Splošno
torek, 07. september 2021

Objavljen Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja COVID-19

V soboto 4. septembra 2021 je bil v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Z njim Vlada Republike Slovenije med drugim predpisuje način izpolnjevanja pogoja PCT za študente za udeležbo študija v živo.

Študenti, ki ne izpolnjujejo pogoja prebolevnosti, cepljenja ali testiranja, kot jih določa 2. člen Odloka, se obvezno testirajo s testi HAG za samotestiranje enkrat tedensko v domačem okolju.

Študenti teste brezplačno dobijo v lekarnah na podlagi kartice zdravstvenega zavarovanja in potrdila o vpisu. Tuji študenti, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, predložijo osebni dokument.

Za študente, ki so na kliničnem usposabljanju na področju zdravstva pa morajo izpolnjevati pogoj PCT enako kot zaposleni v zdravstveni dejavnosti. Samotestiranje zanje ni dovolj.

Izpolnjevanje PCT pogoja pri študentih visokošolski zavodi in študentski domovi ne preverjajo zato je pomembno, da študenti spoštujete izpolnjevanje PCT pogoja ter v primeru negativnega HAG testa za samotestiranje, kot tudi v primeru bolezenskih znakov in simptomov (ne glede na izpolnjevanje PCT pogoja) ostanete doma in o tem obvestite osebnega zdravnika.