠITE ŽIVLJENJE 

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) je, skupaj s PreProstovoljnimi, tudi letos spomladi organizirala veliko študentsko Krvodajalsko akcijo Častim ½ litra, ki poteka po celotni Sloveniji.

Akcija je potekala 23., 25. in 26. aprila 2024 med 7.30 in 11.00 uro, na Centru za transfuzijsko dejavnost Izola. Krvodajalska akcija ima izjemno dolgo tradicijo in ŠOUP odlično sodeluje s Centrom za transfuzijsko dejavnost v Izoli.

Krvodajalsko akcijo organizira Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) skupaj s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov, Zveze študentskih klubov Slovenije, Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino.

Letos se je akcije udeležilo veliko število študentov, nekaj fotografij si lahko pogledate v spodnji galeriji. O akciji je spregovoril tudi predsednik ŠOUP, Alen Mujkić:

»Akcija Častim ½ litra je projekt, ki ga tradicionalno pripravljamo že izjemno dolgo časa. Morda je v Sloveniji še nekoliko premalo zavedanja o tem, da lahko, prav s pomočjo krvodajalstva, nekomu rešite življenje. Menim, da med študenti to zavedanje obstaja in to dokazuje tudi dobra udeležba na Krvodajalskih akcijah. Veseli me, da je bila tudi letošnja akcija izjemno uspešna.« - Alen Mukić, predsednik ŠOUP  

krvodajalska

Zanimivo /povezane novice